śruby zabezpieczające na felgi |
Autor |
Wiadomość |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2006, 15:47 śruby zabezpieczające na felgi
|
|
|
jak w temacie - miałem takie śruby na felgach, pech chciał że klucz mi się zgubił przy okazji remontu autka. dzisiaj musiałem wyciągnąć felgi żeby nowe oponki założyć i miałem problem. problem który rozwiązało dopasowaneie zwykłego 6-cio kątnej nasadki do wielkości śruby zabezpieczającej (u mnie to było 19) i wbicie młotkiem nasadki na śrubę. felga odkręcona w 90 sekund, a do kolejnych miałem już formę (nasadka przybrała kształt śruby).
w każdym razie wniosek z tego jeden - jeśli ktoś chce ukraść felgi, to i z takimi śruvbami sobie (szybko) poradzi. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2006, 16:05
|
|
|
pokaz mi jakies zabezpieczenie z ktorym sobie lepszy lub gorszy zlodziej nie poradzi?
od dawna wiadomo ze jest to dla utrudnienia zycia nie dla zabezpieczenia przed kradzieza.
zreszta mogles wybrac bardziej zaawansowana srube zabezpieczajaca, np. firmy McGard o okraglych ksztaltach. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-04-2006, 16:09
|
|
|
tak jak mowi Shovel , tylko przy wbijaniu mlodkiem nasadki na srobe musial byc "lekki" halas, wiec jakis sasiad juz by spojrzal. ale tak jak mowi Arturro nie ma rzeczy ktorej by nie mozna bylo ukrasc, jak nie beda mogli wziasc tego co chca na miejscu to poprostu zrobia to hardcorowo i auto na lawete, bo juz i takie rzeczy sie zdarzaly |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
|
Wysłany: 07-04-2006, 16:41
|
|
|
Bo kupuje się śruby z obrotową okrągłą tulejką z zewnątrz. A zabezpieczenie wkłada do środka śruby. |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2006, 17:35
|
|
|
ja tego nie kupowałem, główka śruby była prawie okrągła. ale młotek ze wszystkim sobie poradzi ;-P |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
|
Wysłany: 07-04-2006, 19:35
|
|
|
shovel napisał/a: | młotek ze wszystkim sobie poradzi ;-P |
True
Nawet do takiej o której pisałem można pewnie wbić imbusa i wykręcić ale na pewno ciężej będzie |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
|
Wysłany: 07-04-2006, 19:57 Re: śruby zabezpieczające na felgi
|
|
|
shovel napisał/a: | jeśli ktoś chce ukraść felgi, to i z takimi śruvbami sobie (szybko) poradzi. | Wychodząc z takiego założenia nie należy zamykać drzwi i najlepiej zostawić jeszcze kluczyki w stacyjce . |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2006, 00:28
|
|
|
sla nie popadajmy w skrajności.
faktem jest że jak ktoś będzie chciał ukraść ci auto to i tak ukradnie, tak samo z felgami. o ile zamki w drzwiach i stacyjka są jakimś zabezpieczeniem, to takie zabezpieczenia na felgi są imho niewiele warte. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
|
Wysłany: 11-04-2006, 11:05
|
|
|
Coś tam są warte,bo gdy ich nie miałem to mi ukradli wszystkie koła , po założeniu śrub wolą kraść u innych. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2006, 12:20
|
|
|
tak sie dzis zastanawialem patrzac na felge ze sruba zabezpieczajaca wpuszczona w "glab felgi" jak mozna na nia nabic nakretke? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 11-04-2006, 13:24
|
|
|
nasadke od klucza a nie nakretke, chociaz u nas w polska to wszystko mozliwe |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2006, 13:26
|
|
|
a no tak |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 16-04-2006, 21:36
|
|
|
Tylko nie zapomnijcie że jak macie te śruby zabezpieczające to istnieje możliwość że ktoś przed odkręceniem kół zdemoluje bagażnik żeby dobrać się do tego klucza - na szczęśćie najczęśćiej są to tylko końcówki do orginalnego klucza które można wrzócić do kieszeni - tyle że chętny na felge zawsze może sprawdzić czy przypadkiem taka końcóka nie leży w bagażniku - wtedy oprócz felg nie mamy też zamka w bagażniku i sam bagażnik może troche ucierpieć :(Znam takie przypadki. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2006, 22:08
|
|
|
poza tym ktoś się może wkurzyć i np. łomem felgi potraktować... |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 16-04-2006, 22:44
|
|
|
A aj planuje kupić felgi i oponki Ale jak sie to poczyta to aż strach - dobrze że mam sąsiada z dochodzeniówki:) i jakoś zawsze spokojnie jest pod blokiem:) |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
|