Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A 2.5] Pow. 110 km/h lata mi cała buda. PLS o pomoc
Autor Wiadomość
Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-05-2008, 23:02   

Ja też bym obstawiał coś z kołami (tył), albo krzywa felga albo balon na oponie, niedokręcone koło (tp raczej można odrzucić bo na stacji by się zorientowali), ostatecznie łożysko (to da się sprawdzić samemu jak ktoś ma pojecie o mechanice).

Nawet najbardziej zdemolowane zawieszenie nie będzie powodowało trzęsiawki, mogą być efekty walenia, bujania tyłem jeżeli amorki siadły, niestabilności na zakrętach , lub przy hamowaniu ale nie drżenia całej budy.
Tania opcja sprawdzenia: pożyczyć od kogoś dwa tylne koła i się przejechać z nową zmianą. :lol:

zyziowaty 
Forumowicz

Auto: EA3A '99, EA3W '02 Avance
Wysłany: 27-05-2008, 23:12   

Mam to samo - kiedy na łagodnym zakręcie wpadam w jakąś nierówność to tył lekko zarzuca. Po długich namysłach doszedłem do wniosku, iż winę za to ponosi nieprawidłowe pochylenie tylnych kół - po założeniu nowych sprężyn, a są to zamienniki obniżające o 40mm, tylne koła delikatnie się "rozkraczyły" jak w starej BMWicy... ;) . Właśnie w najbliższym czasie wybieram się na ustawienie pochylenia i jakby co, dam znać, czy moje przypuszczenia się sprawdzą.

pzdr

zyziowaty

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2008, 13:24   

u mnie sie okazalo ze sa krzywe alusy co dziwne z lewej strony i przod i tyl w przyszlym tygodniu jade cos z tym zrobic w jednej firmie uslyszalem 250 zl za prostowanie 2 szt ale jeszcze jedna firme musze obadac... zobaczymy

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Wysłany: 07-06-2008, 21:01   

U mnie prostowanie felg to koszt 50zł od sztuki i nie jest to okazyjna cena, raczej norma.

chriz
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2008, 22:19   

ja mam troche inny problem gdy hamuje z wiekszej predkosci odczuwam drgania na kierownicy wydaje mi sie ze moze byc to spowodowane przez opony ale nie jestem do końca pewien

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Wysłany: 07-06-2008, 22:32   

Zawsze najlepiej zacząć od kół, ja w następnej kolejności pojechałbym na stację diagnostyczną i sprawdził dobrze przód na trzepakach oraz przede wszystkim hamulce. Wszelkie luzy powinny wyjść no i sprawdź jak Ci hamuje przód i czy równo. Zapłacisz pewnie około 30zł. U mnie przyczyną tego efektu jaki opisujesz były właśnie hamulce.
Ostatnio zmieniony przez Ursus 07-06-2008, 22:38, w całości zmieniany 1 raz  

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 07-06-2008, 22:33   

chriz napisał/a:
gdy hamuje z wiekszej predkosci odczuwam drgania na kierownicy

Może klocki się kończą?
Renata
EA5W

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 07-06-2008, 23:36   

Klocki raczej piszczą i się ścierają, rzadko powodują drgania, chyba że zaciski nierówno łapią. Tu bardziej już zwichrowana tarcze.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

chriz
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 12:56   

więc tak na badaniu wyszło że mam delikatny luz na prawym przednim wachaczu hamulce wszystkie łapia równo troche ręczny łapie słabiej na prawe koło ale to nie istotne tarcze i klocki sa ok

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 08-06-2008, 14:12   

u mnie po zmianie opon na letnie, przy 120km/h pojawily sie drgania kierownicy a przy 140km/h juz telepie porzadnie kierownica i w siedzeniu sie czuje wibracje-na 99% to wina opon (dostalem uzywane potenza na przod jak kupowalem auto, ale z jakiejs "dziwnej" przyczyny poprzedni wlasciciel je zmienil na inne-slabsze,,,,,,,,,,,,,tlumaczac sie ze 205 sie slizgaja strasznie...a ja mysle ze o te wibracje chodzilo)
przeloze te oponki na tyl i zobacze czy cos sie zmieni

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Wysłany: 09-06-2008, 09:24   

Chriz zrób jeszcze to samo co tommyc1. Zakładając że koła masz dobrze wyważone wad opon nie da się często wychwycić u wulkanizatora.

nalep
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 10:18   

Zrobilem caly przeglad zawieszenia (ok) i z tylu geometrie. Co ciekawe odchykle od normy mialem tylko na jednym kole i to tyko o 12 minut!!
Na razie testowalem przez 1200 km na suchym z pelnym obciazeniem i wyglada na to, ze jest o niebo lepiej.
Az sie nie chce wierzyc, zeby 12 minut moglo miec taki wplyw na zachowanie auta...

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 09-06-2008, 13:33   

nalep napisał/a:
Zrobilem caly przeglad zawieszenia (ok) i z tylu geometrie. Co ciekawe odchykle od normy mialem tylko na jednym kole i to tyko o 12 minut!!
Na razie testowalem przez 1200 km na suchym z pelnym obciazeniem i wyglada na to, ze jest o niebo lepiej.
Az sie nie chce wierzyc, zeby 12 minut moglo miec taki wplyw na zachowanie auta...

hmm...sorry jesli glupote chlapne, ale...12 minut to chyba nie jest tak malo???

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 09-06-2008, 14:04   

tommyc1 napisał/a:
12 minut to chyba nie jest tak malo???

wg mnie to niewiele ... ale zależy w czym
1 stopień to 60 minut

nalep napisał/a:
odchykle od normy mialem tylko na jednym kole i to tyko o 12 minut!!

a w jakim kącie dokładnie??
Zbieżność, pochylenie, WSZ czy K.P.I ??

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

nalep
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 19:13   

nalep napisał/a:
odchykle od normy mialem tylko na jednym kole i to tyko o 12 minut!!

Cytat:

a w jakim kącie dokładnie??
Zbieżność, pochylenie, WSZ czy K.P.I ??

zbieznosc calkowita o 12 minut.

jedno kolo zostalo podciagniete do normy. drugie bylo ok.

Odpowiedz do tematu