Zarzucanie olejem I-go cylindra |
Autor |
Wiadomość |
pfx
Forumowicz

Auto: Evo X GSR
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 228 Skąd: Kraków/Podkarpacie
|
Wysłany: 24-09-2008, 22:54 Zarzucanie olejem I-go cylindra
|
|
|
MIVEC Turbo i jak w temacie - silnik ma 3 kkm i bierze olej ok. 1 l/1000 km. Nie ma znaczenia czy ostra jazda, czy delikatna - zużycie podobne. Pierwsza świeca czarna , okopcona, pozostałe prawidłowe, zamaiana cewek i świecy nic nie dała, olej wynieniony 5W30 Mobil1.
Pytanie do Was - co dalej? - jeździć, patrzeć, dolewać i czekać na lepsze, czy już szukać patentów na naprawę. Kompresja - 9,5 bara na 3 cylindrach, na tym felernym garze 9 bar.
Z jednej strony szkoda rozkręcać silnika, prawie nowy, z drugiej dolewki częste upierdliwe.
napiszcie, czy też wam biorą, w sumie muszą brać, ale ile? Mierzy ktoś? |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 25-09-2008, 08:22
|
|
|
Ja bym jeszcze poczekał - do 15 000 km większość samochodów bierze olej......Minęły piękne czasy, gdy silniki przed montażem były docierane..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
pfx
Forumowicz

|
Wysłany: 25-09-2008, 08:52
|
|
|
założenie na razie powziąłem takie:
- nie katować silnika, częściej niż zalecana zmiana oleju, olej w sumie niskopopiołowy, rzadki syntetyk, czyli taki jak zalecają . Mam nadzieję, że śpiący pierścień smarujący puści i sie ułoży, przez to uszczelni. Szkoda drogiego oleju - ale trudno. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-09-2008, 08:52
|
|
|
Bartek napisał/a: | Minęły piękne czasy, gdy silniki przed montażem były docierane..... |
Jakieś 60 lat temu....
pfx, a może ktoś w USA dał mu w palnik na zimno i coś padło np pierścień olejowy.
Ten silnik nie może tak brać oleju. Przecież to jest silnik z tej samej rodziny co 1.8 N/A w Lancerze cywilnym a nikt na forum nie skarży się że bierze mu olej nawet na dotarciu. Przy takiej ilości spalanego oleju zajrzałbym do silnika zanim coś większego się nie wydarzy np pęknięty pierścień wyżłobi sobie kanał w cylindrze. |
|
 |
pfx
Forumowicz

|
Wysłany: 25-09-2008, 11:39
|
|
|
Jestem po pierwszej wymianie oleju, muszę raczej zobaczyć, co się dzieje. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-09-2008, 15:51
|
|
|
tomekrvf napisał/a: |
Ten silnik nie może tak brać oleju. Przecież to jest silnik z tej samej rodziny co 1.8 N/A w Lancerze cywilnym a nikt na forum nie skarży się że bierze mu olej nawet na dotarciu. |
A turbinka jest smarowana olejem moze puszcza olej i jakos scieka tylko do jednego cylinda?? Ewentualni jesli trzyma kompresje nie przepuszcza uszczelka pod glowica?
Krzychu |
|
|
|
 |
pfx
Forumowicz

|
Wysłany: 25-09-2008, 17:27
|
|
|
To nie jest ten sam Mivec co w "cywilnych" Lancerach. Różni się stopniem sprężania i spasowaniem. Świadczy o tym chociażby kompresja na zimno i po próbie olejowej. Na próbie olejowej sprężanie wychodzi mu ok 15 bar. na wszystkich garach. Bez oleju 9,5-9 bar.
Prawdopodobnie nie uniknę remontu. Tylko czy już teraz.
Może MIVEC po prostu nie wytrzymuje uturbienia?
Przecież to silnik składany przez komputery szlag wie gdzie - więc nie jest to manufaktura robiona przez małe japońskie rączki. A szkoda. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-09-2008, 18:45
|
|
|
No ale przeciez w EVO IX tez sa zmiene fazy rozrzadu czyli MIVEC a tam raczej nie narzekaja.
Dziwi mnie tez taka duża kompresja przy probie olejowej bo ogolnie silniki z turbo maja mala kompresje moze za duzo tego oleju tam wlałeś
Krzychu |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 26-09-2008, 00:05
|
|
|
pfx napisał/a: | Bez oleju 9,5-9 bar. |
Powinno być 11 barów na rozgrzanym silniku. Limit 6.5 bara.
pfx napisał/a: | To nie jest ten sam Mivec co w "cywilnych" Lancerach. Różni się stopniem sprężania i spasowaniem. |
Ja wiem ze to nie jest ten sam silnik co w Lancerze 2.0. Nazwa silnika jest taka sama czyli 4B11, ale silnik w EVO rózni się blokiem, tłokami, pierscieniami itp itd, co jednak nie usprawiedliwia faktu zżerania 1 litr oleju na 1000km przy normalnej jeździe. |
|
 |
pfx
Forumowicz

|
Wysłany: 26-09-2008, 11:54
|
|
|
Niewatpliwie ważne są pierwsze kilometry robione samochodem i mimo zapewnień nie zmienię przekonania, że pierwszy kkm mimo 280 konnego silnika powinien byćjeżdżony "jak maluchem", spokojnie i bez wkręcania na obroty, niestety, to właśnie nie było mi dane. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 26-09-2008, 17:10
|
|
|
pfx napisał/a: | mimo 280 konnego silnika powinien byćjeżdżony "jak maluchem", spokojnie i bez wkręcania na obroty, |
Zgadzam się w 100%. Kazdy silnik musi być dotarty. |
|
 |
pfx
Forumowicz

|
Wysłany: 26-09-2008, 19:11
|
|
|
Jeszcze dobrze nie kupiłem auta - już zbierać trzeba na remont - tak to już bywa. Tylko starej na razie wpieram, że to taki "podstawowy, obowiązkowy" tuning. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 26-09-2008, 22:27
|
|
|
pfx napisał/a: | że to taki "podstawowy, obowiązkowy" tuning. |
He he Trudno jest kobiecie wytłumaczyć że nowe opony albo jakies inne rzeczy do auta są ważniejsze od np nowych firanek. |
|
 |
pfx
Forumowicz

|
Wysłany: 05-10-2008, 09:01
|
|
|
No więc wczoraj zrobiłem ok 300 km co zmusiło mnie do kolejnej dolewki. Wkurr... dolałem i postanowiłem odkręcić węża od intercoolera. W środku znalazłem olej...
Niby turbina była sprawdzona , ale przy tym nie byłem. Ścianki węża są ewidentnie tłuste, zaolejone. Skręciłem i dałem w palnik przez kilka km. Po powrocie odczekałem chwilę i ponownie odkręciłem wąż ale na tym łączniku miedzy sprężarką a coolerem. W jego rowkach i zagłebieniach był olej. Nie trzeba było palcem macać, by go stwierdzić. Było ciemno więc nie wyszło mi zdjęcie.
Czy w obecnej sytuacji odłożyć rozkręcanie silnika i zająć się wyłacznie turbiną?
Jest możliwe, że olej z turbiny trafia tylko na 1 cyliner? Nie ukrywam, że na świecy jeest dużo nagaru, może i on osadzać się na tłoku, cylindrze i zaworach i może niszczyć cylinder?
[ Dodano: 05-10-2008, 09:03 ]
Mogę nim spokojnie wracać, (300 km), czy na lawecie?
[ Dodano: 09-10-2008, 21:32 ]
A tak wygląda wylot powietrza z turbiny. Łącznik wytarłem do sucha 2 dni temu. Zrobione 30 km i jak niżej.
 |
_________________ ...biała strona mocy....
 |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 10-10-2008, 20:58
|
|
|
Pierwszy cylinder jest najdalej od wlotu kolektora dolotowego. Pewnie olej dostawałby się także do innych cylindrów.
Ten olej w dolocie moze się brać z przedmuchów na tym słabym cylindrze. Duże przedmuchy pompują przez odmę olej do dolotu.
Turbiny w Evo są raczej niezniszczalne, przynajmniej ja nie słyszałem jeszcze o takiej która puszczałaby olej.
Sprawdź czy olej pojawia się w miejscu zaznaczonym strzałką
 |
|
 |
|