Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:51
Pytanie do użytkowników silnika 1,9 TD
Autor Wiadomość
kuba.es 
Mitsumaniak

Auto: Civic VII 1,6 VTEC 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-04-2008, 17:20   Pytanie do użytkowników silnika 1,9 TD

Witam!

Nadchodzi chwila, by wkońcu nie być już tylko obserwatorem forum miśków a jednym z ich szczęśliwych (mam nadzieję :) ) posiadaczy.

Ale do rzeczy:

Jestem poważnie zainteresowany carismą z roku około 1998, z silnikiem TD (renault).
Czytałem najróżniejsze opinie na temat tej jednostki w tym autku i mam okropny młyn w głowie :)
W związku z tym kieruję gorącą prośbę w kierunku posiadaczy Carismy wyposażonej właśnie w tą jednostkę napędową. Bardzo proszę, napiszcie mi czy naprawdę jest to tak nieudany silnik jak to niektórzy piszą... Czy naprawdę jesto to muł który przyspiesza do 100 w 15 czy 16 sekund? Czy naprawdę awarie silnika są aż tak dokuczliwe i częste? Wiem, że nie jest to zbyt cicha jednostka napędowa, ale chciałbym poznać opinię użytkowników tego silnika, bo przecież oni sami wiedząna ten temat najwięcej.
Przepraszam jeśli powielam temat, przeglądałem forum ale nie znalazłem konkretnie takich pytań i odpowiedzi na nie.

Aha, i jeszcze jedno pytanie: czy Carisma z 1998 roku z silnikiem TD, przyzwoicie wyposażona, może kosztować 14 000 PLN? Czy raczej nie ma większysz szans, by kupić przyzwoity egzemplarz w tych pieniądzach?

Pozdrawiam!

cezarek
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2008, 17:38   

Hej!
Jeśli chodzi o ten silnik, to wg mnie jest to całkiem udana konstrukcja. Kilku mechaników, z którymi rozmawiałem przed kupnem auta, doradziło mi go. Przy przebiegu 143 tysięcy kopa ma niegłupiego. Co innego przy 360 tysiącach, auto muli niemiłosiernie. A co do ceny o której mówisz, to zależy czy auto zarejestrowane w polszy czy nie, mi się wydaje że za 14 powinieneś już dostać zarejestrowane w całkiem dobrym stanie (w dieslu oczywiście).
Pozdrawiam!

k_sylwia25
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 10:05   

Wczoraj zakupiłam taką carismę - za tydzień po rejestracji zacznę nią śmigać - opowiem wrażeniach ;) jeśli Cię interesuje zdanie kobiety :P

zaba
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2008, 19:08   

Witam jeżeli chodzi o silnik to myślę, że jest dobry. Ekonomiczny, jeżeli chodzi o moc to nie jest tak źle. A że jest głośny to prawda.
Pozdrawiam

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 20-04-2008, 20:03   

głośny jest jak jest zimny szczególnie zimą jak się rozgrzeje to normalny diesel, 90 koni nie jest zbyt dużo ale wystarcza "sponiewierać" niektórych na drodze :D usterkowy za bardzo nie jest a jeśli już to same "pierdołki" (niektóre kosztowne jak timming control)
a za 14 koła na pewno kupisz coś dobrego
PS. pochwal się na forum po zakupie :)

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

pietia55
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2008, 18:19   

ja od tygodnia jestem posiadaczem carismy 99' TD 300km zrobione i oby tak dalej bez przykrych niespodzianek,a jak turbinka wystaruje to mozna tym jechac :mrgreen:

kuba.es 
Mitsumaniak

Auto: Civic VII 1,6 VTEC 2002
Wysłany: 21-04-2008, 22:13   

No i stało się... kupiłem wkońcu Cari, jednak nie w dieslu a w benzynce - 1,8 16V - też fajnie jedzie :mrgreen: Postaram się wrzucić jakieśfotki gdy już zarejestruję itp...
Dzięki za odpowiedzi.

loidd 
Mitsumaniak
KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Wysłany: 08-05-2008, 21:21   

Naprawdę nie mam pojęcia skąd biorą się opinie tzw awaryjnym silniku 1.9 TD Renault !!!!!!!!
O jakich awariach sie mówi, bo odnoszę wrażenie że najczęściej wypowiadają sie osoby nie będące użytkownikami Carismy z tym silnikiem lub nowi użytkownicy którzy zakupili Cari z za zachodniej granicy ze przekręconym stanem licznika z 540 tys na 198 tyś za cene 7-8 tyś. a teraz zdziwienie ze silnik nie daje rady . Noooo ludzie??????
Większość Carism 1.9 TD pochodzi z Holandii i Niemiec gdzie śmigały jako auta firmowe a roczny przebieg rzędu 30-50 tys nie jest niczym niezwykłym.

1.9 TD to dobra i sprawdzona długowieczna konstrukcje i jeśli się o nią dba choć w minimalny sposób nie powinna stwarzać żadnych problemów.
A jedyne usterki jakie znam to zawór kąta wtrysku przy pompie wtryskowej i słynne tulejki mechanizmu wodzikowego skrzyni biegów. Od trzech lat jazdy nie spotkałem sie z niczym innym!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi