Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] [KLIMATYZACJA ] Przy włączonej dziwna praca silnik
Autor Wiadomość
mialczynski17
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2008, 17:40   [MSS DID] [KLIMATYZACJA ] Przy włączonej dziwna praca silnik

Witam i liczę na pomoc. Kiedy włączę klimatyzację, mam wciśnięty gaz i nie ruszam nim (przyśpieszam) wtedy silnik dziwnie pracuje, tzn jego praca jest stopniowa, przyśpiesza i jedzie ze stałą prędkością, przyśpiesza i znowu stoi na osiągniętej prędkości itd. Sprawa jest na tyle dziwna że mam świeżo nabitą klimatyzację. Czy ktoś z Was ma, miał podobną sytuację? Trapi mnie to ponieważ jestem świeżym użytkownikiem miśka - od 22 maja 2008.
Ostatnio zmieniony przez cns80 02-03-2009, 14:18, w całości zmieniany 2 razy  

slawekw_79
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2008, 19:40   

ja mam to samo
myśle że to wina złego zestrojenia silnik-sprzężarka klimy dzieje sie tak ponieważ sprężarka potrzebuje dużo mocy którą odbiera silnikowi, chociaż przy ponad 100 KM nie powinno to sie dziać!!! za niedługo jadę na wymiane rozrządu to sie specjalisty od miśków spytam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-06-2008, 00:19   

Nie miałem nigdy takich akcji z klimą.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 03-06-2008, 07:47   

Wydaje mi się że albo nabito za dużo czynnika R134a, albo coś niedobrego dzieje się ze sprzęgłem klimatyzacji. To faktycznie nie jest naturalny objaw.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 03-06-2008, 11:37   

slawekw_79 napisał/a:
ja mam to samo
myśle że to wina złego zestrojenia silnik-sprzężarka klimy dzieje sie tak ponieważ sprężarka potrzebuje dużo mocy którą odbiera silnikowi, chociaż przy ponad 100 KM nie powinno to sie dziać!!! za niedługo jadę na wymiane rozrządu to sie specjalisty od miśków spytam

Uważasz że silnik pyrkając sobie na wolnych obrotach ma 100KM mocy?

A ja myślałem że wtedy ma co najwyżej kilka góra kilkanaście koni i stąd podbijanie przez ECU obrotów po to by dostarczyć tej mocy potrzebnej do kręcenia sprężarką...

:badgrin: :finga:

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 03-06-2008, 12:24   

saphire napisał/a:
A ja myślałem że wtedy ma co najwyżej kilka góra kilkanaście koni i stąd podbijanie przez ECU obrotów po to by dostarczyć tej mocy potrzebnej do kręcenia sprężarką...
To je turbodizel :D Poradzi sobie z klimatyzacją nawet bez ECU :wink:

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2008, 14:22   

Turbo dizel - nie turbo dizel - zawsze sprężarka to dodatkowe obciążenie - i to nie małe. Prosze zajrzec do instrukcji - jest tam wyraznie napisane że tego typu efekty moga się zdarzać przy włączonej klimie. Mój pierwszy kontakt z klimą w MSS był taki że jak ją włączyłem w korku pierwszy raz to mało co nie wylądowałem w kufrze gościa przedemną bo mi skoczyły obroty. W zasadzie w całym zakresie prędkości czuję włączjący się kopresor - lekki spadek mocy.

Odesłano mnie na tym formum do w.w instrukcji obsługi co mnie uspokoiło i dlateogo prpoponuję to samo.

Przyzwyczaiłem sie do tego i tak już trzecie lato jadę. Tak to działa w miśkach - może nie wszystkich - ale u mojego teścia jest ten sam efekt w MSS.

Bez stresu - jechać i chłodzić :)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 03-06-2008, 15:23   

przem20 napisał/a:
Turbo dizel - nie turbo dizel - zawsze sprężarka to dodatkowe obciążenie - i to nie małe. Prosze zajrzec do instrukcji - jest tam wyraznie napisane że tego typu efekty moga się zdarzać przy włączonej klimie.
To mój 8 turbo diesel z klimą i w żadnym nie miałem takich szopek. Co innego w 1,4 Mpi. Tam faktycznie tak było. Podejrzewam że ten opis w instrukcji dotyczy silników benzynowych, a zwłaszcza małych. W dieselku czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

mialczynski17
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2008, 19:57   

Dzisiaj pojezdziłem trochę więcej, jak stanąłem na parkingu i podniosłem maskę to słychać było jak podnoszą się obroty a za chwilkę było takie psyknięcie, spadły obroty, słychać jakby pompowanie oraz rosnące obroty a potem znowu króciutki psyk, wybieram się w dalszą trasę i zastanawiam się czy można tak z tym jechać...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 03-06-2008, 20:09   

Po bożemu by było gdyby sprężarka była napędzana osobnym silnikiem elektrycznym bo teraz jak się załącza sprzęgło od jej napędu paskiem to ecu podbija obroty by ja napędzić - gdyby to był silnik elektryczny to działał by niezależnie od obrotów silnika nawet w korku - najwyżej by więcej prądu brał z aku który później i tak w czasie jazdy by się doładował.

mialczynski17
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2008, 20:27   

saphire napisał/a:
Po bożemu by było gdyby sprężarka była napędzana osobnym silnikiem elektrycznym bo teraz jak się załącza sprzęgło od jej napędu paskiem to ecu podbija obroty by ja napędzić - gdyby to był silnik elektryczny to działał by niezależnie od obrotów silnika nawet w korku - najwyżej by więcej prądu brał z aku który później i tak w czasie jazdy by się doładował.

Czyli wszystko jest tak jak być powinno? to nie jest objaw zużycia jakiegoś elementu? Muszę jeszcze wymienić rozrząd więc może wtedy się wyreguluje, koleś co nabijał mi klimę powiedział że może na początku dziwnie się zachowywać, ale że przejdzie. To jest możliwe?

slawekw_79
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2008, 19:58   

saphire napisał/a:

oj widze że kolega nie ma bladego pojęcia o instalacji elektrycznej
akumulator i alternator są na stałe ze sobą połączone i jeśli jakieś urządzenie elektryczne załącza sie w czasie pracy silnika to bierze prąd i z jednegi i z drugiego
jeśli chodzi o zasilanie sprężarki klimy z osobnego silnika to nie ma sensu bo silnik by musiał mieć co najmniej 500W doliczając straty..... to tak jakbyś chciał wejść do domu przez piwnicę
end

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 04-06-2008, 21:19   

Nie załapałeś o co chodzi. Mechaniczne sprzęgło zapina sprężarkę a by ta dawała odpowiednia kompresje czynnika ECU musi podbić obroty silnika bo od nich zależy jak sprężarka klimy pracuje. Jeśli by sprężarka była napędzana silnikiem elektrycznym to nie ma konieczności podbijania obrotów bo brakująca energie w czasie gdy silnik pracuje na wolnych obrotach może być pobrana z akumulatora który to w trakcie jazdy będzie doładowany przez alternator.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 05-06-2008, 07:55   

saphire napisał/a:
Jeśli by sprężarka była napędzana silnikiem elektrycznym to nie ma konieczności podbijania obrotów bo brakująca energie w czasie gdy silnik pracuje na wolnych obrotach może być pobrana z akumulatora który to w trakcie jazdy będzie doładowany przez alternator.
Załączając silnik elektryczny bylby taki pobór prądu że alternator wyhamowywałby silnik i też by trzeba podbijać obroty. I to jeszcze bardziej, bo nie ma silnika elektrycznego o 100% sprawności, więc dochodzą straty.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2009, 14:51   

Przypominając temat.
U mnie jest tak, że jak stoję w korku, samochód stoi na biegu jałowym a obroty mi skaczą co minute może częściej może później. Rosną do około 1,5 tys popracuje trochę, coś cyknie i spada do około 800 i tak w kółko.

Po przeczytaniu tego tematu zakładam, że to NORMALNY objaw w MSS 1.6.

Odpowiedz do tematu