Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej rosliny (rzepakowy) w dieslu mitsu?
Autor Wiadomość
szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-05-2006, 23:24   

Karwoś napisał/a:
Z tego co wiem to diesel był zaprojektowany na olej roślinny a dopiero późnij dostosowano go do ropy:) ale nie wiem jak to jest w rzeczywistości.

Nawet gdyby tak było (chociaż też się nie orientuję), to ten Diesel projektowany pod olej roślinny, z dzisiejszymi dieslami wspólną ma tylko zasadę działania, opartą o zapłon samoczynny :)

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2006, 23:55   

Karwoś napisał/a:
... Ale wiem że w USA już jeżdzą na przepalonym oleju z McDonalda (z frytek - po zastosowaniu odpowiednich filtrów). .

dlatego ze olej w McDonaldzie to full syntetyk :)
wszyscy amatorzy frytek niech wiedza ze wymienia sie go co 3-4 mce do pol roku :)

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 06-05-2006, 09:25   

Dobrze że się w McD nie żywię :) Jeszcze bym zaczął kopcić :)

Czas może na Space Stara dla żony?

Koton 
Forumowicz

Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
Wysłany: 10-05-2006, 01:58   

Jakby na to nie patrzęć to przy jeżdżeniu na Kujawskim jeździ się tanio,nawet bardzo tanio. :D

Jeśli by tak policzyć że auto(mały diselek) pali 5,5L oleju na 100km(suma z cyklu mieszanego all seeson) a olej jakoś dostać taniej niż w biedronce(w biedronce 2,30 za litr, a jakby pokombinować to i możnaby dotrzeć do 1,20)to...

5,5 X 1,20 = 6,60 za 100km

Jeśli komuś bezynki wychodzi średnio 11l to na kujawskim przejedzie za tę samą kwotę prawie 8x więcej kilometrów :shock:

Duży diselek...

9 x 1,20 = 10,80 :shock: :shock:

I mamy 5 razy taniej niż przy benzynce :P

Jeszcze dodać do tego zapach pączków ew. racuchów :wink: z rury wydechowej 8)

Warunek to diesel bez pompowtryskiwaczy no i tam jeszcze małe ulepszenie... :wink:

Oczywiście nikogo nie zachęcam do jeżdżenia na rzepie bo to jest okradanie państwa, a skoro państwa to każdego obywatela a skoro każdego obywatela to także siebie.Ale skoro jest taniej to jednak warto się okradać. :mrgreen: :mrgreen:

MARKHEIM
[Usunięty]

Wysłany: 10-05-2006, 09:20   

Koton napisał/a:

5,5 X 1,20 = 6,60 za 100km

Jeśli komuś bezynki wychodzi średnio 11l to na kujawskim przejedzie za tę samą kwotę prawie 8x więcej kilometrów :shock:

Duży diselek...

9 x 1,20 = 10,80 :shock: :shock:

I mamy 5 razy taniej niż przy benzynce :P

A ja osobiście wolę mieć spalanie 11 litrów benzynki i wiedzieć, że porządny mam silnik pod maską, niż 9 litrów oleju z Biedronki i mieć pod maską klekotka. :D
Z tego co wiem, do TDI można bez problemu tankować olej rzepakowy. Nie trzeba wykonywać zadnych przeróbek odnośnie silnika. Wiem to stąd, iż mam znajomego, który zajmuje się badaniem biopaliw i od czasu do czasu sam tankuje do swojego TDI "rzepak".
A jeżeli chodzi o kontrolę paliwa przez policje, to jest ona wyposażona zazwyczaj w wykrywacze oleju opałowego. Jeżeli będzie biopaliwo, to stwierdzą tylko tyle, że opałowego nie mamy w zbiorniku, natomiast że mamy w zbiorniku strasznie h****y napędowy :D

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-05-2006, 09:27   

taniej moznaby dostać od producenta, ew. gdzieś w hurtowni spożywczej ;)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 10-05-2006, 10:40   

Koton napisał/a:
Oczywiście nikogo nie zachęcam do jeżdżenia na rzepie bo to jest okradanie państwa...
Jakie okradanie Państwa :?:
Toż to rozwojowi rodzimego rolnictwa ma służyć zamiast kupować tę drogą ropę od obcych i w dodatku bogatych ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 10-05-2006, 11:22   

Odnosnie rzepaku :)

http://www.4kolka.pl/index.php/cPath/69

A tu ksero zrobione przez znajomego z forum Peugeota.
Obrazek 1 Obrazek 2

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 11-05-2006, 20:27   

Ale zaraz - oleju z biedronki to na pewno nie można lać do common Rail - a do pompowtryskiwaczy to chyba można - ale tych starszych - te nowe to chyba uz tego nie przyjmują ze względu na gęstość (i inne rzeczy też)- dobrze myślę ??

Czas może na Space Stara dla żony?

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 11-05-2006, 22:05   

Karwoś napisał/a:
Ale zaraz - oleju z biedronki to na pewno nie można lać do common Rail - a do pompowtryskiwaczy to chyba można - ale tych starszych - te nowe to chyba uz tego nie przyjmują ze względu na gęstość (i inne rzeczy też)- dobrze myślę ??

wg naszych dyskusji na elektrodzie mozna tylko nalezy:
-podgrzac do temp ≈75 °C;
-stosowac DFX

co do CR to nie bylo mowy o MultiJecie tylko o tradycyjnym CR
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

jokermb
[Usunięty]

Wysłany: 01-04-2007, 10:03   

Hm przyglądam się tym dyskusją juz od pewnego czasu i z niektórych śmiać się mi chce :) Sam posiadam od 2 lat Misiaka w TD i jezdzić na OR bez problemu. Teraz pewnie wszyscy przeciwnicy zarzuca mnie opiniami o psuciu silnika itd. Mogę zapewnić ze nie ma żadnego problemu z silnikiem wałkując temat kilka lat temu te same opinie były o instalacjach gazowych i co i nic ludzie na tym jeżdza i nic się nie dzieje to samo jest z OR przestrzegając tylko kilku zasad można na tym jeździc Tanio i Bezpiecznie i w zimie i w lecie :)

1) 2 instalacja przydała by się nie trzeba jednak obrazu kupować jej można ja samemu zrobić koszt takowej instalacji jakieś 500 zl używając części takie jak elektrozawory itd nowe szukając na złomowiskach można to wykonać za jakieś 350 złotych.

2) Zadbać o to by wykonanie jej było prawidłowe i żeby olej rzepakowy był rozgrzany do tych 70-80 stopni.

3) poświęcić parę minut by to wszystko złożyć

Cena jaka wychodzi na jedzie na tym oleju wynagradza nam to z naddatkiem ja załatwiam sobie olej rzepakowy z tłoczarni z miejscowości (Robczyce kolo Dębicy) za 1 zl za litr. Można oczywiście korzystać z ofert smażalni jednak należy zadbać o filtrowanie oleju :)

Schemat całej instalacji jest prosty zbiornik umiejscowiony w kole zapasowym kilka metrów rurek ogrzewacz zrobiony z rurki miedzianej 2m zwiniętej w spirale umiejscowionej w rurce 3/4 cala kilka metrów wężyka ( nie byle jakiego ) najlepiej węża ciśnienowego i trujników i elektrozaworow. Przelacznik kontrolka rezerwy kontrolka temperatury oleju itd to juz kwestia gustu :)

Jeśli ktoś chce podyskutuje na ten temat i podrzuce taki opisik razem ze zdieciami moge tez podjechac gdzies nei daleko i pokazac niedowiarka calosc instalacji. Nie dajcie sie okradac z pieniedzy wykorzystajcie je na cos inego a nie tylko do tego by ktos inny je wydawal.

Pozdrawiam i Wesolych Swiat :!: :!: :!:

COBRA
[Usunięty]

Wysłany: 01-04-2007, 17:12   

Witam wszystkich dyskusja jest ciekawa mam jednak metlik w głowie ponieważ ja osobiście nie stosuje takiego paliwa ale słyszałem że na OR da sie jeździć bez dodatkowych instalacji jak to w końcu jest bo zamieżam sprubować

zulu
[Usunięty]

Wysłany: 01-04-2007, 22:45   

Olej rzepakowy nieprzetworzony to na dłuższą metę nie jest dobry pomysł, zwłaszcza zimą. Krzywdy nie zrobisz, ale... Zresztą sporo w temacie już napisano:

klik

klik

COBRA
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 20:04   

Dziękuje za tak wyczerpujący materiał w tym temacie z poważaniem pozdrawiam

Odpowiedz do tematu