|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CB4 1.6] dziwny szum na wysokich obrotach |
Autor |
Wiadomość |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 1422 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 30-01-2009, 11:17 [CB4 1.6] dziwny szum na wysokich obrotach
|
|
|
Problem wyglada tak :
Niezależnie od predkosci pojawia sie wyrazny szum powyzej 4tys obrotów, wyraznie nasilajacy sie podczas wzrostu obrotow na jeszcze wyzsze. Przy 4 tysiacach mozna go nawet nie uslyszec (silnik glosny) ale powyzej 4500 slychac wyraznie.. na kazdym biegu ktory bylem wstanie wczoraj zbadac czyli 1,2,3.
Troche zdziwiony jestem tym ze szum wydaje sie byc od storny prawy tył.
Co to moze byc i czy to cos powaznego? Skrzynia? olej zamowiony mam, ale cos nie chce dojsc.. Dodam ze szum od 4500 wzwyz slychac abrdzo wyraznie, nawet na tle ryku silnika..
a sam rodzaj szumu, hm... poprostu szumi i serio wydaje sie jakby to bylo z tylu |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 30-01-2009, 12:16
|
|
|
Z tyłu silnika, czy z tyłu auta? Może jakieś przedmuchy? Może coś wpada w rezonans? Czy słychać to na postoju? |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

|
Wysłany: 30-01-2009, 12:48
|
|
|
wlasnie wydaje mi sie ze z tylu auta (siedzac za kolkiem, no bo pdoczas jazdy )
oczywiscie wrazenia akustyczne moga byc rozne i moze mi sie tylko wydawac - na postoju nie zauwazylem nic takiego.. Przez weekend przeprowadze konkretniejsze testy, poprosze kogos o pomoc bo samemu nieraz trudno cos wychwycic..
Rezonans, moze, tylko co by to moglo byc? I az takie glosne? Naprawde slychac to wyraznie. Moze cos z ukladem wydechowym? Moglo sie cos rozszczelnic, poluzowac i teraz tak rezonowac? |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 30-01-2009, 13:00
|
|
|
Może tak być, że właśnie wydech rezonuje, miałem tak w swoim, ale w zakresie 3-3,5 tys obrotów. |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

|
Wysłany: 01-02-2009, 22:50
|
|
|
Po nieco konkretniejszych testach pisze jak wyglada dokladniej sprawa:
Halas (szumoszelest ) wystepuje tylko podczas przyspieszania - powyzej 4 tysiecy obrotow. W momencie ujecia gazu przestaje sie ten dzwiek wydobywac. Wyraznie slychac go z tylu, raczej z lewej storny. Jezdze od jakiegos czasu z dziura w tlumiku, czy to moze miec jakis zwiazek? Moze mogla sie powiekszyc i przy "najskuteczniejszych" obrotach powstaje taki glosny dzwiek w wydechu?
Aha, sprawa nie wystepowala wczoraj. Dzis przed chwila znowu sie pojawilo. moze moj misio nie lubi po nocach jezdzic? |
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2009, 09:39
|
|
|
No w tym przypadku to raczej tylko wydech, jeśli to ma miejsce powyżej 4tys obrotów, a nie w zależności od prędkości. A to, że słyszysz w nocy może wynikać, że w nocy jest dużo ciszej. Mimo tego, że w dzień teoretycznie jest cicho, to nasze ucho przyzwyczaja się do pewnego natężenia dźwięku i po prostu niektórych rzeczy nie słyszymy |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

|
Wysłany: 02-02-2009, 10:09
|
|
|
No coz.. troche mnie uspokoiles.
Dzieki za reakcje |
 |
|
|
|
 |
|
|