Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszkodzona powłoka
Autor Wiadomość
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-04-2006, 10:32   

Nie obawiacie sie ze beznyna extrakcyjna zniszcy lakier??? ja bym sie bał ryzykować zmatowienia..
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 22-04-2006, 17:47   

A jak lakier zmatowieje to jest taka cudowna pasta lekkościerna K2 - bardzo ładnie po niej lakier wygląda. A że jest bardzo lekkościerna to na prawdę można jej często używać - oczywiście nie co tydzień - bo i po co :)

Czas może na Space Stara dla żony?

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 22-04-2006, 19:18   

ej stop stop :)
Na orlen i pytac o plyn do zmywania smoły w sprayu! nie dziala zle na lakier i jest dobre (sprawdzone przeze mnie)
Mialem to samo.. niestety nie potrafie w tej chwili przypomniec sobie nazwy produktu.. na pewno cos markowe. prawdopodobnie z K1.. wieczorem Wam napisze.. Benzyny nie polecam.
pozdro
Firek

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 23-04-2006, 13:02   

znalazlem na allegro takie cos :
tar remover
tar remover atomizer

a jakby na lakierze zachowalo sie cos takiego:
do czyszczenia silnikow
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 23-04-2006, 21:01   

No to delikatna zmiana kursu: a czym nawoskować autko?
Do tej pory stosowałem wosk silikonowy dostępny na stacji Petrochemii o nazwie Woskit, ale zamkneli stacje i nie ma wosku. Czym woskujecie swoje Miśki? co polecacie?
Najlepiej jakby nie trzeba było urywać sobie rąk przy polerowaniu.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 24-04-2006, 12:32   

dzisiaj uslyszalem kolejny sposob na usuniecie smoly - ocet kuchenny, czy mit zostanie obalony czy podtrzymany o tym w dzisiejszym odcinku wieczorem napisze jak sie spisal :)

[ Dodano: 24-04-2006, 19:08 ]
eee obalony, ocet tylko na owady :|
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 24-04-2006, 22:13   

W czasach szkoły średniej, podczas wakacji, dorabiałem sobie do kieszonkowego na budowie, pewnego razu biały duży Fiat kierownika, na skutek nieszczęśliwego splotu okoliczności :twisted: został zaciapany abizolem. Tak w okolicach 20 litrów :mrgreen:
Żeby to usunąć z samochodu zastosowaliśmy starą sztuczkę z tłuszczem, tzn masło, olej roślinny i margaryna z pobliskiego sklepiku + nasze dobre chęci, sprawiły że Fiat znowu był biały a kierownik uśmiechnięty. Jak po czekoladzie :mrgreen:
Wydaje mi się, że nic się w tej materii nie zmieniło i w dalszym ciągu można smołe zmyć tłuszczem. A tłuszcz można zmyć bez problemu na najbliższej myjni lub szamponem samochodowym pod domem, jeżeli ktos nie lubi myjni.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 24-04-2006, 22:36   

grzesiu to ze polecaja maslo do usuwania smoly i inny tluszcz to wiem, ale tez nie jest do konca skuteczny na te male kropeczki
Lexus IS220D
Calish4nia

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 24-04-2006, 22:44   

Jak wiesz (a jak nie wiedziałeś to już wiesz :) ) mam dostęp do całej masy chemii technicznej i żaden, ale to żaden specyfik nie jest w 100% skuteczny. Czasem nawet całkowicie nieskuteczny :lol:
To co miałem na lakierze to nie była smoła tylko jakieś pozostałości po zimie i tym co sypali i rozchlapywali na drogi, wkońcu zeszło i jest ok.
Jeżeli (odpukać) trafią mi się kropki smoły na lakierze to zastosują najstarszą na świecie sztuczkę - tłuszcz. Czy małe czy duże to smoła, asfalt i inne ropopochodne.

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 24-04-2006, 23:07   

Ja raz użyłem preparatu do usuwania smoły w sprayu i zadziałał błyskawicznie - teraz też muszę go użyć bo na białym samochodzie to troche brzydkow wygląda a ludzie mi mówią że mi zderzaki rdza zżera - dopiero jak ich uświadamiam że to plastik zgadzają się ze mną że to jednak asfalt a nie rdza :D . Niestety po umyciu samochodu to wygląda okropnie. Trzeba będzie się tym zająć :)

Czas może na Space Stara dla żony?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 06-05-2006, 18:54   

wczoraj w tesco znalazlem jakis preparat antysmola za 12zl kupilem, no i juz kropek na aucie brak, a i oddajac zderzak do lakierowania, lakiernik polecil zwykla bezolowiowa, a pozniej na to pasta tempo, ekstrakcyjnej mowil zeby nie uzywac, bo zostaja smugi, a i jeszcze jesli do uszkodzonej powloki mozna dodac stawanie pod lipa i te kropki z soku to mowil zeby jak najczesciej po takim czyms myc auto, bo takto lakier sie niszczy, ale nie wiem ile w tym prawdy; htb od niespelna 6 lat stoi codziennie po 7h pod lipami, w lecie jest myty raz w tygodniu, a jak lakier wyglada wiedza ci co byli w grudziadzu :P
Lexus IS220D
Calish4nia

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2006, 10:52   

Matejko, ale ty myjesz autko, co tydzień a są tacy o nie myją i 2 miesiące a wtedy jak to dziadostwo się weżre w lakierek to naprawdę ciężko coś z tym zrobić, a co do czyszczenia smoły to zwykła benzynka ekstrakcyjna i ładnie schodzi, później wystarczy autko nawoskować porządnym woskiem i jest lakierek gładki jak pupa niemowlaka, pastę tempo odradzam, bo ma bardzo krótkie działanie, najlepsza to farecla G3 lub RM Bril 852.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 07-05-2006, 12:40   

M_Wiewiórek napisał/a:
najlepsza to farecla G3

Dokładnie ;) a co do usuwania smoły, asfaltu i takich tam to polecam Decabit - nie niszczy lakieru, nie zostawia tłustych plam i jest relatywnie tani.
Wracając do polerowania samochodu - trzeba pamietać, że po każdej polerce należy bardzo dokładnie wytrzeć lakier i najlepiej potem użyć jakiegoś wosku, na koniec bardzo, bardzo dokładnie umyć samochód.
Pozdrawiam

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2006, 21:03   

A jeszcze miałem napisać, że jak już na autko zostanie położony wosk, trzeba trochę odczekać aż wyschnie i go zetrzeć, najlepiej do tego nadaje się specjalna szmatka firmy SIA, po której nie zostają widoczne w słońcu smugi i ryski przypominające nitki pajęczyny :wink:

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 08-05-2006, 00:16   

M_Wiewiórek, a czym zabezpieczyć lakiej akrylowy po użyciu farecli? Mógłbyś podać jakieś nazwy i producentów?
Spolerowałem kiedyś ręcznie ojca auto (czerwony akryl) i do czasu było ok, teraz jest znowu siwomatowy nalot.

Odpowiedz do tematu