Pęknieta przednia szyba |
Autor |
Wiadomość |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 08-10-2008, 11:00 Pęknieta przednia szyba
|
|
|
Pierwszy tegoroczny przymrozek i mam po szybie. Z rana zdrapałem ile mogłem lód z przedniej szyby, włączyłem "ciepły" nawiew ( nie aż tak ciepły, bo trzeba chwilę odczekać aż się silnik zagrzeje ) i do pracy. Po przejechaniu ok 2 km zauważyłem na dole pęknięcie, przez prawie całą długość szyby. Nie wiem czy to od nawiewu czy może od czegoś innego, w zeszłym roku robiłem tak samo i nic się nie stało.
Szyba raczej do wymiany - czy moze pęknięcia naprawiają ?
Czy z takim pęknięciem można jeździc ( pęknięcie nie wpływa na widoczność )?
Jakich producentów/montarzystów unikać w przypadku nowej szyby ?
Pozdr. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 08-10-2008, 12:19
|
|
|
Hornet mi też kiedyś pękła tak szyba... Na wysokości wycieraczek przez całą długość.. Wiem, że nie można tak jeździć, ale względy finansowe zmusiły mnie do jazdy z taką szybą przez rok W tym czasie kilka kontroli drogowych i przegląd techniczny (bez żadnych znajomych itp ;P). Ale jak masz kase to wymieniaj jak najszybciej. Pęknięć tego typu się nie naprawia, co najwyżej odprysk. Ja założyłem w swoim używkę za 100zł i jestem zadowolony. Nie mam z nią żadnych problemów, byle była w dobrym stanie.
akbi napisał/a: | do momentu zabrania dowodu osobistego przez Policję można
... oczywiście nie można |
Akbi chciałeś chyba napisać rejestracyjnego |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

|
Wysłany: 08-10-2008, 13:29
|
|
|
Owczar napisał/a: | Na wysokości wycieraczek przez całą długość. |
Mam dokładnie to samo. Policji aż tak się nie boję bo podniosę wycieraczki wyżej i nie będzie widać Pytam czy można z tym jeździć ze względu na własne bezpieczeństwo. Nie chcę żeby np szyba wpadła do środka. |
|
|
|
 |
miki4x4
Mitsumaniak Miki
Auto: to co w podpisie
|
Wysłany: 08-10-2008, 15:19
|
|
|
jeśli o to chodzi to bez problemu. startuję w rajdach samochodów terenowych, i pęknięte szyby to codzienność (od kamieni, konarów, przewrotek ). Nawet w terenie, gdzie nadwozie mocno się napręza, nie zdarzyło sie żeby szyba wpadła do środka. Najwyżej peknie po całej długości. |
_________________ Mitsubishi Galant 2.4 GDI 99r
Nissan Patrol 2.8 TD 94r
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 10-10-2008, 11:37
|
|
|
Hornet zrobiłem identycznie z tymi wycieraczkami Poza tym to moje pęknięcie było widać głównie od środka bo od zewnątrz patrzyłeś prostopadle więc było widać tylko cieniutką kreskę...
Mimo, że była pęknięta przez całą długość to nie wpadła, nawet przy 180 ;P Ale pasażerowie się bali i prawie każdy pytał, czy ona nie wpadnie do środka |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 12-10-2008, 02:41
|
|
|
Owczar napisał/a: | Ale pasażerowie się bali i prawie każdy pytał, czy ona nie wpadnie do środka |
no to niezłe jaja hehe
ten twój lancer to wogóle hard core jest ... Mozna by rzec niejedno razem z nim przezyłeś i tak własnie sie człowiek zrzywa z miskami |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
pawlaczz [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 07:47 Re: Pęknieta przednia szyba
|
|
|
Witam
Czy z taką szybą można jeżdzić?-oczywiście że tak-do pierwszej kontroli policji-jak zauważą to dowód rejestracyjny masz zabrany.
Czy wpadnie do środka?oczywiście ,że nie!To jest szyba klejona-tz.są dwie takie same (w kształcie)szyby i między nie daje się folie przezroczystą,względy bezpieczeństwa.Termicznie(na gorąco) się je skleja-dlatego nazywa się klejona.
Tak jak pisali moi poprzednicy jak masz pieniądze,to ją wymień-względy bezpieczeństwa.Wiesz co może być-dalej nie chcę pisać aby niczego nie "wykrakać"!!
Jaki był powód pęknięcia? Nie chcę "zanudzać"ale powodów mogło być,kilka;
drobny(malutki odprysk)nie zauważalny.Każda szyba posiada naprężenia trwałe
i przemijające-to jest też powód.Jak byś zobaczył szybę przez mikroskop-to zobaczył byś siatkę pęknięć.To jest nie do usunięcia,ponieważ budowa atomowa
szkła nie jest jedno rodna-winę za to ponosi skład chemiczny masy szklanej.
Sorry-za ten wykład z technologi szkła. |
Ostatnio zmieniony przez akbi 13-10-2008, 14:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 12-10-2008, 19:19
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Owczar napisał/a: | Ale pasażerowie się bali i prawie każdy pytał, czy ona nie wpadnie do środka |
no to niezłe jaja hehe
ten twój lancer to wogóle hard core jest ... Mozna by rzec niejedno razem z nim przezyłeś i tak własnie sie człowiek zrzywa z miskami |
No mój lancerek to naprawdę hardcore |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

|
Wysłany: 04-11-2008, 18:35
|
|
|
Szyba już wymieniona
Teraz jeszcze mam taką wątpliwość: Czy lepiej zostawić samochód na parkingu co by lepiej klej złapał, czy może trochę spokojnie pojeździć co by nowa szyba lepiej zgrała się z karoserią... |
|
|
|
 |
|