Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
kluczyk z immobilizerem
Autor Wiadomość
sajmon84 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 1.3 98r
Wysłany: 19-11-2008, 14:44   kluczyk z immobilizerem

Witam. Niedawno kupiłem Lancera 1.3 98r i dostałem do niego 1 kluczyk. Chciałem więc dorobić zapasowy więc poszedłem do kolesia który się tym zajmuje. Zczytał kod i dorobił nowy z immo. Niestety mogę nim otworzyć jedynie drzwi, bo odpalić samochodu już się nie da. Koleś nie wie dlaczego. Może ktoś wie o co chodzi bo z tego co czytałem to przecież nie ma problemu z dorobieniem klucza z immo. Pozdrawiam

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2008, 14:58   

Z dorobieniem nie ma problemu, ale z zaprogramowaniem - owszem. Czeka Cię wizyta w ASO. Ponoć niektórzy magicy sa w stanie, ale poszukiwania moga być żmudne. Jak powiedział mi człowiek, zajmujący się kopiowaniem kluczy - to raczej kwestia przypadku czy szczęścia niż umiejętności i sprzętu.

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-11-2008, 19:03   

gregorbu napisał/a:
to raczej kwestia przypadku czy szczęścia niż umiejętności i sprzętu.

Bzdura. Podejrzewam, że koleś który Ci dorabiał ten kluczyk posiada starą maszynkę do kodowanie, która zczytuje tylko część kodu bez poinformowania o tym. Wiąże się to z tym że po zczytaniu z klucza matki części kodu, zapisuje się na nowym kluczu tylko ta zczytana część, a do odpalenia wózka trzeba całego kodu. Wszystko na temat. Spróbuj przekodować klucz w innym punkcie, powiedz o zaistniałej wcześniej sytuacji i jeśli im się nie uda, powinni zwrócić kasę za przekodowanie bądź dorobienie.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2008, 19:13   

Adaho_krak, gość tylko kopiował mi kluczyk. Nie bawię sie w półśrodki i eksperymenty. Kupiłem oryginalną surówkę z transponderem, a to kosztuje 200 PLN, i nie chciałem ryzykować jego uszkodzenia. Gość powiedział, że w przypadku mojego kluczyka jedyne rozwiązanie to programowanie w ASO, bo programowanie transpondera wymaga włożenia kluczyka do stacyjki. Serwis to potwierdził i wykonał - niestety kosztowało to 150 PLN.

Przypomniałem sobie, że tutaj jest podobny temat i - być może - rozwiązanie dla sajmon84. :wink:

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 19-11-2008, 19:42   

gregorbu, jasna sprawa jest że jeśli kupisz klucz u dealera to kodujesz go w ASO. Faktycznie w sprawie sajmon84, w/g katalogu SILCA jest "only dealer". Ale jeśli ktoś zczytał kod to znaczy że da się go na 90% zakodować, ponieważ oprócz Silci na rynku są również klucze i maszynki firmy JMA, które akurat w samochodach japońskich są bardziej zaawansowane niż Silca. ASO to oststeczność, w Krakowie poradziłbym sobie na 90% z tematem mieszcząc się w całkowitym koszcie max 200 zł. Jeśli kupisz klucz w ASO - NIE PRÓBUJ GO KODOWAĆ W PUNKTACH DORABIANIA KLUCZY - na 100% uszkodzisz transponder.

EDIT: Zapomniałem dodać istotną rzecz, kluczyk trzeba wkodować przez stacyjkę samochodu, ale jest to do zrobienia bez problemu. W autku sajmon84, jest imobilaizer typ TEXAS 4C, w KRK robi się wszystkie TEXAS'y bez kłopotu.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

sajmon84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-11-2008, 22:52   

Witam ponownie. Byłem u innego kolesia, który przekodował klucz i teraz wszystko śmiga. Widocznie było tak jak pisał Adaho_krak, że zostało zczytane tylko część kodu dlatego nie chciał odpalić.

Cytat:
Zapomniałem dodać istotną rzecz, kluczyk trzeba wkodować przez stacyjkę samochodu, ale jest to do zrobienia bez problemu.

O co chodzi z tym wkodowaniem ?

chodzyn84
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2008, 00:06   

własnie sajmon84 ile Cię to kosztowało bo też muszę sobie dorobić, również kupiłem z jednym kluczykiem a drugi dorobiłem sobie za 10 zł tylko do drzwi

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 21-11-2008, 12:53   

sajmon84 napisał/a:
Cytat:
Zapomniałem dodać istotną rzecz, kluczyk trzeba wkodować przez stacyjkę samochodu, ale jest to do zrobienia bez problemu.

O co chodzi z tym wkodowaniem ?

Podpinasz maszynkę, bądz lapka, czy też palma pod złącze diagnostyczne do samochodu, wkładasz kluczyk do stacyjki i kodujesz. Ale nie zawsze jest taka konieczność nieraz wystarczy maszynka stacjonarna.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

sajmon84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-11-2008, 17:07   

Tak więc moja radość trwała krótko, bo jak się okazało kluczy do końca nie działa tak jak powinien. Kiedy samochód odpalam orginałem to tego samego dnia mogę odpalić dorobionym, ale kiedy samochód chcę odpalić na następny dzień wtedy dorobiony już nie działa i muszę sięgać po orginał. Trochę to zakręcone, ale tak mam i nie wiem o co chodzi? Pewnie trzeba go wkodować przez maszynkę? trzeba z tym jechać do ASO ? ile to kosztuje? kluczyk jest SILCA

Cytat:
własnie sajmon84 ile Cię to kosztowało bo też muszę sobie dorobić, również kupiłem z jednym kluczykiem a drugi dorobiłem sobie za 10 zł tylko do drzwi

250zł , w ASO chcieli 500zł + 2 tyg. czekania

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 23-11-2008, 17:31   

sajmon84 napisał/a:
Trochę to zakręcone, ale tak mam i nie wiem o co chodzi? Pewnie trzeba go wkodować przez maszynkę? trzeba z tym jechać do ASO ? ile to kosztuje? kluczyk jest SILCA

W ASO Ci Silcki nie zakodują, podjedz tam gdzie dorabiałeś kluczyk i zgłoś problem, później napisz co powiedzieli. Jak sobie nie poradzą niech oddadzą kase i szukaj dalej.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 18:45   

sajmon84 napisał/a:
Pewnie trzeba go wkodować przez maszynkę? trzeba z tym jechać do ASO ? ile to kosztuje?
moze wkodujesz pilota sam(opcje dla Galanta napewno ! wrazie co pytaj przez PW PLPyntona czy w tym przypadku tez da rade tymi sposobami)zamiast placic w serwisie niebotyczne kwoty i czekac ...

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 23-11-2008, 19:12   

cuuube napisał/a:
wkodujesz pilota sam(
sajmon84 napisał/a:
bo jak się okazało kluczy do końca nie działa tak jak powinien
:D :D :D
Czytamy ze zrozumieniem :P

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2008, 00:55   

upsss :P troche mnie ponioslo tak to jest jak czlowiek mysli o wszystkim i o niczym

sajmon84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-11-2008, 21:44   

Byłem u kolesia i oddałem mu kluczyk, a on oddał mi siano. Dorobił mi tylko zwykły bez immo do otwierania drzwi. Gadałem też z kolesiem od którego kupiłem samochód i został mu złamany klucz który działał, był on dorobiony w Niemczech przez 1 właściciela. Ma w sobie takie czerwone coś chyba transponder to się nazywa. Moje pytanie jest takie, czy można przełożyć to coś do tego dorobionego klucza i czy będzie to działać ?

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 25-11-2008, 12:37   

sajmon84 napisał/a:
Moje pytanie jest takie, czy można przełożyć to coś do tego dorobionego klucza i czy będzie to działać ?
Dokładnie tak zrób i problem z głowy. Tylko ostrożnie wydłubuj żeby nie uszkodzić.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Odpowiedz do tematu