Przesunięty przez: cns80 27-05-2008, 10:02 |
[MSS ALL] [SKRZYNIA BIEGÓW] Biegi ciezko wchodza |
Autor |
Wiadomość |
kemi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 20:48 [MSS ALL] [SKRZYNIA BIEGÓW] Biegi ciezko wchodza
|
|
|
witam serdecznie
od jakiegos czasu mam problem z wrzucaniem biegów, szczególnie 1 - zeby weszła potrzeba naprawde dużo siły użyć, bo inaczej nie ma mowy żeby weszła... inna sprawa, że często 1 pojawia sie zamiast wstecznego, i podczas wrzucania wstecznego nagle auto rusza do przodu :/ objawy nasilają się z czasem i obecnie praktycznie uniemożliwiają jazdę w miejskich korkach... zaczyna mi też szwankować 2... ktoś może ma jakąś teorię?
pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez cns80 30-09-2009, 13:14, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 22-10-2007, 20:56
|
|
|
Prawdopodobnie trzeba bedzie wymienic "tulejki" w skrzyni biegow odpowiedzialne za wlasnie precyzje zmiany przelozen.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
kemi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 21:02
|
|
|
Robson86, dziekuje za szybka odpowiedz, jakys mi mogl jeszcze przyblizyc koszta takiego zabiegu bo by bylo super |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 22-10-2007, 21:07
|
|
|
Znaczy teoretycznie to powinno byc to. Generalnie posiadasz skrzynie biegow z francuskiego Renault w ktorych najslabszym punktem sa wlasnie wyrabiajace sie tulejki pod lewarkiem skrzyni biegow. Prawdopodobnie wlasnie to jest to. Koszt w ASO Mitsu nie znam dokladnie ceny ale wiem ze duzo natomiast taniej chyba bedzie je wymienic w serwisie Volvo za (chyba) 80zl
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
lukas_02 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 21:24 Re: biegi ciezko wchodza
|
|
|
kemi napisał/a: | witam serdecznie
od jakiegos czasu mam problem z wrzucaniem biegów, szczególnie 1 - zeby weszła potrzeba naprawde dużo siły użyć, bo inaczej nie ma mowy żeby weszła... inna sprawa, że często 1 pojawia sie zamiast wstecznego, i podczas wrzucania wstecznego nagle auto rusza do przodu :/ objawy nasilają się z czasem i obecnie praktycznie uniemożliwiają jazdę w miejskich korkach... zaczyna mi też szwankować 2... ktoś może ma jakąś teorię?
pozdrawiam! |
Też miałem podobne objawy, szczególnie z dwójką. Zalałem gnoja czerwonym olejem do automatów i mam spokój. |
|
|
|
 |
koliberek [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 11:54
|
|
|
A czy to (to znaczy zalanie gnoja olejem) można zrobić nie rozbierając skrzyni biegów na kawałki? Wybaczcie lamerskie pytanie, ale na temat mechaniki samochodowej mam baaardzo blade pojęcie |
|
|
|
 |
lukas_02 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 12:14
|
|
|
koliberek napisał/a: | A czy to (to znaczy zalanie gnoja olejem) można zrobić nie rozbierając skrzyni biegów na kawałki? Wybaczcie lamerskie pytanie, ale na temat mechaniki samochodowej mam baaardzo blade pojęcie |
nie, zmiana oleju na znacznie rzadszy, taki czerwony do skrzyń automatycznych - u mnie załatwiło problem, nawet w zimie
co nie znaczy oczywiście że u Ciebie jest ten sam problem
pzdr
Luk |
|
|
|
 |
radgol [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 22:19
|
|
|
proponuje sprawdzić w pierwszej kolejności tulejki drążka zmiany biegów. u japaneze komplet (4 tulejki) kosztował mnie 83 zł |
|
|
|
 |
dobry [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2007, 16:57
|
|
|
wyjeżdżajac z garażu włączyłem wsteczny bieg i kurde mol juz tak zostało. Do przodu ani,ani.
Na wstecznym dojechałem do warsztatu - mechanik po rozebraniu skrzyni biegów powiedział że coś tam sie skrzywiło. Czy to mozliwe? I skroił za remont skrzyni prawie 600 zł. Czy nie uwazacie że za duzo wziął. ( pytam bo w tejd ziedzinie jestem laikiem). Pozdrowienia
[ Dodano: 11-11-2007, 16:59 ]
wyjeżdżajac z garażu włączyłem wsteczny bieg i kurde mol juz tak zostało. Do przodu ani,ani.
Na wstecznym dojechałem do warsztatu - mechanik po rozebraniu skrzyni biegów powiedział że coś tam sie skrzywiło. Czy to mozliwe? I skroił za remont skrzyni prawie 600 zł. Czy nie uwazacie że za duzo wziął. ( pytam bo w tejd ziedzinie jestem laikiem). Pozdrowienia |
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2007, 21:36
|
|
|
Witam! Jestem po wymianie tulejek i teraz biegi chodzą o wiele lepiej. Za komplet części zapłaciłem w volvo 78 zł. Podczas wymiany zauważyłem, że u mnie regulacja na tym drążku łączącym skrzynię z lewarkiem znajduje się bliżej skrzyni. Jednak na schemacie tego ustrojstwa zauważyłem, że powinna ona znajdować się przy lewarku. Czy u was też tak jest czy to byłemu właścicielowi w ASO źle założyli?
 |
|
|
|
 |
lukasz921
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1.6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 186 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 18-02-2009, 11:37 [MSS 1.6] tulejki ?
|
|
|
Witam,
Od dluzszego czasu mam czasami problem z wbiciem 1 biegu. Dopiero jak na maksa dam drazek w lewo z przylozeniem wiekszej sily to bieg wskakuje. Po przeszukaniu forum znalazlem ze podobno to jest wina tulejek. Moje pytanie czy to da sie jakos zdiagnozowac na kanale ktora tulejka jest do wymiany ? Czy np sa konkretne tulejki odpowiadajace za 1 bieg ? Czy po prostu tego sie nie da tak wychwycic i nalezy wymienic komplet tulejek ?
Pozdrawiam
Lukasz921 |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
Auto: MSS '03 1.6
|
Wysłany: 18-02-2009, 17:51 Re: tulejki ?
|
|
|
lukasz921 napisał/a: | Witam,
Od dluzszego czasu mam czasami problem z wbiciem 1 biegu. Dopiero jak na maksa dam drazek w lewo z przylozeniem wiekszej sily to bieg wskakuje. Po przeszukaniu forum znalazlem ze podobno to jest wina tulejek. Moje pytanie czy to da sie jakos zdiagnozowac na kanale ktora tulejka jest do wymiany ? Czy np sa konkretne tulejki odpowiadajace za 1 bieg ? Czy po prostu tego sie nie da tak wychwycic i nalezy wymienic komplet tulejek ?
Pozdrawiam
Lukasz921 |
Moim zdaniem - tak. Ja mam to samo. Też muszę zrobić, chociaż już zdążyłem się przyzwyczaić |
|
|
|
 |
wojtuh1
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1.3 2000r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lip 2008 Posty: 34 Skąd: Chrzanów
|
Wysłany: 18-02-2009, 21:23
|
|
|
Miałem ten sam problem z jedynką plus problemy ze wstecznym. Na Allegro można kupić komplet tulejek teflonowych. Np. http://moto.allegro.pl/it...rzyni_bieg.html
Pasują także od Volvo S40 (lub S60). Wymienić wszystkie do których się dostaniesz ale najważniejsze to te przy wybieraku (przy skrzyni biegów) i na samym dole drążka. Dostęp do tych tulejek tylko z kanału. Niewiele roboty a satysfakcja i komfort ogromny. |
|
|
|
 |
oloolosz
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star 1,9 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 83 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 27-02-2009, 20:02
|
|
|
a czy czasem do tych z drążka się n iedostaniemy z góry?od kabiny? |
_________________ MSS 2004 102km 320tkm |
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 27-02-2009, 21:56
|
|
|
Nie dostaniesz się, ponieważ by wyjąć drążek to trzeba najpierw odkręcić właśnie tą śrubę co łączy wybierak z drążkiem. |
|
|
|
 |
|