Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy użytkownik diesla ma kilka pytań.
Autor Wiadomość
domin82 
Nowy Forumowicz

Auto: GTO/3000 gt
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-11-2008, 22:18   Nowy użytkownik diesla ma kilka pytań.

Witam serdecznie kolegów.

Nie było mnie jakiś czas(odkąd żona rozbiła mi Eclipsa :( ), ale teraz mam za to MSS 1.9 did i w związku ztym mam kilka pytań.To mój pierwszy diesel,więc pierwsze pytanie o olej, bo próbowałem się wczytać w wasze wypowiedzi,ale różnik użytkownicy did różnie pisali:
1.Czy olej do diesli też dzieli się na syntetyk,półsyn. i minerał? I jeśli nie wiem który olej był wcześniej to wlewamy półsyn. czy syntetyczny.
2. Czy w serwisie będą wstanie sprawdzić faktyczny przebieg auta, bo czuje ,że auto ma więcej niż wyświetlane 161400 km.
3. I czy to przypadłośc diesli,że przy zmianie biegów lub puszczeni na luz przy wolnych obrotach słychać chwilowo dziwny dzwięk z silnika( jak stał na dworze na luzie i dodałem gazu to jak obroty spadły poniżej 1000 też chwilowo ten dzwięk się pojawia) trudno mi to opisać,ale w poprzednich benzyniakach czegoś takiego nie słyszałem-martwi mnie to.
I to by było na tyle z pierwszych pytań o diesle.Z góry dzięki za wszystkie porady i opinie.
Pozdrawiam

jarek 
Forumowicz
bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
Wysłany: 19-11-2008, 22:34   

Punkt trzeci.Nie chcę cię martwić ale to chyba (oby nie) koło dwumasowe,droga impreza.

mialczynski17
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2008, 23:07   

Jeżeli nie wiesz jaki olej lać, najlepiej wlać półsyntetyk. Jeżeli potrzebujesz więcej informacji zadzwoń do serwisu miśków podaj przebieg, oni zaproponują Ci jaki olej możesz wlać. A co do tego dźwięku, to jeżeli jeszcze temu towarzyszą drgania to fakt, może to być koło dwumasowe. Sprawdzenie przebiegu jest raczej niewykonalne, bo jak ktoś cofa licznik to kasuje i historię, chyba że istnieje możliwość sprawdzenia licznika ABS, bo kiedyś słyszałem że coś takiego istnieje.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-11-2008, 00:38   

domin82 napisał/a:
I czy to przypadłośc diesli,że przy zmianie biegów lub puszczeni na luz przy wolnych obrotach słychać chwilowo dziwny dzwięk z silnika
Przy zmianie biegów i raczej stuk a nie dźwięk albo przy odjęciu i dodaniu gazu - jeśli słychać stuk to może to być koło dwumasowe, o którym wspominają koledzy.

Jeśli nie znasz przebiegu i nie wiesz jaki olej był wcześniej to też skłaniałbym się do półsyntetyka.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu