Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana tulei w tylnym zawieszeniu Carismy - na Podkarpaciu
Autor Wiadomość
saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-09-2008, 14:14   Wymiana tulei w tylnym zawieszeniu Carismy - na Podkarpaciu

Niestety mój mechanik odpuścił temat i nie wymieni mi gratów do tylnego zawieszenia bo nigdy takiego nie robił a śruby są skorodowane i zapieczone i boi się coś urwać robiąc to pierwszy raz na czuja pomimo że mam workshop manuala :?

Czy ktoś z Was już gdzieś na podkarpaciu wymieniał tulejki/cukiereczki itp. z tylnego zawieszenia Carismy :?:

Jeśli tak to gdzie i u kogo i za ile robocizna bo wszystkie części już mam kupione :?:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 05-09-2008, 16:22   

hmmm o mechaniku sie nie wypowiem bo to zenujace :D

pytanie nr 1
kupiles tez sruby z mimosrodem do regulacji geometrii??

pytanie nr 2
zmierzyc rozmiar srub jakie musisz kupic aby skrecic reszte zawieszenia??

u siebie rok temu odkrecilem wszystko bez problemu po 10 latach a do tego odzyskalem sruby z mimosrodami bo nie kupilem, ale odpowiednia ilosc srodka odrdzewiajacego i wszystko dalo sie odkrecic, pomijajac to ze na reszcie srub mi nie zalezalo bo mialem nowe, to i tak sie bawilem w odkrecanie ich zeby nie musiec nic wycinac i nawet udalo mi sie je powybijac ze starych tulejek, tyle ze cale zawieszenie wyjalem z auta :)

i jeszcze w sprawie mechanika - z tylu nie ma srubek, ktore by sie mialy pozrywac bo sa zardzewialo, tam sa mocne twarde sruby, ktore jest ciezko zerwac skrecajac cos nimi, a tymbardziej jak masz wszystko nowe, to juz mozna wziac gumowke w reke i poobcinac, jedz poprostu do innego wiekszego zakladu, w ktorym maja prase i zrobia, musisz sie liczyc z kosztem wymiany 300-400zl wraz z geometria :D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 07-09-2008, 12:16   

Matejko napisał/a:
kupiles tez sruby z mimosrodem do regulacji geometrii??

Jasne że kupiłem, wszystkie tulejki małe i duże, cukierki, końcówki stabilizatora i śruby mimośrodowe i jeszcze poduszki do amortyzatorów (amorki wymianiałem na KYB jesienią) :-)

Matejko napisał/a:
u siebie rok temu odkrecilem wszystko bez problemu po 10 latach

No właśnie mój mechanik to od szmelcwagonów czy fordów jest więc jeśli chodzi o miśki czy inne japońce to strachliwy człowiek i woli nie robić niż coś przypadkiem spieprzyć a śruby próbował poodkręcać tyle że nie dał rady a ciąć nie chciał.

Matejko napisał/a:
a do tego odzyskalem sruby z mimosrodami bo nie kupilem, ale odpowiednia ilosc srodka odrdzewiajacego i wszystko dalo sie odkrecic, pomijajac to ze na reszcie srub mi nie zalezalo bo mialem nowe, to i tak sie bawilem w odkrecanie ich zeby nie musiec nic wycinac i nawet udalo mi sie je powybijac ze starych tulejek, tyle ze cale zawieszenie wyjalem z auta :)

Jak bym miał dostęp do podnośnika lub kanału to tez bym sam to sobie z kumplem zrobił ale póki co nie mam kanału ani podnośnika - chyba że się z innym kumplem dogadam i mi użyczy miejsca w swoim warsztacie i podnośnika to sami zrobimy...

Matejko napisał/a:
i jeszcze w sprawie mechanika - z tylu nie ma srubek, ktore by sie mialy pozrywac bo sa zardzewialo, tam sa mocne twarde sruby, ktore jest ciezko zerwac skrecajac cos nimi, a tymbardziej jak masz wszystko nowe, to juz mozna wziac gumowke w reke i poobcinac, jedz poprostu do innego wiekszego zakladu, w ktorym maja prase i zrobia, musisz sie liczyc z kosztem wymiany 300-400zl wraz z geometria :D

Tak już mi właśnie rzekł mechanik z ASO gdyby mi miał to prywatnie zrobić to 300-400 zł więc wolałbym to zrobić samemu z kumplem i najwyżej mu odpalić za pomoc w robocie i użyczenie warsztatu z połowę tego może czy coś...

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 07-09-2008, 13:08   

tylko tak o tyle o ile do wahacza wzdluznego tuleje trzeba najpierw troche popiescic mlotkiem zeby weszla a dopiero pozniej na prase(proponuje reczna bo pneumatyczna moze pogiac wahacze) lub tez cala osadzic mlotkiem, to te male mozesz szkod narobic uzywajac mlotka,
a i kanal jest lekkim ulatwieniem ale nie jest bardzo potrzebny i z tego co mam foty to desek z kanalu nie sciagalem przy wyjmowaniu zawieszenia, bo wyciagalem cale w jednym kawalku wraz z amortyzatorem
to tylko 5 srub :)
jak sie zdecydujesz sam to podesle ci telefon do siebie jakbys mial jakies rpoblemy ale w sumie to tam nie ma z czym miec :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 07-09-2008, 16:12   

Muszę się najpierw z kumplem rozmówić kiedy ewentualnie mógł bym mu się wtranżolić na warsztat :mrgreen:

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 08-09-2008, 21:51   

mnie też to czeka dwie na obu wzdłużnych i dwa cukierki na lewym górnym poprzecznym. saphire, gdzie to kupowałeś na allegro czy w jakimś sklepie? A może u Japaneze? Na allegro znalazłem po 50 na wzdłużny i 50 komplet na poprzeczny tyle że nie wiadomo ile wytrzymają. W tamtym toku wzdłużne kupiłem jakieś tedgumy i juz je s... trafił

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 09-09-2008, 07:05   

Wszystko od Japaneze brałem. Trwało to długo ale w końcu się doczekałem gratów.

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-09-2008, 20:53   

saphire napisał/a:
Wszystko od Japaneze brałem.

chyba też tak zrobię :)

SHEAKESBEER

.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 14-09-2008, 12:42   

Matejko - już wiem że na pewno sam to będę robił u kumpla na warsztacie ale jeszcze mam pytanko jedno: czy trzeba rozpinać wężyki od hamulców z tyłu czy da się jakoś podwiesić całe bębny i tego nie rozbierać? Bo jak trzeba to muszę sobie jeszcze zawczasu płyn kupić - szkoda mi to ponownie robić bo dopiero co 2 miesiące temu wymieniałem...

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 14-09-2008, 15:40   

latwiej rozpiac, niz rokzrecac beben zeby wyjac cylinderek i zostawic osobno na wezu, czyli kupuj :)
Lexus IS220D
Calish4nia

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 14-09-2008, 19:08   

Skoro tak to nie ma się co certolić i trza kupić płynu i tyle.

Werwolf 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Wysłany: 17-09-2008, 08:27   

Ja niedawno wymieniałem wszystkie silentbloki w tylnym zawieszeniu. Kupiłem na allegro, od razu cały komplet (chyba coś około 500PLN), a wymieniał mi je kumpel, bez demontażu wahaczy. Trochę zabawy było z wybiciem i później z wprasowaniem, ale trochę podtoczył końce i jakoś z biedą weszły. Przez to wymiana 200PLN.

Pozdrawiam
Werwolf

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-10-2008, 19:31   

Dziś znalazłęm godzinkę i samodzielnie wymieniłem obie tulejki (cukierki) na wahaczu poprzecznym :) Zostały jeszcze na wzdłużnym czyli te gorsze do wymiany :(

[ Dodano: 02-10-2008, 19:36 ]
aha tuleje kupiłem japońskiej firmy nook czy nok ponoć fabrycznie montowane do Carism. tuleje do wahacza wzdłużnego po 70 zł/sztuka a cukierki 50 zł/komplet na jeden wahacz

SHEAKESBEER

.

Odpowiedz do tematu