|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: kochajj 06-04-2006, 22:30 |
Czyszczenie silnika |
Autor |
Wiadomość |
Tom68 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2006, 15:33 Czyszczenie silnika
|
|
|
Ciekaw jestem, czy ma ktoś doświadczenia z preparatami (dodatki do oleju przed wymianą ) do czyszczenia silnika?
Nie daje to jakiś niepożądanych zdarzeń- nieszczelności, wycieki
Nigdy takich nie stosowałem, ale widziałem na stacji i się zastanawiam.
Jeszcze w temacie oleju. Jaki polecacie do Galanta 2,0 z przebiegiem 100 000 km?
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 19-03-2006, 18:45 Re: Czyszczenie silnika
|
|
|
Tom68 napisał/a: | Jaki polecacie do Galanta 2,0 z przebiegiem 100 000 km?
|
100kkm to jeszcze nic . Jesli mis jezdzil na syntetyku np 5W-50 to lej taki sam np Castrol, mobil. Jesli natomiast jezdzil na jakims polsyntetyku czy mineralu to lej taki sam i nie zmnieniaj przypadkiem na syntetyk.
ps. poszukaj na forum byla ankieta kto i na jakim oleju jezdzi. |
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 19-03-2006, 19:07
|
|
|
Powiem tak troche z teorii - a i z praktyki również...
Jeżeli silnik jest zadbany, przeglądy robione co określony przebieg, itd. itd... to absolutnie nie ma potrzeby stosowania jakis badziewi pod tytułm - silnik lustro od środka,,,
Po pierwsze - nie wszystki osad czy tez minimalne zgorzele są złe... tzn... pracują jako wspomagacz uszczelnienia silnika - simeringi, oringi.... pierścienie tłokowe... i tak jak mówie jezeli przeglądy OK - to tych "zgorzeli" będzie w sam raz...
Teraz tak - jak masz zaniedbane auto itd... zarypany silnik od środka - to owszem można to zastosować - tylko musisz sie liczyć i przygotowac myślowo oraz finansowo na uszczelnianie silnika - lub też jego rozbieranie - bo np: olej zacznie pić litrami... ocziwiście to nie zdarza sie 100 na 100 przypadków, ale prawdopodobieństwo jest duuuże..
No....
Pozdrówka |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
Tom68 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2006, 21:30
|
|
|
Mam nadzieję, że silnik jest ok
Tylko tak pytałem, na okoliczność tego, że widziałem taki preparat
Karteczka na silniku pokazuje olej Shell ultra. Jest to chyba syntetyk i na takim pozostanę.
Piszczy coś przy uruchamianiu silnika. Co to może być?.Pasek? Muszę chyba zobaczyć na początku tygodnia.
Z innej beczki jakie ciśnienie w kołach? Przód i tył proszę.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-03-2006, 23:49
|
|
|
Pasek na 99%.
Po 1 sprawdź naciąg paska od alternatora.
Po drugie pasek tez może juz dogorywac jeżeli nie był nigdy zmieniony. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|
|