Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Pajero] Opony do pajero III
Autor Wiadomość
kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2008, 05:37   [Pajero] Opony do pajero III

Witam mam mały dylemat chodzi mi o rozmiar opon do miśka (Pajero 2000r. 3,2 3d AT.) teraz mam założone 265/70R16 czyli takie jakie mają być ale chce zmienić na zimówki w tym samym rozmiarze albo 245/70R16 no i nad tym się właśnie zastanawiam. Wiem że na forum jest dużo podobnych tematów ale chodzi mi o konkretną odpowiedz prosze kolegów o pomoc

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2008, 08:14   

Witaj, juz odpowiadam. Tylko chcialbym zrozumiec dlaczego jezdzisz w lecie na wyzszej oponie a na zime chcesz nizsza. Czy to chodzi o szerokosc, czy moze o kwestie finansowe. Oczywiscie do Twojego auta dopuszcza sie rozmiar 245/70/R16 i jesli bardzo chcesz to mozesz takie opony kupic i jezdzic.
Moim zdaniem to nie jest najlepszy pomysl szczegolnie kiedy auto nie bedzie smigac tylko po czarnym. Wybor nalezy do Ciebie.
Powodzenia

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2008, 19:20   

Gdybym to ja miał zakładać to założył bym 235/75R16, gdyż takie opony możesz założyć na fabryczną felgę od modelu 3D w podstawowej wersji.

Czyli wygląd auta nie ucierpi, ale wymaga dokupienia innego kompletu alusów.

kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 08-11-2008, 18:23   

Dzięki do porady tylko martwi mnie jedno mianowicie to że szeroka opona zachowuje się na śniegu jak "narta" co wy na to,aha autko śmiga nie tylko po czarnym.

wojtekkkkk 
Forumowicz

Auto: pajero 3.2
Wysłany: 09-11-2008, 13:37   

mam podobny dylemat, uważam też że na węższych oponach lepiej by się zachowywał na koleinach, ale nie chciał bym żeby wyglądał optycznie chudo, proszę innych użytkowników żeby podali na jakich wymiarach jeżdzą innych niż zalecane fabrycznie

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 09-11-2008, 16:34   

wojtekkkkk napisał/a:
mam podobny dylemat, uważam też że na węższych oponach lepiej by się zachowywał na koleinach, ale nie chciał bym żeby wyglądał optycznie chudo, proszę innych użytkowników żeby podali na jakich wymiarach jeżdzą innych niż zalecane fabrycznie

Witaj. Koleiny i wąskie opony ->> są spokojniejsze tu masz rację.Miałem 265/70 R15 szosówki i na koleinach skakał niczym piłka kauczukowa teraz mam 31/70 T/A na teren i jest ok. Wizualnie terenówki wyglądają bardzo szczupło w porównaniu do szosowych ale też i przeznaczenie jest inne. Rozpatrz czy wygląd czy też zastosowanie będą determinantem zakupu opon. Szosowe są ciche i tylko na szosę w teren nie radzę terenowe tak jak nazwa mówi i są głośne. Szosowe na butach wyglądają bardziej agresywnie,terenowe bardziej profesjonalnie. Miśki wyjechały w teren to jak wrócą to dostaniesz odpowiedzi od fachmanów.Mi osobiście bardzo pomógł w doborze opon GENE. Pozdrówka :)

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2008, 21:03   

http://ftp.honda.slask.pl...riale/opony.exe

to taki przelicznik z forum Hondy, gdyby ktoś zmieniał opony

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 09-11-2008, 21:17   

http://www.opony.com.pl/o...zenia_opon.html