[Pajero] Opony do pajero III |
Autor |
Wiadomość |
kutii75 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2008, 05:37 [Pajero] Opony do pajero III
|
|
|
Witam mam mały dylemat chodzi mi o rozmiar opon do miśka (Pajero 2000r. 3,2 3d AT.) teraz mam założone 265/70R16 czyli takie jakie mają być ale chce zmienić na zimówki w tym samym rozmiarze albo 245/70R16 no i nad tym się właśnie zastanawiam. Wiem że na forum jest dużo podobnych tematów ale chodzi mi o konkretną odpowiedz prosze kolegów o pomoc |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-11-2008, 08:14
|
|
|
Witaj, juz odpowiadam. Tylko chcialbym zrozumiec dlaczego jezdzisz w lecie na wyzszej oponie a na zime chcesz nizsza. Czy to chodzi o szerokosc, czy moze o kwestie finansowe. Oczywiscie do Twojego auta dopuszcza sie rozmiar 245/70/R16 i jesli bardzo chcesz to mozesz takie opony kupic i jezdzic.
Moim zdaniem to nie jest najlepszy pomysl szczegolnie kiedy auto nie bedzie smigac tylko po czarnym. Wybor nalezy do Ciebie.
Powodzenia |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2008, 19:20
|
|
|
Gdybym to ja miał zakładać to założył bym 235/75R16, gdyż takie opony możesz założyć na fabryczną felgę od modelu 3D w podstawowej wersji.
Czyli wygląd auta nie ucierpi, ale wymaga dokupienia innego kompletu alusów. |
|
|
|
 |
kutii75 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2008, 18:23
|
|
|
Dzięki do porady tylko martwi mnie jedno mianowicie to że szeroka opona zachowuje się na śniegu jak "narta" co wy na to,aha autko śmiga nie tylko po czarnym. |
|
|
|
 |
wojtekkkkk
Forumowicz
Auto: pajero 3.2
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Paź 2007 Posty: 106 Skąd: lublin
|
Wysłany: 09-11-2008, 13:37
|
|
|
mam podobny dylemat, uważam też że na węższych oponach lepiej by się zachowywał na koleinach, ale nie chciał bym żeby wyglądał optycznie chudo, proszę innych użytkowników żeby podali na jakich wymiarach jeżdzą innych niż zalecane fabrycznie |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 09-11-2008, 16:34
|
|
|
wojtekkkkk napisał/a: | mam podobny dylemat, uważam też że na węższych oponach lepiej by się zachowywał na koleinach, ale nie chciał bym żeby wyglądał optycznie chudo, proszę innych użytkowników żeby podali na jakich wymiarach jeżdzą innych niż zalecane fabrycznie |
Witaj. Koleiny i wąskie opony ->> są spokojniejsze tu masz rację.Miałem 265/70 R15 szosówki i na koleinach skakał niczym piłka kauczukowa teraz mam 31/70 T/A na teren i jest ok. Wizualnie terenówki wyglądają bardzo szczupło w porównaniu do szosowych ale też i przeznaczenie jest inne. Rozpatrz czy wygląd czy też zastosowanie będą determinantem zakupu opon. Szosowe są ciche i tylko na szosę w teren nie radzę terenowe tak jak nazwa mówi i są głośne. Szosowe na butach wyglądają bardziej agresywnie,terenowe bardziej profesjonalnie. Miśki wyjechały w teren to jak wrócą to dostaniesz odpowiedzi od fachmanów.Mi osobiście bardzo pomógł w doborze opon GENE. Pozdrówka |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak