Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny objaw - sonda lambda
Autor Wiadomość
wpie0 
Forumowicz

Auto: lancer 1.6 4g92 wagon
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-12-2008, 13:34   Dziwny objaw - sonda lambda

Mam dziwny problem z sondą lambda. Posiadam instalację gazową STAG 300, więc obserwuję cały czas przebieg napięcia sondy na laptopie. Dzisiaj np. po przejechaniu ok. 3km (napięcie na sondzie było stałe ok. 0,6V ) zapalił się CHECK. Depnąłem mocno na pedał gazu (przy wciśniętym sprzęgle) i sonda zaczęła pracować poprawnie, praktycznie od razu zgasł CHECK.
Taki objaw obserwuję już od ponad miesiąca przy czym nie zawsze podczas jazdy zapali się CHECK.
Sonda jest wymieniona na nową uniwersalną NTK na poprzedniej DENSO było to samo.
Co się dzieje, że po ostrym przygazowaniu zaczyna pracować ?

Dodam jeszcze, że mniej więcej w podobnym czasie silnik zaczął wydawać dziwne odgłosy dzwonienia w momencie "zduszenia" silnika, jak gdyby nie palił na wszystkie cylindry.
Kable wysokiego napięcia nowe, świece powinny być również ok.

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 11-12-2008, 18:06   

Sonda wygląda mi na dogorywającą.
Co do dzwonienia to pewnie odglos katalizatora-czeka cię wymiana.

wpie0 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2008, 19:25   

KaWu napisał/a:
Sonda wygląda mi na dogorywającą.
Co do dzwonienia to pewnie odglos katalizatora-czeka cię wymiana.

Ale to nowa sonda więc jak może się kończyć ? Ma dopiero miesiąc.
Tak się zastanawiam czy katalizator przypadkiem nie ma wpływu na to dziwne zachowanie sondy. Ale gdyby był przytkany to auto chyba by się dławiło i na wysokich obrotach a dławi się raczej przy niskich.

tomekk 
Forumowicz

Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Wysłany: 27-01-2009, 06:55   

witam, ja mam tez gaz, sekwencyjny i check mi się pali od dnia montażu, mianowicie gdy obroty silnika mi spadną poniżej 1tyś, początkowo troche podkęciłem obroty, żeby się nie zapaloało, ale sobie oduściłem, z tym, że u mnie nie gaśnie po dodaniu gazu, a dopieru po przełączeniu na benz. gazownicy powiedzieli że nie mogą wpłynąć na to, żeby się nie zapalało, że już tak będzie i jest, pozdrawiam

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 27-01-2009, 13:17   

tomekk napisał/a:
gazownicy powiedzieli że nie mogą wpłynąć na to, żeby się nie zapalało, że już tak będzie i jest,
Proponuję zmienić gazowników. Błąd generuje źle dobrany symulator wtrysków. Pewnie masz założony od jakiegoś Golfa lub Astry zamiast porządny do japończyka.

tomekk 
Forumowicz

Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Wysłany: 27-01-2009, 15:30   

powiem szczerze, że nie wiem, ale ogolnie są dobrzy, jestem zadowolony z instalacji, bardzo wielu ludzi u nich robi, zakład jest w sąsiedniej miejscowości i warto 40km się pofatygować, a na ten błąd powiedzieli mi że to przez to że na gazie mam coś tam wyłączonego, i komputer to wykrywa jako usterkę, możliwe, że nie jest to super instalacja, ale za 2100zł nigdzie nie znalazłem:P instalka firmy Landi Renzo

Deo
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2009, 11:16   

wpie0, jeśli sonda jest przed katem to nie ma wpływu.
Stag 300 jest dosyć dobrą instalacją i w sumie jedną z najczęściej montowanych przez gazowników z powodu łatwej obsługi i stosunkowo małej awaryjności.
A to że sonda Ci się zawiesza na gazie to bardzo często spotykany skutek złej regulacji instalacji gazowej.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 28-01-2009, 14:27   

no i co z tego że się zapala? co na to poradzi zmiana gazwoników?
przecież jak silnik chodzi na gazie, to na ECU jest podawany wzrocowy sygnał z sondy (u mnie 0.01-0.79v)

a ChE mi się zapala też jak obroty na gazie spadną poniżej 1000
ale na benzynie jest ok!
więc się nie ma przejmować kontrolką, skoro na benzynie się nie pali to z układem wtryskowym jest ok, a że na gazie się zaświeci czasem - kontrolka działania instalacji gazowej po prostu :D

i pytanie: czy LeonardoXL bierze sygnał z sondy? na ulotce napisali, że bierze, ale może coś wiecie?

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Auto: to co w podpisie
Wysłany: 29-01-2009, 10:12   

nie do końca tak jest że nie ma się czym przejmować...w podanym przypadku, owszem, ale co kiedy check "chciałby" się zapalić z powodu innego błędu ? nawet się nie dowiesz, bo świeci cały czas

tomusn 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2009, 11:12   

miki4x4 napisał/a:
nie do końca tak jest że nie ma się czym przejmować...w podanym przypadku, owszem, ale co kiedy check "chciałby" się zapalić z powodu innego błędu ? nawet się nie dowiesz, bo świeci cały
na benzynie nie świeci się :D

wpie0 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2009, 17:18   

A to dzwonienie, co to może być ?
Mam wrażenie jakby to było związane z zapłonem.
Czy jest w tym moim Lancerze (1.6 4g92) jakiś przyśpieszacz zapłonu, czy przypadkiem nie ma go w aparacie zapłonowym, idzie to jakoś sprawdzić ?

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2009, 20:39   

na lpg często check sie pali ze względu na 2 sondę za katem- winą tego jest źle dobrany emulator. Też miałem taki problem - ale przycisnąłem aby mi zamontował taki jak trzeba i problem zniknął . Kontrolka nie ma prawa sie palić ani na PB ani na LPG

wpie0 przypuszczam że w Twoim przypadku zdycha katalizator dlatego druga sonda wywala Ci błąd........... ale to tylko przypuszczenia.

tomusn 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2009, 22:12   

dm17 napisał/a:
Kontrolka nie ma prawa sie palić ani na PB ani na LPG
hehehe i co z tego że się pali na gazie? żarówka się zużywa? jak Ci to poporawi humor to się zgadzam, ale jeśli się pali przez gaz, a na benzynie jest ok, to nic bym nie robił , bo jak nie wyjdzie to tylko kasa i nerwy

wpie0 
Forumowicz

Wysłany: 02-02-2009, 12:04   

dm17 napisał/a:
na lpg często check sie pali ze względu na 2 sondę za katem- winą tego jest źle dobrany emulator. Też miałem taki problem - ale przycisnąłem aby mi zamontował taki jak trzeba i problem zniknął . Kontrolka nie ma prawa sie palić ani na PB ani na LPG

wpie0 przypuszczam że w Twoim przypadku zdycha katalizator dlatego druga sonda wywala Ci błąd........... ale to tylko przypuszczenia.

Ale ja nie mam drugiej sondy.

[ Dodano: 02-02-2009, 12:07 ]
tomusn napisał/a:
dm17 napisał/a:
Kontrolka nie ma prawa sie palić ani na PB ani na LPG
hehehe i co z tego że się pali na gazie? żarówka się zużywa? jak Ci to poporawi humor to się zgadzam, ale jeśli się pali przez gaz, a na benzynie jest ok, to nic bym nie robił , bo jak nie wyjdzie to tylko kasa i nerwy

A nie jest to przypadkiem tak, że jak łapie błędy to wchodzi w tryb awaryjny i jest słabszy albo coś jeszcze ?
W ogóle to nie jestem zadowolony ze spalania , pali ok. 30% więcej na gazie.

tomusn 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-02-2009, 13:38   

wpie0 napisał/a:
W ogóle to nie jestem zadowolony ze spalania , pali ok. 30% więcej na gazie
więcej od czego?
u mnie:
benzyna 7.7
gaz 9.8

Odpowiedz do tematu