Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe przepisy o VAT
Autor Wiadomość
Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2009, 13:09   Nowe przepisy o VAT

Czy to prawda, że od 31.03.2009 pickup double cab przestaje być ciężarówką? A co za tym idzie stracimy możliwość odliczania VAT od paliwa i części? Może jest na forum jakiś księgowy...
A chciałem jeszcze tyle szpeju w tym roku nabyć.

elili
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2009, 14:03   Re: Nowe przepisy o VAT

Bartman napisał/a:
Czy to prawda, że od 31.03.2009 pickup double cab przestaje być ciężarówką? A co za tym idzie stracimy możliwość odliczania VAT od paliwa i części? Może jest na forum jakiś księgowy...
A chciałem jeszcze tyle szpeju w tym roku nabyć.

Mój księgowy nie słyszał o żadnych zmianach w podatku VAT.
Być może MMC przestaje płacić akcyzę na nowe: L200 przestało być ciężarowe w momencie wprowadzenia dyrektywy, w której była mowa o długości paki w stosunku do rozstawu osi. Jeżeli to prawda, to nowe L200 zdrożeją o ok. 20 %... Kto kupi za taką cenę :?:
Na razie nie boję się o możliwość odliczania VAT od paliwa: wszak mam decyzję administacyjną (dowód rejestracyjny), w której stoi że samochód jest ciężarowy i spełnia wymagania VAT. Urząd musiałby mi tę decyzję zmienić :P

A jeszcze mniej o szpej się martwię: części zamienne do osobówek też w kwocie netto w koszty idą. Możesz spokojnie szpejować :D

Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2009, 14:14   Re: Nowe przepisy o VAT

elili napisał/a:

Na razie nie boję się o możliwość odliczania VAT od paliwa: wszak mam decyzję administacyjną (dowód rejestracyjny), w której stoi że samochód jest ciężarowy i spełnia wymagania VAT. Urząd musiałby mi tę decyzję zmienić :P

A jeszcze mniej o szpej się martwię: części zamienne do osobówek też w kwocie netto w koszty idą. Możesz spokojnie szpejować :D

Nie jest tak do końca. Mamy w firmie jeszcze dwa auta "z kratką" Kangoo i scenica, obydwa mają w dowodzie wpisane "samochód ciężarowy" i od obydwu był odliczony VAT przy zakupie. Wskutek wprowadzania kolejnych zmian w przepisach o Vacie , straciliśmy prawo do odliczania vatu od eksploatacji najpierw scenica , potem kangoo. Tak więc samochód może sobie posiadać wpis w dowodzie "ciężarowy", a dla US już takim nie jest.

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-02-2009, 14:19   

prawnikiem nie jestem ale po zakupie elzbiety musialem i tak jechac do SKP po potwierdzenie na papierze podlegania samochodu pod przepis o mozliwosci odliczenia pelnego vatu od paliwa (ok.50pln). Pojechalem tam oczywiscie z wielka checia... :D

Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2009, 14:27   

namotore napisał/a:
prawnikiem nie jestem ale po zakupie elzbiety musialem i tak jechac do SKP po potwierdzenie na papierze podlegania samochodu pod przepis o mozliwosci odliczenia pelnego vatu od paliwa (ok.50pln). Pojechalem tam oczywiscie z wielka checia... :D

...też musiałem, każdy musiał, wiem tylko z doświadczenia, że nasze państwo nie ma żadnego problemu ze zmianą prawa wstecz, o czym się już niejednokrotnie przekonałem.
Dlatego skoro przeczytałem, że double cab przestał być już ciężarówką z powodu długości paki, mocno się zaniepokoiłem...ale jeżeli jest tak, jak pisze elili, że również od kosztów eksploatacji osobówek można odliczać VAT w 100% i bez limitów, to nie ma problemu.
Jeżeli chodzi o zakup , to o ile się dobrze orientuję , przy zakupie auta osobowego do firmy, można odliczyć max. 6 czy 8 tys. PLN.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 13-02-2009, 14:31   

już coś było na prawie podobny temat :) :

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30808

kupujepolskieprodukty.pl

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 13-02-2009, 14:40   Re: Nowe przepisy o VAT

elili napisał/a:

Być może MMC przestaje płacić akcyzę na nowe: L200 przestało być ciężarowe w momencie wprowadzenia dyrektywy, w której była mowa o długości paki w stosunku do rozstawu osi. Jeżeli to prawda, to nowe L200 zdrożeją o ok. 20 %... Kto kupi za taką cenę :?:

i cus mi sie zdaje, ze chyba tu jest pies pogrzebany...

elili
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2009, 16:37   

Bartman napisał/a:
Dlatego skoro przeczytałem, że double cab przestał być już ciężarówką z powodu długości paki, mocno się zaniepokoiłem...ale jeżeli jest tak, jak pisze elili, że również od kosztów eksploatacji osobówek można odliczać VAT w 100% i bez limitów, to nie ma problemu.
Jeżeli chodzi o zakup , to o ile się dobrze orientuję , przy zakupie auta osobowego do firmy, można odliczyć max. 6 czy 8 tys. PLN.

1. VAT od zakupu już odliczyłeś (jeżeli odliczasz bo leasing, to poprzednio honorowali odliczanie do końca umowy).
2. Limity masz dla osobówek. L200 dalej jest ciężarówką: tak masz w dowodzie rejestracyjnym :!:
Nawet jeżeli zmienią coś w ustawie o VAT, to limity (wynikające z ustaw o CIT/PIT) nie będą eLki dotyczyły. Przećwiczone na Mondeo z kratką (paliwo - niestety nie bo to VAT)
3. Poczytaj tamat przytoczony przez gulgulq.
Możesz ubiegać się o zwrot VAT od paliwa od 2005 roku (na 2004 już za późno). Korekta deklaracji VAT - zwrot z US - dopiero wtedy korekta PIT/CIT. Pogadaj z księgowym.

L200 jest od wożenia VAT i tego się trzymam :!: :!: :!:

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 13-02-2009, 17:54   

Gdzieś na tej stronce wyczytałem że w momencie wejścia do unii wszelkie ograniczenia dotyczące VAT wprowadzane przez nasz rząd są bezprawne.Wprowadzone do momentu wejścia do unii mogli podtrzymać ale nie wprowadzać nowe.Dlatego kto chce może wystąpić teraz o zwrot nieodliczonego VAT od kratek,które spełniały wymogi o VAT na dzień wejścia do unii.
W związku z tym myślę,że następne zmiany nam nie grożą.Pozdro.
http://www.podatki.egospodarka.pl/

pablol200 2009 
Nowy Forumowicz

Auto: l200 HP
Wysłany: 18-10-2009, 22:56   

jeśli chodzi o nowy l200 to dostaje się homologację fabryczną o salonu i to wystarczy do zwroty lub rozliczenia podatku VAT , co do kosztów eksploatacyjnych oraz paliwa jest podobnie.

Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2009, 08:58   

Skoro post się odgrzał, to zapytam, czy ktoś może orientuje się , jak będzie wyglądała sprawa vatu w przyszłym roku?

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 22-10-2009, 09:51   

W radyju trabili, ze przepisy kratkowe i tym podobne sie utrzymuja wiec chyba bedzie ok?

pzdr

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 22-10-2009, 12:52   

o VAT

Odpowiedz do tematu