Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie moge wbic pierwszego biegu nawet jak jadę 5km/h
Autor Wiadomość
ZEROSUPER 
Mitsumaniak
MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2009, 06:47   

Taka konstrukcja :mrgreen:
Większość samochodów ma tak zrobiony synchronizator, że jedynki nie da się wbić, bądź wbija się z wyraźnym oporem podczas jazdy.
Sprawdziłem wczoraj i Carisma, GolfIII, GolfII, Civic tak mają :P
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356

Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513

http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098

maciej76 
Mitsumaniak

Auto: Civic
Wysłany: 06-03-2009, 07:04   

W autach które użytkowałem( Polo, Vectra, Carisma) jedynka bezproblemowo wchodzi dopiero podczas postoju lub bardzo niskiej prędkości. Cari z wymienionych aut jest najbardziej "liberalna" i można wrzucać już przy ok. 5- 10 km/h bez nadmiernego użycia siły.

demeone 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Wysłany: 06-03-2009, 10:09   

Ok mysle ze juz sobie wyjasnilismy dlaczego nie mozna wbic 1-ki wiec chyba nie ma sensu dalej wałkowac tego tematu :twisted:

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 06-03-2009, 11:34   

Miedzygaz i i jednoczesne dochamowanie pomaga w wbijaniu jedynki.
Tu chodzi tylko o synchronizator nic wiecej :)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Wysłany: 06-03-2009, 15:22   :D

jeżeli spojrzycie na specyfikacje większości samochodów napisane jest ze biegi wszystkie są synchronizowane oprócz pierwszego i to normalne w większości skrzyni biegów tak jest że bieg nie wejdzie jak samochód się toczy jeżeli próbujecie na sile możecie jedynie zniszczyć tryb od pierwszego biegu ma on najmniejsza żywotność bo przenosi duże obciążenia i może właśnie dlatego nie jest synchronizowany, jeżeli już jesteście zdesperowani możecie próbować takiego patentu że wciskacie sprzęgło próbujecie wrzucić jedynkę ale nie na chama i po woli popuszczacie sprzęgło w pewnym momencie skrzynia "puści" i wtedy już jedynka nam wskakuje, można wrzucić? :D

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 06-03-2009, 21:12   

rasiak1980 - dla mnie jest to nie zrozumiałe taka budowa skrzyni. Nie raz miałem sytuacje na drodze w której trzeba był dynamicznie ruszyć w trakcie toczenia się pojazdu. I co mam na dwójce, pedał gazu do oporu silnik wyje auto się toczy, ja pale sprzęgło by w ogóle ruszyć ? sytuacja leciutko przerysowana ale tak mniej więcej to wygląda. Naprawdę nawet jak miałem Fiata CC 700 który nie posiada dynamiki, elegancko redukcja na jeden i przejeżdżam skrzyżowanie bez stresu. Podsumowując ogromny nietakt konstruktorów jak dla mnie.

Cichanos
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2009, 22:15   

Opisujecie tu tak zwaną "przygazówkę" znaną z aut i skrzyni nie wyposażonych w synchronizatory.
Jeżeli tocząc się z prędkością 10 - 20km/h chce ktoś wbić jedynkę to gratuluję pomysłowości. Takich rzeczy się nie robi. Wrzucasz dwójkę lekko puszczasz sprzęgło i dodajesz gazu według uznania i potrzeby. Nie wbijasz pedału gazu w podłogę bo to nic nie da w opisywanej sytuacji. Poza tym szarpnie ponieważ pierwszy bieg jest tylko do ruszania.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 06-03-2009, 23:23   

Stosujesz miedzygaz dzis próbowałem i dało rade :D

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Wysłany: 07-03-2009, 20:07   

mi to jakoś nie przeszkadza, w trabancie tez mogłem zredukować z dwójki na jedynkę nie oznacza to jednak ze miał lepsza skrzynie biegów. dodam jeszcze ze biegi w takich skrzyniach powinno się wrzucać na dwa takty najpierw wyrzucić np. 3 bieg na luz później wrzucić 4 z ułamkiem sekundy przestoju na luzie przy cały czas wciśniętym pedale sprzęgła, sprawdźcie i zobaczycie ze skrzynia zupełnie inaczej chodzi ;)

Odpowiedz do tematu