Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamulec i kontrolka ABS-u
Autor Wiadomość
Pi@ST 
Mitsumaniak

Auto: Sigma 3,0 V6 125kW kombi
Wysłany: 10-07-2008, 11:38   Hamulec i kontrolka ABS-u

Witam!
Mam taki problem a mianowicie
gdy samochód nieruszany przez kilka godzin na parkingu odpalam ruszam i chcę po chwili zatrzymać samochód wciskam pedał hamulca na maksa samochód nie hamuje i coś tak jakby jak strzelało lub ocierało, tak przesunie się może z metr i zaraz łapie na maksa i w miejscu stoi.... :| ok a później jest ok spoko hamuje samochód, odrazu kontrolna ABS-u zapala sie i caly czas sie świeci do zgaszenia zapłonu, ponowne odpalenie kontrolna nie świeci się i tak w kółko od jakiegoś czasu. zauważyłem to po wymianie sworzni dolnych wahaczy - samochod po przejechaniu 3000 km
Jak wracałem nowo zakupioną sigmą z niemiec to jechałem to jak leciałem 180 km/godz i mocno zahamowałem to czasem zapala się kontrolka ABS-u ale za jakiś czas gasła.

Dzięki za podpowiedzi!
Pozdrawiam

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-07-2008, 22:14   

dzisiaj miałem prawie to samo .leciałem spotkac się z robertem ....całkiem szybko a nawet bardzo szybciej od ciebie...nie ma się czym chwalić ale gdy depnąłem konkretnie to zapaliła mi się lampka i zgasła po ponownym zapaleniu silnika .dodam że przy normalnych predkościach mianowicie do 160 na naszych drogach to się nie dzieje ale jak łapie koniec licznika to co ??????blokuje koło i odłancza system po konkretnym wychamowaniu ???
dodam że ta druga setka spada szybko i kół nie blokuje tylko zapala lampkę :rolleyes: ale system chyba dalej jest aktywny

Pi@ST 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2008, 08:02   

Po odwiedzeniu warsztatu po opisaniu usterki mechanik powiedział ze to może być servo co Wy sądzicie o tej myśli ? bo koszt wymiany tego w sigmie bedzie spory ...

krzysius 
Forumowicz

Auto: sigma 3000
  Wysłany: 14-07-2008, 19:27   

serwo mozna szybko i sprawnie zdiagnozowac mianowicie nacisnij noga na pedal hamulca do oporu i odpal silnik ,jesli wciagnie ci pedal do podlogi to serwo jest ok

[ Dodano: 14-07-2008, 19:33 ]
sprawdz wieniec abs lub reguluj czujniki ja mam to samo ocvzyszczenie wienca pomogło tymczasowo ,musze szukać nowego :(

kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-07-2008, 14:37   

co do kontrolki abs to może się zapalać kiedy czujnik nie jest na swoim miejscu. Miałem takie objawy. Po regulacji ustapiły. Odległość czujnika od korony, o ile dobrze pamietam, to 0,3 mm.

Pozdrawiam

Pi@ST 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-07-2008, 11:28   

jesli chodzi o servo to pedal mi ucieka - czuje jak mi opada na oko o kilka milimetrow- z spad nogi, w kolejnym warsztacie mechanik powiedzial mi ze to moze byc zaworek w gumowym werzu ze niby on moze mi powodowac ze nie mam hamulcow jak wcisne pedal prze kilka sekund po postoju samochodu przez jakis czas, niemam czasu tego sprawdzic ale wszytskie sugestie ktore podpowiecie sprawdze i zobaczymy co tam wyjdzie ...

hehe cos czujue ze weekend mam z głowy....

Odpowiedz do tematu