Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ruda dziwka
Autor Wiadomość
cimon102
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2006, 14:50   Ruda dziwka

Witam.Dzis zdjalem nakladki progow w moim misku, bo po zimie nalezaloby je zamocowac od nowa :wink: Jak ja sie nie wkur.... gdy zajrzalem co jest za nimi.Zagniezdzila sie gdzieniegdzie ruda malpa i trza ja teraz wyeliminowac.
I teraz sedno: czyszcze wsio do cna (druciana szczota lub nasadka na wiertarce), zabezpieczam farba lub innym srodkiem antykorozyjnym i co na to?Interesuje mnie co mam polozyc na sam wierzch?Elementy skad ruda trza wykurzyc to progi(przy nadkolu)i gdzie niegdzie podwozie. Czy przyslowiowy baranek jest ok?Mozna stosowac sublementy w sprayu?Pozdrawiam i z gory dziekuje.A rudej dziwce nie daruje :twisted:

truespinmice 
Mitsumaniak
One of Austarion.com

Auto: Toyota Supra Turbo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2006, 15:02   

jeżeli sa to elementy (miejsca) gdzie nie wychodzisz na lakier to może być baranek albo jakiś inny specyfik (np. carsystem KS-100 w pędzlu).
natomiast z rdzą - jak ci się nie uda wyskrobać w pewnych miejscach - to możesz ją potraktować np. rost killerem. On wiąże sie z rdzą i uniemożliwia jej dalsze rozwijanie.

ale tak jak pisałeś: najpierwiej pracuj szczotą itp. i zobacz jak "głęboko" weszła rdza (może być pomocny młotek :D - opukaj miejsca skorodowane żeby zobaczyć czy ci nie zżarła za bardzo-dziury)

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2006, 08:34   

Moja rada, dokładnie oczyść, ale to dokładnie szczotą na wiertarce, gdzie nie dojdziesz to jakimś nie dużym kamieniem też na wiertarce lub ręcznie, na to połóż podkład epoksydowy, jest to podkład na gołą blachę (nie kładź żadnej mini), na to podkład akrylowy i jak wyschnie to z matuj cały próg papierem 360 na mokro i możesz położyć baranka, jeżeli nie chcesz baranka to możesz na miejsca za podkładowane użyć gumy na pędzel, takiej, którą się kładzie na łączenia blach w autach, na koniec dorobić sobie 100gr. Lakieru i zamalować w kolor to, co robiłeś żeby to jakoś wyglądało, nie używaj niczego w sprayu bo na długo ci to nie pomorze.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 01-05-2006, 11:41   

A co myślicie o piaskowaniu miejsc zaatakowanych przez rudzielca??? Trenowałem narazie w miejscach niewidocznych taka piaskarka z Allegro za 80 zl z piaskiem 0.8 mm + 6 barow powietrza..... efekty wg mnie nie do uzyskania zadnymi szczotkami, kamieniami itp.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 01-05-2006, 12:15   

Piaskowanie jest IMHO najlepszą metodą pozbywania się rudej. Jednak trzeba mieć do tego sprzęt i warunki.

cimon102
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2006, 13:36   

Ja juz na czyszczeniu spalilem wiretarke :wink: Jutro zasiadam z kontowka :mrgreen:

M_Wiewiórek
[Usunięty]

Wysłany: 02-05-2006, 07:20   

Ja właśnie chcę sobie kupić jakąś piaskarkę, napisz Bartku czy jesteś z niej zadowolony i jak byś mógł wrzuć linka do aukcji z nią :wink:

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 02-05-2006, 07:43   

Zupelnie nie mam doswiadczenia na gruncie blacharsko-lakierniczym :wink: , wiec trudno mi ocenic czy jestem zadowolony. Bawie sie czymstakim przy czym kopionym w Castoramie. Wyglada podobnie, ale sie na nim ktos podpisał, w przeciwieństwie to tego. Czyści toto całkiem przyjemnie, rudzielca po czyszczeniu nie widać. Działa bardzo punktowo, ale przy założeniu, że mamy do oczyszczenia ognisko rudej, a nie np. felge, to myśle, że daje radę :)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-05-2006, 19:59   

Bartku, a jaka jest wydajnośc tego czegoś ?
w sensie, na ile minut starcza cały zbiorniczek? tak +/-

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 02-05-2006, 21:51   

Myslisz o ciaglej pracy? Nie wiem, bo moja dmuchawka ma zbyt mala wydajnosc (ok. 100l/min a potrzeba ok. 250) i musze czekac na napelnienie zbiornika...... ale nie na dlugo :wink: . W sobote bede dalej walczyl z rudzielcem, to porobie moze jakies fotki....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

Odpowiedz do tematu