Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:44
[MSS DID] Wzrost spalania
Autor Wiadomość
cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2008, 10:03   

Moje obserwacje:
1. Przeliczać zużycie między tankowaniami do pełna, z litrów i kilometrów, a nie z komputera.
2. Komputer jest w miarę wiarygodny jeśli dawno nie był kasowany, a styl jazdy i warunki (pogoda, natężenie ruchu) się nie zmieniły. Ja swojemu wierzę dopiero po przejechaniu 1000 km :wink: . Cały czas pokazuje 7,0 przy dynamicznej jeździe po Warszawie.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 06-05-2008, 15:45   

cns80 napisał/a:
Komputer jest w miarę wiarygodny jeśli dawno nie był kasowany
Niekoniecznie. Raczej często kasowany (np. co tankowanie lub przed podróżą) będzie pokazywał aktualne zużycie (biorąc oczywiście poprawkę na to czy zawyża, czy zaniża).

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

murzyn6666
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2008, 23:07   

ja ostatnio swojego Miśka 1.6 benzyna tankuję PB98 no i rezultat jest taki. silniczek pracuje tak samo jak pracował, czyli ładnie :) , jest minimalnie żwawszy, a średnie spalanie to około 6,8 l/100.

jarek 
Forumowicz
bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
Wysłany: 08-11-2008, 17:07   

temat widze ze dawno nie ruszany,więc dodam swoje pięć groszy,a więc :miasto śr.8,5 trasa 7l/100km i nieda rady mniej.Byłem PKS-owcem 14 lat i wiem (z czego mam na chleb)jak oszczędzać.Już mnie głowa boli od myślenia i noga od umiejętniego operowania pedałem gazu :rolleyes: .Mieszkam w anglii,leję SHELL V-POWER chyba najlepsze paliwo na tym rynku i nic :cry: Powoli zaczynam się przyzwyczajać.Dodam, że auto serwisowane,bardzo dobry olej,turbo OK,ogólnie super :finga: żeby tylko nie to paliwo :!: :!: :!: :!: :!: Zrozpaczony bus driver :oops:

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 09-11-2008, 13:05   

7l w trasie i nie da rady mniej? To Ty naprawde nie umiesz oszczędzać :D

jarek 
Forumowicz
bus driver

Wysłany: 09-11-2008, 21:31   

Umiem oszczędzać i to nie wiesz jak bardzo :!: :!: :!: Wczoraj Berwick-Newcastle tam i z powrotem (ok 200 km) przed wyjazdem zatankowany do pełna,po powrocie znowu do pełna (80% autostrada max 115 kmh najwyższa dopuszczalna prędkość) 13,5 litra :rolleyes: .Komputer pokazywał trochę więcej. Rocznie robię ok.40-50 tys km i dlatego kupiłem diesla żeby było taniej,wcześniej miałem Nissana benzynę i wychodziło taniej.Mimo to nie żałuje bo komfort jest niewiarygodny.Dzięki za zainteresowanie ,czekam i proszę o konkrety.Odwdzięczę się (:partyman:)

xjacobs 
mod MSS

Wysłany: 09-11-2008, 23:00   

to ja nie wiem... albo jest cos nie tak z Tobą, albo z samochodem :) tym silnikiem nie problem wykręcić na trasie spalanie <5l :)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 10-11-2008, 07:40   

jarek, wydaje mi się że masz coś nie tak z Lambdą lub zaworem EGR. Takiego spalania to nie mam nawet ja, gdzie prawie 100% robię po mieście i wszędzie zasuwam.

jarek 
Forumowicz
bus driver

Wysłany: 10-11-2008, 21:56   

Dla przykładu dzisiaj rano na dworze około 4 stopnie,zimny silnik,codziennie ta sama trasa do pracy,spalanie 6,5 do 7(szok że tak mało)już się ucieszyłem że może sam się naprawił i co :?: Jadę z pracy 11 stopni a spalanie w okolicach 10 :shock: .Niedaleko domu spadło do8,5.W czasie drogi resetowałem trzy razy.Trzy tygodnie temu komputer na ASO nie pokazał żadnych nieprawidłowości.Ja naprawdę jeżdze bardzo oszczędnie :!: :!: :!: :!:

artuch13
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2008, 09:11   

Mam pytanie, czy taka sytuacja jest normalna. Gdy rozgrzewam silnik przed jazdą, tak ok. 3-4 minuty, to średnie spalanie wzrasta o 0,2 litra, i to bez względu ile pokazuje komputer, czy to jest 4,5 czy 5,5. Czyżby więcej spalał gdy jest na luzie?

xjacobs 
mod MSS

Wysłany: 11-11-2008, 18:47   

jarek napisał/a:
Dla przykładu dzisiaj rano na dworze około 4 stopnie,zimny silnik,codziennie ta sama trasa do pracy,spalanie 6,5 do 7(szok że tak mało)już się ucieszyłem że może sam się naprawił i co :?: Jadę z pracy 11 stopni a spalanie w okolicach 10 :shock: .Niedaleko domu spadło do8,5.W czasie drogi resetowałem trzy razy.Trzy tygodnie temu komputer na ASO nie pokazał żadnych nieprawidłowości.Ja naprawdę jeżdze bardzo oszczędnie :!: :!: :!: :!:
daj pojechac nim komuś, komu komp pokazuje spalanie rzędu do 6-7 litrów i bedziesz miał odpowiedz, czy to jest Twoja wina czy nie:)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 12-11-2008, 07:55   

jarek napisał/a:
Dla przykładu dzisiaj rano na dworze około 4 stopnie,zimny silnik,codziennie ta sama trasa do pracy,spalanie 6,5 do 7(szok że tak mało)
Przy zimnym silniku jest OK ??? To naprawdę musi być lambda lub EGR. Silnik pracuje w trybie utrudnionego rozruchu i na zimnym nie korzysta z EGR oraz częściowo ignoruje wskazania lambdy. Jak się rozgrzeje to bardziej "słucha się" lambdy i uruchamia recyrkulację spalin. No i zaczyna się wzrost spalania :( .

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 12-11-2008, 13:27   

Zimno jest, zima idzie więc przez pierwsze 2km ECU pompuje sporo więcej paliwa póki się silnik nie zagrzeje więc i spalania teraz sporo wzrosną jeśli ktoś jeździ krótkie dystanse. Mój GDI gdy chłodno ma tak:

jarek 
Forumowicz
bus driver

Wysłany: 12-11-2008, 20:57   

Dziękuje panowie za zainteresowanie,ale mam pytanie-czy można wymontować na stałe EGR, może znacie kogoś kto tak zrobił?Czytałem gdzieś że to jest zbędne a silnik dzięki temu dostaje cały czas świeże powietrze.Wczoraj wlałem 47 ltr(do pełna) i komputer pokazał 701 km do przejechania.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 12-11-2008, 21:21   

jarek napisał/a:
Wczoraj wlałem 47 ltr(do pełna) i komputer pokazał 701 km do przejechania.
To jeszcze o niczym nie świadczy. Mam nadzieję, że jako stary wyjadacz PKS-u wiesz jak policzyć średnie zużycie paliwa. Wskazaniami z komputera się nie sugeruj. Jeżeli miałbyś takie zużycie to faktycznie coś nie tak z Twoim Spejsem.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu