Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
iPlus USB
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2009, 11:36   

bartek2800 napisał/a:
jaca71 napisał/a:
TP-Link z eXtended Range

Tylko on pracuje w starszych standardach, a mój w 802.11n :wink:

Zabawne jest to jak ludzie sie rajcuja cyferkami ... nie zdajac sobie sprawy z rzeczywistosci. Pokazcie mi statystyki lacza, ze faktycznie na linku zestawionym w 'n' wszystko Wam ladnie smiga i faktycznie wyciagacie predkosci ;-) To po pierwsze, bo nie dosc ze trzeba miec AP pracujacy w standardzie 'n' zeby odpowiedniego linka zestawic to jeszcze nie ma jednolitego standardu, ktory by to dobrze obsluzyl (chyba, ze cos sie w ciagu ostatnich 3 miesiecy zmienilo).

Pomijam juz to, ze ktos kto uzywa czegokolwiek do rozdzielania internetu (a nie transferowania danych miedzy komputerami) to i tak nie wyciagnie wiecej niz jego lacze do sieci Internet. Nie ma wiec znaczenia czy podpinacie sie na linku 10, 100 czy 1000Mbps to i tak nie bedzie to mialo zadnego znaczenia jesli jego lacze do Internetu jest mniejsze niz 10M.

[ Dodano: 10-03-2009, 11:47 ]
bartek2800 napisał/a:
Mam to na Asusie "X58Lseries" :wink:

http://www.komputronik.pl...pelny,id,40893/

Ten ruter jest przystosowany do Visty, a tej chciałbym się w niedalekiej przyszłości pozbyć z laptopa :evil:

Powtarzasz bzdury przeczytane w niekompetentnym opisie. Router jest urzadzeniem SIECIOWYM i nie ma nic wspolnego z tym z jakim OS pracuje komputer.

bartek2800 napisał/a:
Wiem, że mimo mojej nowszego sprzętu działałby ze starszymi, ale po co mam pakować się w starszy sprzęt mogąc pracować na lepszym :wink:

Jak juz ktos napisal wczesniej, starszy nie znaczy gorszy. Zwlaszcza, ze jestem przekonany ze nie wykorzystasz 'nowinek' ze swojego sprzetu. Ludzie blednie zakladaja, ze doplacajac do 'nowszego' oszczedzaja. Zeby to jednak wykorzystac nalezy w pierwszej kolejnosci zadbac o kompatybilnosci wszystkich elementow, jesli kupujesz dla przykladu notebooka z 'n', a routera nie wymienisz to 'n' jest calkowicie bez sensu. Do tego wiekszosc nie przestawi konfiguracji sterownika na okreslony standard tylko pozostawia domyslne 'auto' przez co lekko traci na wydajnosci, bo urzadzenie traci czas i energie na proby negocjacji wyzszych predkosci.

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 10-03-2009, 19:57   

jaca71 napisał/a:
Po pierwsze to jaka wycieczka osobista? To stwierdzenie faktu nic więcej.

Widzę nie tylko ja tak stwierdziłem...

jaca71 napisał/a:
Po drugie to ładnie tak na skargę biegać?

Zasady forum są dla wszystkich...

jaca71 napisał/a:
A i bym zapomniał. Poza routerem/AP w instalacjach WiFi istnieje jeszcze takie pojęcie jak Antena.

Wiem i sam mam mocniejszą. Co nie zmienia faktu, że "dobra" ściana potrafi zatrzymać WiFi

arekp napisał/a:
bo nie dosc ze trzeba miec AP pracujacy w standardzie 'n' zeby odpowiedniego linka zestawic to jeszcze nie ma jednolitego standardu, ktory by to dobrze obsluzyl

Nie ma i nie będzie conajmniej do połowy 2010. Ale obecne routery obsługują 7 szkiców standardu N

arekp napisał/a:
Zeby to jednak wykorzystac nalezy w pierwszej kolejnosci zadbac o kompatybilnosci wszystkich elementow, jesli kupujesz dla przykladu notebooka z 'n', a routera nie wymienisz to 'n' jest calkowicie bez sensu

Router nie kupuje się na chwilę. Jest to urządzenie które działa tak jak u mnie przez 4 lata. I póki się nie zepsuje będzie działać i tworzyć sieć. Ale jeśli padł by teraz kupiłbym z 802.11n.
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-03-2009, 20:44   

zauwazylem temat, wiec moje krotkie zdanie:
mam iPlusa i blue connecta - czyli Plus i Era
ERA dziala naprawde dobrze a Plus to chyba najgorszy mobilny internet - zrywa polaczenia, sciaga w tempie muła... na szczescie sluzbowy, wiec nie boli, ze musze placic

nie testowalem Orange, ale patrzac jakie problemy mieli w salonie, gdy chcialem tam kupic, to sie ciesze, ze go nie mam - Kibloo potwierdzi, byl wtedy ze mna

pawliku 
Forumowicz
Mitasubishi :D

Auto: za dużo :P
Wysłany: 10-03-2009, 20:53   

Dzięki Krzyzak że to napisałeś bo się miałem na dniach po tego iPlusa wybierać...

...tylko teraz już kompletnie nie wiem co mam wybrać...
Mitsubishi Colt CJ1A 1998r ---- Nowy nabytek z Klimą :)
Mitsubishi Mirage 1,5 1992r ---- Kolejny nowy nabytek :P

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 10-03-2009, 21:09   

gwoli scislosci dodam, ze blue to karta na usb a iplus to expresscard - nie wiem czy i jakie to moze miec znaczenie
niestety moje problemy z iplusem byly naprawde spore i nawet nie masz pojecia jak sie wkurzalem
nagle podczas przegladania stron wszystko cichlo i nic nie mozna bylo zrobic - manager pokazywal 3 z 5 kresek a tak naprawde, to nie bylo wcale zasiegu
pomagal restart kompa - czasem musialem tak z 5x robic, by moc pracowac...
a juz zupelnie jaja dzieja sie ze stacjami bazowymi plusa - pamietam przynajmniej 2 takie sądne dni w trojmiescie, gdzie cala siec kompletnie lezala...

pawliku 
Forumowicz

Wysłany: 10-03-2009, 21:11   

jejku ja potrzebuje jakiś internet żeby był i działał :) czy w tych czasach trudno o taki :roll:

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 10-03-2009, 22:56   

pawliku, musisz pamietac o tym, ze dzialanie sieci GSM zalezy od rejonu w ktorym sie znajdujesz. Moje doswiadczenia z iPlus sa bardzo dobre, nie mam sie do czego przyczepic. Modem zawsze zestawia sie na 3G i smiga az milo na linku 3,2M (bo taki mam modem).

Nie uzywalem sieci od Era GSM, ale na Orange przejechalem sie nie tylko ja, ale i kilka zaprzyjaznionych firm. Gdy kupowalem Orange (a wlasciwie wtedy jeszcze Idea) w okolicy 2004 roku to dzialalo bardzo fajnie, jednak pod koniec 2005 roku zrobilo sie tragicznie (ciagle w tej samej lokalizacji) i skonczylo sie na rozwiazaniu umowy.

[ Dodano: 10-03-2009, 22:57 ]
ps. najlepiej dla Ciebie byloby skorzystac z tych okresow testowych ktore operatorzy oferuja.

ps.2. kilka dni tem przegladalem oferte mobilnego dostepu do sieci, przyznam szczerze ze zaczalem sie zastanawiac nad Play - ze wzgledu na pakiet ruchu jaki udostepniaja :)

pawliku 
Forumowicz

Wysłany: 10-03-2009, 23:00   

arekp napisał/a:
Modem zawsze zestawia sie na 3G i smiga az milo na linku 3,2M
moja okolica jest w zasięgu 3G. ech musze sobie na kilka dni dać spokój i na bardzo spokojnie przestudiować oferty :)

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 10-03-2009, 23:30   

docencik87 napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Po pierwsze to jaka wycieczka osobista? To stwierdzenie faktu nic więcej.

Widzę nie tylko ja tak stwierdziłem...

jaca71 napisał/a:
Po drugie to ładnie tak na skargę biegać?

Zasady forum są dla wszystkich...

A ja sie z Ciebie w szkole śmieją to też do mamy na skargę ganiasz? Chlopie masz 22 lata to zachowuj się jak dorosły. Jesteś pierwsza osoba, która takie określenie przyjęła jako obraźliwe a nie jako powód do dumy. Nie strzelaj focha tylko odpowiedz na dwa proste pytania, które zadałem:

Ile razy dziennie przerzucasz płyty BR z jednego kompa na drugi?
Po co nam więcej niż 108Mbit skoro switch jest 100Mbit?
docencik87 napisał/a:
jaca71 napisał/a:
A i bym zapomniał. Poza routerem/AP w instalacjach WiFi istnieje jeszcze takie pojęcie jak Antena.

Wiem i sam mam mocniejszą. Co nie zmienia faktu, że "dobra" ściana potrafi zatrzymać WiFi

Mam 4 ściany do przejścia obłozone płytkami i dodatkowo pomiędzy dwiema pion wodno kanalizacyjny - bez problemów chodzi na 54Mbit.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 11-03-2009, 06:38   

Krzyzak, a w ilu miejscach testowales lacza zarówno plusa i ery?

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 11-03-2009, 07:47   

jaca71 napisał/a:
Ile razy dziennie przerzucasz płyty BR z jednego kompa na drugi?

Tak się składa, że mam NAS, i robiąc kopię może nie raz dziennie, ale dosyć często.

jaca71 napisał/a:
Po co nam więcej niż 108Mbit skoro switch jest 100Mbit?

Jeszcze raz mówię to są tylko teoretyczne wartości. Tak jak kolega arekp, to są tylko teoretyczne wartości. Tak naprawdę są dużo dużo dużo mniejsze!! Nawet jeśli N będzie dawał 30% z tego co teoretycznie powinien to daje to 100Mb/s.

jaca71 napisał/a:
bez problemów chodzi na 54Mbit.

To ja poproszę wykres z menadżera zadań podczas przesyłania plików między komputerami. To, że Ci winda pokazuje 54Mb/s to nie znaczy, że tyle jest.
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 11-03-2009, 08:53   

akbi napisał/a:
Krzyzak, a w ilu miejscach testowales lacza zarówno plusa i ery?

ere tylko w domu - ale niedaleko mnie jest masz ery z hsdpa, wiec dziala mi szybko mimo, ze to wioska (to bylo podstawowe kryterium kupna od tego operatora, bo jako jedyny oferowal u mnie 3G)

natomiast plusa testowalem w domu (gprs), centrum Gdanska (hsdpa), Gansk Przymorze (hsdpa) i Warszawa - przewaznie centrum (hsdpa) - najgorzej bylo w u mnie w centrum Gdanska, choc w niedziele dzialalo lepiej

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 11-03-2009, 11:31   

Krzyzak napisał/a:
ere tylko w domu - ale niedaleko mnie jest masz ery z hsdpa,
Krzyzak napisał/a:
natomiast plusa testowalem w domu (gprs),

myślę, że od tego powinieneś zacząć swojego poprzedniego posta :)

to co opisywałeś wcześniej równie dobrze może być w odwrotnym przypadku (era do bani, plus jest super) ... to wszystko zależy jak daleko (i jaki) masz masz od miejsca w którym chcesz się łączyć.

Ja od ok 2,5 roku używam iPlusa i na terenie Gdańska (centrum oraz osiedla na obrzeżach) oraz Warszawy (również centrum i obrzeża) jest bardzo zadowolony.

Oczywiście ... byłem również w takich miejscach, gdzie miałem zasięg ledwie gprs i wówczas tak jak opisujesz strony się ładowały dłuuugo i często zrywało połączenia ... ale takich martwych miejsc w Polsce jest zarówno dużo w Plusie jak i Erze.

pawliku napisał/a:
...tylko teraz już kompletnie nie wiem co mam wybrać...

sprawdź czyj i jaki maszt masz najbliżej siebie ...to powinno być główne kryterium

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 11-03-2009, 12:08   

Arku - ale ja sie wkurzalem, ze nawet nie moge wyjsc z pokoju do kibla czy do kuchni, bo wiazalo sie to z utraceniem zasiegu. Telefony plusa (byle sluzbowe) mialy max. zasieg a nadajnik plusa jest obok tego z ery - tylko, ze nie obsluguje hsdpa.

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 11-03-2009, 12:41   

Krzyzak napisał/a:
Telefony plusa (byle sluzbowe) mialy max. zasieg

a jakie prędkości obsługiwały??
Krzyzak napisał/a:
nadajnik plusa jest obok tego z ery - tylko, ze nie obsluguje hsdpa.

no to jest zdecydowana różnica w nadajnikach

Odpowiedz do tematu