Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6 ] Cb radio
Autor Wiadomość
lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-03-2009, 06:38   [MSS 1.6 ] Cb radio

Witam,
Wiem że jest dużo wątków tego tybu ale chciałbym zapytać jak wam w Space Starach sprawuje się cb radio ? Bo u mnie niezbyt dobrze ponieważ mam zakłócenia po wlaczeniu klimatyzacji, nawiewów lub silniczka wycieraczek. Sprawa nie dotyczy Diesla bo podobno Diesle najmniej zakłócają. Generalnie byłem w dobrym zakładzie CB i powiedzieli mi że ten typ samochodu tak zakłóca. Oczywiście Cb jako tako dziala ale jest slaby zasieg oraz mimo wlaczenia filtra ANL przedostaja sie zaklocenia. Fachowcy od CB stwierdzili, że może pomóc montaż anteny na stałe. Mój sprzęt to uniden 520xl i antena magnesowa sirio as-100. Chciałbym poprosić o wypowiedź forumowiczów którzy używają cb w MSS i czy maja podobne problemy a jesli nie to na jakim sprzecie jest wszystko ok ?

Pzdr
Lukasz921

kisian 
Mitsumaniak
kisian 00537

Auto: MSS 1.6 2003
Wysłany: 11-03-2009, 10:28   

U mnie też słychać klimę i obroty silnika w eterze... Ale z załączonymi filtrami ANL i ESP raczej niknie...

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2009, 11:05   

Witam, U mnie tez jak wlacze ANL to jest lepiej ale najgorzej jest jak pada deszcze wtedy nie wiem czy przez slaba mase anteny czy po prostu przez zaklocenia z silnika zasieg jest kiepski i slychac trzaski. Ogolnie tez jest chyba nierewelka z zasiegiem . A jakie masz radio i antene i jak zamontowane ? i jak z zasiegiem ?

Pzdr
Lukasz921

kolysm 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.9DiD
Wysłany: 11-03-2009, 12:43   

Ja mam TTI 880, są zakłócenia, ale podono podłączenie CB bezpośrednio do akumlatora i danie tam w obwód dodatkowa dobry filtr powinno zamknąć sprawę, tylko filtr powinien znajdować się jak najbliżej źródła prądu. Antenkę mam na stałe umieszczoną na klapie długość około 1m a zasięg przy skręconym do połowy RFFGEINie i SQECHU to około 5 km. Dla mnie wystarczająco
Ostatnio zmieniony przez kolysm 12-03-2009, 06:45, w całości zmieniany 1 raz  

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 11-03-2009, 13:12   

Witam, w moim mss-ie mam cb Intek M-150 z anteną na magnes Wilson "Litlle Will", zakłócenia pojawiają się czasami podczas pracy wstecznej wycieraczki (antena jest bezpośrednio nad klapą bagażnika. Zasięg w zależności od warunków terenowych ok 7 km - jazda głównie po mieście. Pozdrawiam.
Bogdan

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2009, 13:19   

kolysm : A na jak masz na stale umieszczone ? Tzn za pomoca takiej blachy ktora wbija sie w lakier od wewnatrz ? Widzialem ze niektorzy umieszczaja na relingach ale wowczas chyba tez trzeba mase oddzielnie podlaczyc ?

Pozdrawiam
Lukasz 921

kolysm 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.9DiD
Wysłany: 11-03-2009, 13:21   

Dokładnie tak jak piszesz, tam jest wkręt tylko on nie wbija się do blachy

cyklista 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,6 Comfort
Wysłany: 11-03-2009, 13:48   

U mnie tez w 1,6 i z undenem oraz anteną 1,6 w dachu sprawa wygląda następująco:

- na benzynie działa elegancko bez zakłóceń

- na gazie są zakłócenia, prawdopodobnie od wtryskiwaczy gazowych bo są ściśle zależne od obrotów i wdepnięcia na pedał gazu (czyli od czasu i prędkości otwarcia wtryskiwaczy)

wkręcenie anteny w dach likwiduje zakłócenia, ale tylko te drobne od wycieraczek, klimy itp.., ale równocześnie poprawia zasięg więc przy skręconym sql. gaine daje to taki sam zasięg jak na magnesie ale bez zakłóceń

co do zakłóceń w czasie deszczu to prawdopodobnie zamaka ci antena przy cewce i trzeba ją rozebrać, porządnie polutować styki,

co do zasilania z akumulatora i filtra na zasilaniu, nic mi nie daje przy zakłóceniach od gazu, ale prawdopodobnie pomoże na drobne zakłócenia od wycieraczek,
a na co pomoże to najłatwiej sprawdzić w następujący sposób, po prostu odkręcić antenę i wtedy nasłuchiwać zakłóceń, jak będą jakieś słyszalne to pochodzą właśnie od instalacji elektrycznej i pomoże filt na zasilaniau cb, a jak po odkręceniu anteny wszystko zniknie to wchodzą przez eter i antenę i wtedy pomoże tylko izolowanie urządzeń zakłócających przez kondensatory i klatki faradaja

podam wam jeszcze jedno żródło zakłóceń, są to zasilacze komórek i nawigacji wkładane w gniazdo zapalniczki, u mnie zasilanie nawigacji potrafi wprowadzić zakłócenia na połowe sql,
na to jest prosty sposób, zakładamy na taki kabel magnesik okrągły i owijamy go 2-3 razy wokół niego (tworzymy wtedy pętlę indukcyjną i nie pozwalamy się przedostawać zakłóceniom z zasilacza na reszte kabla),

zasięg u mnie to cały Rzeszów jak działm na benzynie i nie mam zakłóceń (czyli 5-10 km w mieście), a jak jadę na gazie to połowa z tego czyli 3-5 km

Odpowiedz do tematu