Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
W czym pomoże dołożenie ram-u
Autor Wiadomość
irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-03-2009, 22:34   W czym pomoże dołożenie ram-u

W czym pomoże dołożenie pamięci ram , a w jakich zadaniach nic to nie zmieni.
Tak ogólnie co to da ?
I w tym konkretnym przypadku! - asus A8He-P005H XP Home 80 dysk twardy, 512ram http://pl.asus.com/produc...538&modelmenu=2
Mam zamiar dać mu 2Giga.
Ostatnio zmieniony przez irekmiecz 09-03-2009, 20:29, w całości zmieniany 2 razy  

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 06-03-2009, 23:33   

Nie napisales do czego uzywasz komputera oraz ile obecnie ma pamieci.

Z mojego doswiadczenia wynika, ze do typowego uzytkowania komputera z Windows XP wystarcza 1GB pamieci RAM. Dalsze zwiekszanie pamieci dla uzytkownika domowego/biurowego nie ma sensu.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 06-03-2009, 23:36   

w sumie nei wiem ile ramu ma standardowo ten laptop, ale 2GB o których piszesz to w sumie minimum dzisiaj.

Generalnie: im wiecej ramu, tym wiecej komputer moze w nim pomieścić programów itp, a więc dzieki temu rzadziej musi sięgać do dysku. Jak wiadomo dysk jest wolniejszy niz pamięć ram, wiec im mniej sie musimy odwoływać do dysku tym lepiej jeśli chodzi o wydajność calego systemu.

W czym pomoże: we wszystkich duzych programach, od wiekszych dokumentów Worda, az po programowanie i używanie do niego bardziej skomplikowanych programów. Jak otworzysz 10 dużych dokumentów to napewno bedzie szybciej dzialac na 2GB niz na 0,5.

Napewno warto, w 0,5 GB sie nie pchaj, nie ma sensu :)

btw. teraz u siebie mam 4 GB, zdaza mi sie wykorzystac około 1,5 GB :)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-03-2009, 00:06   

Moim zdaniem jeśli się nie obrabia dużych grafik, nie montuje filmów czy 3D. To dla XP-ka wystarcza spokojnie 2GB. A dla Visty warto zamontować 4GB z 2 powodów tak myślę:

1. XP widzi max 3,5GB przy trybie zgodności z niektórymi BIOS-ami 3,7 więc montowanie więcej jak 3GB mija się z celem

2. XP zajmuje po starcie 300MB w ramie, Vista 1,5GB...

Krzychu

karolgt 
moderator

Wysłany: 07-03-2009, 00:35   

krzychu napisał/a:

1. XP widzi max 3,5GB przy trybie zgodności z niektórymi BIOS-ami 3,7 więc montowanie więcej jak 3GB mija się z celem

problem wynika raczej z tego ze system jest 32 bitowy .Bios czy xp, tutaj nie maja raczej nic do tego.

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 07-03-2009, 06:22   

Przepraszam, żeczywiście w specyfikacji ( http://pl.asus.com/produc...538&modelmenu=2 nie podano ile jest pamięci operacyjnei ) mam zainstalowane 512M
Kiedyś jakie kolwiek zadanie wykonywałem jako jedno jedyne w danej chwili, obecnie gdy jakiś proces-zadanie wymaga czasu (nagranie płyty DVD, montaż filmu ze zdjęć w Windows Movie Maker ) chcę robić coś jeszcze (przeglądać internet, rozmawiać przez skypa, otwożyć kilka dokumentów i temu podobne) to niestety ten sprzęt nie daje rady. Mam świadomość że to nie jest komputer z najwyższej półki a nawet dwa lata temu gdy go kupowałem tak nie było. Dziś najbardzjei ubolewam nad jego grafiką. Dodam że gry mnie nie interesują.
Może po pracy jeszcze coś dopiszę.
Ostatnio zmieniony przez irekmiecz 08-03-2009, 17:54, w całości zmieniany 2 razy  

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 07:47   

karolgt napisał/a:
krzychu napisał/a:

problem wynika raczej z tego ze system jest 32 bitowy .Bios czy xp, tutaj nie maja raczej nic do tego.

Jest jakiś tryb zgodności któreś płyty ASUA-a miały na fakcie kolega tak ma 3,7GB widzi. Normanie 3,5 (nie ważne mała różnica). Chodzi faktycznie o to że system jest 32 bitowy ale to jakiś przekręt z adresowaniem chyba robiło. A druga sprawa Vista 32 bity z tego co wiem widzi spokojnie 4GB. To jakiś błąd architektury XP.

Krzychu

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 07-03-2009, 08:21   

krzychu napisał/a:
A druga sprawa Vista 32 bity z tego co wiem widzi spokojnie 4GB

dokładnie tak ... u siebie dołożyłem 2GB do 2GB które miałem w standardzie ... i obecnie Vista widzi 4GB

irekmiecz, przeczytaj specyfikacje płyty głównej i dołóż pamięci tyle (i oczywiście zgodnej z PCB) ile będziesz mógł (przypuszczam, iż jednak nie więcej jednak niż 2GB w sumie)

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

karolgt 
moderator

Wysłany: 07-03-2009, 12:27   

Żaden system 32 bitowy nie zaadresuje wiecej jak 3, czy tam 3,5 GB (dokladnie to chyba 3,1 ale nie jestem pewien). To są zwykle ograniczenia 32 bitowej architektury, żadne sterowniki, aktualizacje bios'a itd tego nie obejda, bo nie mają nic do tego.

a to że Vista 32 bit pokazuje 4GB to nie znaczy ze je wykorzysta i zaadresuje, a nawet na pewno ich nie wykorzysta.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-03-2009, 00:14   

karolgt - z tego co wiem jest jeszcze PTE od SP2 w XP. Co prawda rozwiązanie pozostawia trochę do życzenia co nie zmienia faktu że w 90% 2-3GB dla XP wystarcza. Z racji tego że Vista zajmuje sama co najmniej 1GB więcej niż XP polecane jest 4GB.

Krzychu

karolgt 
moderator

Wysłany: 08-03-2009, 00:23   

ok, ale wracając do tematu:

irekmiecz jesli teraz masz 512 MB, to zmieniając na 2 GB, napewno odczujesz różnice.

ratajeq 
Mitsumaniak

Auto: A4 B5 2.5 Q
Wysłany: 08-03-2009, 23:25   

no różnica będzie napewno bo sam windows napewno zajmuje ci ponad połowę pamięci przy 512, a jak zaczniesz odpalać kolejne programy to niestety ale zacznie zapisywac na dysku (czyt mulić) ... tak dla ciekaowstki to firefox z kilkoma zakładkami jest w stanie 100MB pamieci zezrzec (w tej chwili 5 zakladek i 105MB)

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 09-03-2009, 07:22   

Do nie dawna miałem Vistę w laptoku chodzącą na 1 GB. Wersja Home Premium dołączona do lapka.
irekmiecz, nie wyobrażam sobie jak to mogło chodzić u Ciebie na 512 mb, ale skoro piszesz, że dawał jakoś radę to ok.
Na moim 1gb było dość żenująco. Niestety rozszerzenie ramu w moim laptopie może wynieść jedynie 2gb. Tak też zrobiłem, ale powiem szczerbato, że rewelacji nie ma...
Owszem jest jakaś minimalna różnica, ale skoro firefox potrafi się zawiesić to czeka mnie przeinstalowanie na XP, bądź też za radą kolegi Maćka, wgranie okrojonej wersji Visty.

Ogarniam prawy ALT

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 09-03-2009, 08:19   

stary alfer napisał/a:
Do nie dawna miałem Vistę w laptoku chodzącą na 1 GB. Wersja Home Premium dołączona do lapka.
irekmiecz, nie wyobrażam sobie jak to mogło chodzić u Ciebie na 512 mb
irekmiecz napisał/a:
I w tym konkretnym przypadku! - asus A8He-P005H XP Home 80 dysk twardy, 512ram
Jak widzisz u irekmiecz siedzi XP a nie Vista.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 09-03-2009, 08:49   

JCH napisał/a:
ak widzisz u irekmiecz siedzi XP a nie Vista.

Ups moja wina :oops:

Przepraszam.

JCH napisał/a:
Jak widzisz u irekmiecz siedzi XP a nie Vista.

No to będziesz miał pioruna ;)

Ogarniam prawy ALT

Odpowiedz do tematu