Rdza w Carismie Jak to u was jest ? |
Autor |
Wiadomość |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 27-01-2007, 21:18
|
|
|
a jak myjecie samochó (szczególnie zimą jak jest sól na drogach) to przy tym wlewie myjecie? Bo ja np czyszcze to miejsce i rdzy nie mam. Ale podejrzewam że to miejsce jest tak samo bez ocynku jak i blacha przy światełkach od podświetlenia tablicy rejestracyjnej, która też jest bardzo podatna na rdze, a jak dostanie soli to po latach może być taki skutek
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2007, 18:44
|
|
|
No właśnie sobie czytam o cari i trafiłem na ten temat.No załamka.Moje nismo ma juz 14 lat i takich wykwitów -bez wcześniejszych uszkodzeń-nie ma.Najgorsze jest to podejście sprzedać i zapomnieć.Swoją drogą widziałem jak jest przygotowywane volvo w salonie niemieckim do sprzedaży-używka-następne załamanie.Szkoda mi mojego starego miśka tam nic się nie działo -jeśli chodzi o rdze.Czyżby wszystko co nowe to gorsze...? |
|
|
|
 |
ramzinho
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 100KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Wrz 2008 Posty: 26 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 09-12-2008, 12:59 Rdza w Carismie Jak to u was jest ?
|
|
|
Nie wiem czy było coś na ten temat, ale jestem ciekaw czy macie problemy z rdzą w Carismie i jeżeli tak to w jakich miejscach
Z tego co wiem to niektóre modele nie miały ocynkowania Które to roczniki ??
Oglądałem ostatnio Cari z 98 roku Lakier oryginalny całkiem ładny, ale przy nadkolach i nad zderzakiem były pęcherze... |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-12-2008, 13:26
|
|
|
Mi troche pordzewiala z tylu. Nadkola, i pod zderzakiem. Wszystko zrobilem to po roku widze lekki nalot na rantach. Podwozie mialem wiele lat temu zabezpieczone i generalnie wszystko sie od spodu trzyma swietnie.
Generalnie Carismy mimo, ze ocynkowane to troche rdzewieją. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 09-12-2008, 13:42
|
|
|
Wszystkie samochody rdzewieją ale francuskie i włoskie bardziej.
Standardowe miejsca w Cari to przy korku wlewu paliwa, przy odbijakach drzwi, i gdzieś pzry zakolach.
U mnie nie ma rdzy pomimo że samochód 10lat, mam mała rysę do blachy od dwóch lat i nie ma tam nawet nalotu, sam ocynk widać.
Moim zdaniem Cari ma dobra blachę.
To że były modele bez ocynku to jakiś paszkwil puszczony przez właścicieli AUDI A4 |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-12-2008, 14:04
|
|
|
Hehehe......tylko czekalem, az sie wypowiesz.
Carisma Artura to problem raczej jednostkowy. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 09-12-2008, 14:14
|
|
|
ramzinho napisał/a: | Nie wiem czy było coś na ten temat |
to co ze nie wiesz, to latwiej nowy temat napisac niz uzyc szukaj
scalilem oba tematy,
na Artura to nie ma co sie ogladac - on za bardzo dbal o auto, za czesto myl, a jak wiemy czeste mycie skraca zycie,
ciekawe co nowy wlasciciel by powiedzial o rdzewieniu auta ??
u mnie tak:
wlew - przysniedzial ale przez to ze byl wiercony wlew do gazu,
od wewnatrz takze nic nie widac zeby sie dzialo zle z wlewem
na ramce od drzwi kierowcy tez costam sie pokazalo i to by bylo na tyle
w htb jak jeszcze byl u mnie to blotnik sie rozsypal - ale byl malowany, zle zabezpieczony i przegnil, nowy wlasciciel mial zalozony nowy z orginalnym lakierem bez sladu korozji - reszta zakonserwowana i to tez by bylo na tyle |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2008, 16:48
|
|
|
Kofi napisał/a: | Carisma Artura to problem raczej jednostkowy. |
Matejko napisał/a: | na Artura to nie ma co sie ogladac - on za bardzo dbal o auto, za czesto myl, a jak wiemy czeste mycie skraca zycie, |
hehe no wlasnie ramzinho, pewnie widzial na carismie kropki po krowich plackach,
|
|
|
|
 |
kaszel [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2008, 12:25
|
|
|
Moja Cari - 11 lat i zero rudych śladów.Mowa oczywiście o blachach bo niestety blok silnika zardzewiały na potęgę |
|
|
|
 |
maatohewetbi
Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 26-12-2008, 19:13
|
|
|
Student napisał/a: | Wszystkie samochody rdzewieją ale francuskie i włoskie bardziej.
|
Skąd masz takie informacje?Francuzy mają dobre blachy o włoskich nie wspomnę.Widziałeś kiedyś zardziewałą Lagunę albo Bravę?
Student napisał/a: |
Standardowe miejsca w Cari to przy korku wlewu paliwa, przy odbijakach drzwi, i gdzieś pzry zakolach.
|
Tu akurat się zgodzę. U mnie stan karoserii jest wręcz idealny, ale kropki korozji pojawiają się przy korku wlewu paliwa, na nadkolach i to wszystko. |
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-12-2008, 20:12
|
|
|
Nadkola są z plastiku. ;P |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2008, 14:40
|
|
|
U mnie nie ma rdzy na nadwoziu ale jest na bloku silnika. Wygląda jakby stał w solance Ale jak dobrze pójdzie to już nie długo ponieważ w RFN - ie stoi ładny bloczek i chyba go przygarnę
Piwor mam nadzieję że żartujesz z tymi plastikowymi nadkolami ? Carisma to nie Trampek i nie Corsa żeby miała plastik na nadkolu.
Jeżeli jest rdza to się ją wycina lub jeżeli jest w początkowej stadium czyści i zabezpiecza. Innej filozofii nie ma. Zamiast gadać trzeba było rudą wygonić (jeżeli jest na to możliwość) |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2008, 18:46
|
|
|
Piwor napisał/a: | Nadkola są z plastiku. ;P |
Cichanos napisał/a: | (...) Piwor mam nadzieję że żartujesz z tymi plastikowymi nadkolami ? Carisma to nie Trampek i nie Corsa żeby miała plastik na nadkolu. (...)
|
nadkola są plastikowe - błotniki nie.
Cichanos, spójrz we wnękę gdzie jest koło... |
|
|
|
 |
crimi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
|
Wysłany: 27-12-2008, 23:30
|
|
|
damiano dobrze gada. Piwo mu sie nalezy.
A jak juz tak wnikac w szczegoly, to pod nadkolem, jest dopiero blacha, ktora i tak jest zazwyczaj zabezpieczona, niedosc ze ocynkiem, to jeszcze bitgumem/bitexem lub srodkiem pochodnym. A blotnik, to sie oglada codziennie patrzac na auto |
|
|
|
 |
|