szarpanie, brak mocy ? |
Autor |
Wiadomość |
lukasz921
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1.6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 186 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 14-05-2008, 21:16
|
|
|
Witam,
W koncu sa postepy. Otóż okazalo sie tak jak sugerował wichura1że winny jest aparat zapłonowy. Dzieki uprzejmości kolegi chodzyn84 zamieniłem aparaty zapłonowe i od razu poprawa. Teraz mam pytanko bo prawdopodobnie moge dostac w zamienniku moduł(okolo 200pln) i cewke (150) Co bardziej obstawialibyscie przy moich problemach ? Postaram sie dogadać w hurtowni i ewentualnie zwrócić jedna czesc ale nie wiem czy tak sie uda. Jeszcze mam pytanko: ten kondensatorek na zewnatrz aparatu zaplonowego za co odpowiada ? Podobno moduł można naprawić ? Ogolnie to jest usluga naprawy aparatu zaplonowego na allegro za 220 pln ale nie wiem czy warto sie w to pchac ? Sorki ale pisze troche niezrozumiale ale to chyba przemeczenie. A teraz najważniejsza sprawa to dzieki Mitsumaniakom udało się znaleźć przyczynę zlej pracy silnika. Wielkie dzieki przede wszystkim dla chodzyn84 za możliwość przełożenia aparatu zaplonowego. Dzieki wielkie dla cns80 i czarnuch23 za pomoc w diagnozie i poswiecenie czasu. Dzieki wielkie dla wichury1 za ukierunkowanie mnie w strone aparatu zaplonowego i poswiecenie czasu na rozmowe na gg . Dzieki wszystkim ktorzy wypowiadali sie w temacie. Jak bede wiedzial dokladnie co bylo przyczna i moze w koncu usunę usterkę to dam znać. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2008, 22:33
|
|
|
Oby sie udało bo to jest najważniejsze |
|
|
|
 |
chodzyn84 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2008, 22:59
|
|
|
cieszę się, że mogłem pomóc |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 14-05-2008, 23:41
|
|
|
lukasz921 napisał/a: | ten kondensatorek na zewnatrz aparatu zaplonowego za co odpowiada ? | Prawdopodobnie tylko za zakłócenia powodowane przez układ zapłonowy. lukasz921 napisał/a: | Ogolnie to jest usluga naprawy aparatu zaplonowego na allegro za 220 pln ale nie wiem czy warto sie w to pchac ? | Słyszę coraz więcej narzekań na tę usługę, nie tylko od właścicieli Mitsubishi, ale również Mazd, w których to montowane są aparaty zapłonowe produkcji Mitsubishi. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-05-2008, 09:40
|
|
|
Ja nie byłem zadowolony, spytacie dlaczego? Odpowiem :
- pozostawione wióry metalowe od wiercenia w radiatorze wewnątrz modułu
- montaż 1 tranzystora BD941, pomimo że tranzystor mocy w module to zespół 2 tranzystorów
- brak chłodzenia tranzystora
- brak zabezpieczenia modułu przed wilgocią
- przyklejenie cewki do dna aparatu zapłonowego,
- przyklejenie tranzystora mocy do cewki
- zagubienie palca rozdzielacza, co prawda zwrócił koszty, ale zawsze
- no i najważniejsze po 4 miesiącach aparat padł, padła cewka pociągając tranzystor i inne elementy modułu, więc nabyłem cały aparat używkę z protona 415 |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
Ostatnio zmieniony przez wichura1 15-05-2008, 10:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mouseman
Mitsumaniak Krzyś :)
Auto: Z16A; C62A; C68A; CX4A
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 801 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 15-05-2008, 09:47
|
|
|
Który odwialił taką lipe tez z Torunia czy Zielonej Góry?? |
_________________ -=Galeria=-
W rodzinie:3000GT VR4 99 Italia edition, LANCER C68A 1.8 GTi, LANCER C62A 1.5 8v, LANCER Sportback Ralliart CX4A |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
lukasz921
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1.6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 186 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 15-05-2008, 22:13
|
|
|
Witam, Misiek zyskal juz pelna sprawnosc. Cewke nie bylo tak latwo zdobyc. Zamiennika nie ma chwilowo albo na dłuzej w hurtowniach (m.in. w całym intercarsie). Nie wiem jak u Japaneze. Na szczescie udalo mi sie zdobyć ostatnia sztuke w firmie ktora m.in naprawia rozruszniki w Łomiankach. Koszt 115 pln zamiennik firmy Mobiletron typ: CF-27. Cewka wystepuje tez w niektorych mazdach. Oryginalna kosztuje 1000 pln. Na szrotach nie za bardzo chca sprzedawac same cewki - ale nie szukalem dlugo. Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz Mitsumaniakom za pomoc. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 15-05-2008, 22:47
|
|
|
lukasz921 napisał/a: | Cewka wystepuje tez w niektorych mazdach | Benzynowe silniki Mazdy mają cały układ zapłonowy produkcji Mitsubishi (nawet są opisane Mitsubishi Motors, czyli żywcem wzięte ). |
|
|
|
 |
|