Zaciąganie ręcznego w czasie jazdy a ABS |
Autor |
Wiadomość |
yaro1976
Mitsumaniak Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 1021 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 09-01-2008, 08:40
|
|
|
mam podobne objawy dźwiękowe jak koledzy, po zaciągnięciu ręcznego podczas inicjowania poślizgu z prawej strony kokpitu wydobywa się brzęczący dźwięk, trwa to ok 2-3 sek. , trochę dziwne że tak się to objawia, może faktycznie ABS wariuje dostając rozbieżne dane, ale w taki razie dlaczego nie zapala sie kontrolka ABS-u? Pszipadek!?
pzdr |
_________________ Primo: "Traktuj innych tak jak sam chciał byś być przez nich traktowanym!" |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 09-01-2008, 11:44
|
|
|
Logicznym by było podpięcie pod ABS sygnału nie tylko z pedału hamulca ale także z ręcznego. Przeca i tu i tu jest włącznik - w heblu od stopów a w ręcznym od kontrolki na zegarach. Ciekawe jak na schemacie elektryki jest to zrobione w Cari - aż sprawdzę wieczorkiem bo często ręcznym zapodaję i nie mam żadnych takich efektów z ABS jak u Was. Jak sądzę ABS ,,wie'' że zapodajesz ręcznym i odpowiednio koryguje swoje działanie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Vlad [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2008, 23:08
|
|
|
powiem krótko: głupoty wipisujecie, aż sie odechciewa tłumaczyc. |
|
|
|
 |
yaro1976

|
Wysłany: 10-01-2008, 08:10
|
|
|
Vlad napisał/a: | powiem krótko: głupoty wipisujecie, aż sie odechciewa tłumaczyc. |
hmm, rozwiń swoją myśl jak byś był tak miły... |
_________________ Primo: "Traktuj innych tak jak sam chciał byś być przez nich traktowanym!" |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-01-2008, 18:30
|
|
|
Vlad, polecam http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=15923
Są to zasady tego Forum.
Punkt
8. Zawsze pamiętaj, że
8.1. Forum jest przyjazne dla użytownika czyli nie bądź nieuprzejmy dla innych
8.2. Nie ma przymusu pisania na forum. Jeżeli coś Cię drażni nie musisz odpowiadać. Jeżeli pytanie było zadane 1000 razy a nie chce Ci się napisać odpowiedzi 1001 raz - nie pisz - "użyj funkcji Szukaj". Albo podaj konkretny link z odpowiedzią, albo weź na wstrzymanie.
Proszę Cię o zastosowanie się do powyższego. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 10-01-2008, 19:16
|
|
|
Vlad napisał/a: | komp absu jest polaczony z lampą stopu, wnioski niech zainteresowani wyciagna sami | Vlad napisał/a: | powiem krótko: głupoty wipisujecie, aż sie odechciewa tłumaczyc. | A to się kolega podzielił swoją wiedzą |
|
|
|
 |
CZS [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2008, 19:27
|
|
|
wiele razy sprawdzałem swoj reczny na sniegu i na suchym i mokrym asfalcie nawet "baczki" czy jak to sie tam zwie kreciłem na recznym i zadnego stukania w desce nie bylo tym bardziej abs bo jedno z drugim nie ma nic wspolnego
ps. szkoda mi auta bylo ale trzeb je sprawdzic go w kazdej sytucaji teraz wiem jak cie zachowuje i jak sie trzyma drogi |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:06
|
|
|
lipa40, dotyczy to również Ciebie.
Przypominam - to jest dział Samochody na naszym Forum. Tu nie ma miejsca na tego typu docinki. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:52
|
|
|
nie wiem jak się to ma do gala ale w lancerku nic się nie dzieje,hula na ręcznym aż miło,kombi bączki heh,abs się nie odzywa,gorzej było w nissanie tam się coś chrzaniło z heblami potem(miałem wersje sr z tarczami), |
|
|
|
 |
Vlad [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2008, 23:55
|
|
|
cicho koledzy bo hubert czuwa! |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 06-05-2008, 01:03
|
|
|
Vlad napisał/a: | cicho koledzy bo hubert czuwa | Jaki to ma związek z tematem? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2008, 16:22
|
|
|
ja z koleji zauwazylem ze jak zawracam na recznym a mam automat to potem jak chce odraz hamowac(noznym) to mam problemy i samochod chce sie wyrywac chwile do przodu |
|
|
|
 |
yaro1976

|
Wysłany: 07-05-2008, 08:21
|
|
|
M4mooT napisał/a: | ja z koleji zauwazylem ze jak zawracam na recznym a mam automat to potem jak chce odraz hamowac(noznym) to mam problemy i samochod chce sie wyrywac chwile do przodu |
dokładnie to samo miałem z moim automatem po zaciągnięciu ręcznego, przez chwilę brak hamulca, a wręcz samochód lekko rwał do przodu z wciśniętym hamulcem - odczucie subiektywne. Ot taka ciekawostka, ale za pierwszym razem troche się zdziwiłem. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2008, 18:53
|
|
|
ja to sie zdziwilem jak zrobilem tak u kumpla zeby ladnie 90 zrobic i zatrzymac sie przed zamknieta brama wciskam ten hamulec a ten mi chce jechac ;]
dobrze wiedziec o takich rzeczach bo sie moze glupio skonczyc nie wiem czy to kontrola trakcji poprawia czy sama skrzynia bo u mnie nie za bardzo dziala ten przycisk od wylaczania TCL ;/ no ale za czesto to sie tego nei chce uzywac przeciez |
|
|
|
 |
yaro1976

|
Wysłany: 08-05-2008, 08:30
|
|
|
M4mooT napisał/a: | nie wiem czy to kontrola trakcji poprawia czy sama skrzynia bo u mnie nie za bardzo dziala ten przycisk od wylaczania TCL ;/ |
u mnie nie ma TCL, więc musi to być wina skrzyni, widoczie odbiera jakieś sprzeczne dane i potrzebuje troche czasu na zastanowienie
pzdr |
|
|
|
 |
|