Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
śruby zabezpieczające na felgi
Autor Wiadomość
shovel
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2006, 15:47   śruby zabezpieczające na felgi

jak w temacie - miałem takie śruby na felgach, pech chciał że klucz mi się zgubił przy okazji remontu autka. dzisiaj musiałem wyciągnąć felgi żeby nowe oponki założyć i miałem problem. problem który rozwiązało dopasowaneie zwykłego 6-cio kątnej nasadki do wielkości śruby zabezpieczającej (u mnie to było 19) i wbicie młotkiem nasadki na śrubę. felga odkręcona w 90 sekund, a do kolejnych miałem już formę (nasadka przybrała kształt śruby).

w każdym razie wniosek z tego jeden - jeśli ktoś chce ukraść felgi, to i z takimi śruvbami sobie (szybko) poradzi.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2006, 16:05   

pokaz mi jakies zabezpieczenie z ktorym sobie lepszy lub gorszy zlodziej nie poradzi?
od dawna wiadomo ze jest to dla utrudnienia zycia nie dla zabezpieczenia przed kradzieza.
zreszta mogles wybrac bardziej zaawansowana srube zabezpieczajaca, np. firmy McGard o okraglych ksztaltach.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2006, 16:09   

tak jak mowi Shovel , tylko przy wbijaniu mlodkiem nasadki na srobe musial byc "lekki" halas, wiec jakis sasiad juz by spojrzal. ale tak jak mowi Arturro nie ma rzeczy ktorej by nie mozna bylo ukrasc, jak nie beda mogli wziasc tego co chca na miejscu to poprostu zrobia to hardcorowo i auto na lawete, bo juz i takie rzeczy sie zdarzaly :)

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 07-04-2006, 16:41   

Bo kupuje się śruby z obrotową okrągłą tulejką z zewnątrz. A zabezpieczenie wkłada do środka śruby.

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2006, 17:35   

ja tego nie kupowałem, główka śruby była prawie okrągła. ale młotek ze wszystkim sobie poradzi ;-P

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 07-04-2006, 19:35   

shovel napisał/a:
młotek ze wszystkim sobie poradzi ;-P

True :)
Nawet do takiej o której pisałem można pewnie wbić imbusa i wykręcić ale na pewno ciężej będzie

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 07-04-2006, 19:57   Re: śruby zabezpieczające na felgi

shovel napisał/a:
jeśli ktoś chce ukraść felgi, to i z takimi śruvbami sobie (szybko) poradzi.
Wychodząc z takiego założenia nie należy zamykać drzwi i najlepiej zostawić jeszcze kluczyki w stacyjce .

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2006, 00:28   

sla nie popadajmy w skrajności.
faktem jest że jak ktoś będzie chciał ukraść ci auto to i tak ukradnie, tak samo z felgami. o ile zamki w drzwiach i stacyjka są jakimś zabezpieczeniem, to takie zabezpieczenia na felgi są imho niewiele warte.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 11-04-2006, 11:05   

Coś tam są warte,bo gdy ich nie miałem to mi ukradli wszystkie koła , po założeniu śrub wolą kraść u innych.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2006, 12:20   

tak sie dzis zastanawialem patrzac na felge ze sruba zabezpieczajaca wpuszczona w "glab felgi" jak mozna na nia nabic nakretke?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 11-04-2006, 13:24   

nasadke od klucza a nie nakretke, chociaz u nas w polska to wszystko mozliwe :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2006, 13:26   

a no tak :-)

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 16-04-2006, 21:36   

Tylko nie zapomnijcie że jak macie te śruby zabezpieczające to istnieje możliwość że ktoś przed odkręceniem kół zdemoluje bagażnik żeby dobrać się do tego klucza - na szczęśćie najczęśćiej są to tylko końcówki do orginalnego klucza które można wrzócić do kieszeni - tyle że chętny na felge zawsze może sprawdzić czy przypadkiem taka końcóka nie leży w bagażniku - wtedy oprócz felg nie mamy też zamka w bagażniku i sam bagażnik może troche ucierpieć :(Znam takie przypadki.

Czas może na Space Stara dla żony?

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2006, 22:08   

poza tym ktoś się może wkurzyć i np. łomem felgi potraktować...

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 16-04-2006, 22:44   

A aj planuje kupić felgi i oponki :( Ale jak sie to poczyta to aż strach - dobrze że mam sąsiada z dochodzeniówki:) i jakoś zawsze spokojnie jest pod blokiem:)

Czas może na Space Stara dla żony?

Odpowiedz do tematu