Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
szarpanie, brak mocy ?
Autor Wiadomość
lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-05-2008, 21:16   

Witam,
W koncu sa postepy. Otóż okazalo sie tak jak sugerował wichura1że winny jest aparat zapłonowy. Dzieki uprzejmości kolegi chodzyn84 zamieniłem aparaty zapłonowe i od razu poprawa. Teraz mam pytanko bo prawdopodobnie moge dostac w zamienniku moduł(okolo 200pln) i cewke (150) Co bardziej obstawialibyscie przy moich problemach ? Postaram sie dogadać w hurtowni i ewentualnie zwrócić jedna czesc ale nie wiem czy tak sie uda. Jeszcze mam pytanko: ten kondensatorek na zewnatrz aparatu zaplonowego za co odpowiada ? Podobno moduł można naprawić ? Ogolnie to jest usluga naprawy aparatu zaplonowego na allegro za 220 pln ale nie wiem czy warto sie w to pchac ? Sorki ale pisze troche niezrozumiale ale to chyba przemeczenie. A teraz najważniejsza sprawa to dzieki Mitsumaniakom udało się znaleźć przyczynę zlej pracy silnika. Wielkie dzieki przede wszystkim dla chodzyn84 za możliwość przełożenia aparatu zaplonowego. Dzieki wielkie dla cns80 i czarnuch23 za pomoc w diagnozie i poswiecenie czasu. Dzieki wielkie dla wichury1 za ukierunkowanie mnie w strone aparatu zaplonowego i poswiecenie czasu na rozmowe na gg :) . Dzieki wszystkim ktorzy wypowiadali sie w temacie. Jak bede wiedzial dokladnie co bylo przyczna i moze w koncu usunę usterkę to dam znać.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 14-05-2008, 22:33   

Oby sie udało bo to jest najważniejsze :!: :!: :!:

chodzyn84
[Usunięty]

Wysłany: 14-05-2008, 22:59   

cieszę się, że mogłem pomóc

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 14-05-2008, 23:41   

lukasz921 napisał/a:
ten kondensatorek na zewnatrz aparatu zaplonowego za co odpowiada ?
Prawdopodobnie tylko za zakłócenia powodowane przez układ zapłonowy.
lukasz921 napisał/a:
Ogolnie to jest usluga naprawy aparatu zaplonowego na allegro za 220 pln ale nie wiem czy warto sie w to pchac ?
Słyszę coraz więcej narzekań na tę usługę, nie tylko od właścicieli Mitsubishi, ale również Mazd, w których to montowane są aparaty zapłonowe produkcji Mitsubishi.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 15-05-2008, 09:40   

Ja nie byłem zadowolony, spytacie dlaczego? Odpowiem :

- pozostawione wióry metalowe od wiercenia w radiatorze wewnątrz modułu
- montaż 1 tranzystora BD941, pomimo że tranzystor mocy w module to zespół 2 tranzystorów
- brak chłodzenia tranzystora
- brak zabezpieczenia modułu przed wilgocią
- przyklejenie cewki do dna aparatu zapłonowego,
- przyklejenie tranzystora mocy do cewki
- zagubienie palca rozdzielacza, co prawda zwrócił koszty, ale zawsze
- no i najważniejsze po 4 miesiącach aparat padł, padła cewka pociągając tranzystor i inne elementy modułu, więc nabyłem cały aparat używkę z protona 415
Ostatnio zmieniony przez wichura1 15-05-2008, 10:07, w całości zmieniany 1 raz  

mouseman 
Mitsumaniak
Krzyś :)

Auto: Z16A; C62A; C68A; CX4A
Wysłany: 15-05-2008, 09:47   

Który odwialił taką lipe tez z Torunia czy Zielonej Góry??

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 15-05-2008, 10:07   

Zielona Góra

lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Wysłany: 15-05-2008, 22:13   

Witam, Misiek zyskal juz pelna sprawnosc. Cewke nie bylo tak latwo zdobyc. Zamiennika nie ma chwilowo albo na dłuzej w hurtowniach (m.in. w całym intercarsie). Nie wiem jak u Japaneze. Na szczescie udalo mi sie zdobyć ostatnia sztuke w firmie ktora m.in naprawia rozruszniki w Łomiankach. Koszt 115 pln zamiennik firmy Mobiletron typ: CF-27. Cewka wystepuje tez w niektorych mazdach. Oryginalna kosztuje 1000 pln. Na szrotach nie za bardzo chca sprzedawac same cewki - ale nie szukalem dlugo. Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz Mitsumaniakom za pomoc.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-05-2008, 22:47   

lukasz921 napisał/a:
Cewka wystepuje tez w niektorych mazdach
Benzynowe silniki Mazdy mają cały układ zapłonowy produkcji Mitsubishi (nawet są opisane Mitsubishi Motors, czyli żywcem wzięte :mrgreen: ).

Odpowiedz do tematu