Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMPENDIUM Carisma - Jaki silnik
Autor Wiadomość
Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-01-2009, 11:21   

MotyF napisał/a:
Bo jak moja Cari GDI pali 13/14l na 100 dopiero czuje się jak kierowca.

MotyF napisał/a:
Spalanie chwilowe 25-40 l. To jak Ci 8 wychodzi?

oj gubisz sie w zeznaniach :wink: Przy takim liczeniu to malo cos Ci pali :P :twisted:
Poza tym mi moc silnika jest potrzebna bardziej mentalnie, lubie wiedziec ze mam cos pod noga czego zawsze moge uzyc. Zeby uciec,nagle przyspieszyc itd itd
Bezsensowne pilowanie silnika jest bezsensu. Co mi da ze podkrece silnik na 1 do 7000obr/min wrzuce 2 i przy 4000obr/min pisk opon i stop ...swiatla. I nagle zczajasz sie ze przyslowiowy dziadek jadacy zgodnie z przepisami i spokojnie dojechal praktycznie w tym samym czasie...
Na trasach jest tyle Policji, tyle fotoradarow i tyle ludzi ktorzy nieumieja jezdzic, ze szok...
Ale jak kazdy, tez lubie przycisnac :)
MotyF napisał/a:
Jadąc 150km/h odciągasz gaz do momentu , żeby nie zaczęło zwalniać auto i pokaże komputer nawe spalanie rzędu 2,5/100km.

bez przesady jade 90-100km/h i utrzymuje w miare niskie obroty silnika, wykorzystuje nachylenia terenu itd...uwierz ze to tez sprawia przyjemnosc gdy patrzysz na komputer a tam 3 litry z groszem :wink: :P
Pozdroo

marek85 
Mitsumaniak
-23°C i ciągle spada

Auto: CarismaGDI '98r.
Wysłany: 11-01-2009, 01:28   

MotyF napisał/a:
To popatrz na komputer na 1 i 2 biegu. Spalanie chwilowe 25-40 l. To jak Ci 8 wychodzi?

a w drugą stronę - wrzuć 5 bieg przy 80 km/h i puść gaz - spalanie chwilowe wg komputera wychodzi 0,
więc wskazania komputera to tylko gadżet :wink:

8 wychodzi mi bardzo prosto: tankuję do pełna w niedziele wieczorem, jeżdżę w tygodniu tylko po mieście, tankuję do pełna przed trasą - w piątek wieczorem, dzielę zatankowane litry przez setki przejechanych km i wychodzi coś koło 8 l /100 km, lepszego sposobu nie ma :D :D :D

Robson86 napisał/a:
Bezsensowne pilowanie silnika jest bezsensu

przypomniały mi się moje notatki z postępowania adm: "sprawa jest załatwiana poprzez załatwienie"

Robson86 to tylko taki mały żart nie mogłem się powstrzymać :D

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 11-01-2009, 11:40   

marek85 napisał/a:
a w drugą stronę - wrzuć 5 bieg przy 80 km/h i puść gaz - spalanie chwilowe wg komputera wychodzi 0,
więc wskazania komputera to tylko gadżet

nie musisz mi tego mowic bo doskonale to wiem, jednak ze komp pokazuje orientacyjne wartosci, ktorymi w duzych widelkach mozna sie sugerowac. Przy wskazaniu przez pare minut 3litry z groszem niech mi pali yy nawet 5litrow (z takim wielkim bledem chociaz w co watpie) to tez swietny wynik :P

marek85 napisał/a:
Robson86 to tylko taki mały żart nie mogłem się powstrzymać

luzik ja tez to powiedzialem z zartem :twisted: hehe
Pozdroo

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 11-01-2009, 15:30   

Tak podobnie mi pali jak pisze Robson86, i macie racje co do wskazań kompa i tak myśle że Cari nie pali wiele jak na tyle wściekłych koni :mrgreen: jest oki. Aha, Panowie nie piszcie o prędkościach powyżej 130km/h bo dostaniecie jak ja taką ładną czerwoną kreseczke :!: :biggrin:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2009, 15:46   

ja na silniku 1,8 16V SOHC w cari szwagra uzyskałem średnią 8.7l/100km na dystansie ponad 1200km w tym wrocław karpacz szklarska i trasa warszawa wrocław. na pokładzie 4 osoby i bagaż a jazda w okolicy 100-120. a zapomniałem dodać ze to było LPG :) a swoją z tym samym motorem na trasie 600 km 8.5 2 osoby klimatronik non stop i jazda powyżej 120km/h

[ Dodano: 20-01-2009, 15:46 ]
oczywiście też LPiGi :)

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 20-01-2009, 22:09   

ja mam w swoim misku 1,8 sohc silniczek i bardzo jestem z niego zadowolony.spalanie gazu u mnie wynosi okolo 10 litrów przy mieszanej jezdzie wiec sadze ze jest to do przyjęcia wynik.Klimy malo kiedy uzywam chyba ze latem to wtedy jest ona nieodłączna rzecza.fakt ze mam full wypasiona cari bo to wrersja skandynawska wiec moze dlatego casami spalanie mojej cari delikatnie odbiega od normy.szczerze polecam ten silnik bo jest czym jechac i naprawde jest on bezawaryjna jednostka nawet jesli ma sie zainstalowana mieszalnikowa instalacje LPG ale oczywisnie nie z najnizszej półki za jakies 1200zl bo wtedy to tylko problemy beda z taka instalacja.Mam nadzieje ze pomoge troszke w wyborze nowej Cari. :)

Odpowiedz do tematu