Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
28-01-2009, 11:30
spalanie 3,0
Autor Wiadomość
GrzesiekJozefow 
Forumowicz

Auto: Outlander 2008r. 3.0 V6 XLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2009, 09:23   

Najniższe spalanie jakie mi udało się uzyskać na trasie ~200 km Józefów - Puławy - Józefów z prędkością chwilami ~160 km/h, a głównie 120-140 km/h wyszło 12,8 l/100 km.

Tak na codzień (miasto, trasa, trochę korków) komputer pokazuje ~15 l/100 km.

air2air.net 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander XLS 3.0
Wysłany: 11-03-2009, 16:10   

:shock:
160 km/h???
Jak mozna tym samochodem jezdzic z taka predkoscia? Gratulacje za odwage :wink:
IMHO ten samochod nadaje sie do jazdy z predkosciami do 120km/h. Predkosci powyzej sa bardzo niekomfortowe. Samochod przy duzych predkosciach nie sprawia wrazenia bezpiecznego.

Ja jezdze raczej tyle na ile pozwalaja przepisy plus maly naklad :) No i jeszcze warunki drogowe. W zeszlym tygodniu robilem trase Warszawa-Mielec-Warszawa. Trasa do Radomia prawie cala dwupasmowa, ale pozniej niestety cienizna z dosc intensywnym ruchem lokalnym. W sumie ponad 500km. Predkosci na trasie w przedziale 80-140km/h, z tym ze te wyzsze raczej chwilowe przy dosc dynamicznym wyprzedzaniu. Srednia na MMCS z pierwszego odcinka to 77km/h, a w druga strone (popoludniowy ruch) 67km/h. Spalanie wg MMCS odpowiednio 8.7l/100km i 8.9l/100km.

W miescie w zaleznosci od nasilenia korkowego spalanie wychodzi mi 13-17l/100km.
Z reguly wychodzi mi 15l/100km, a srednia predkosc wg MMCS to ok 20km/h.

DominoS
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2009, 22:39   

ja również przy niskich prędkościach na trasie - tak 90-100 - osiągałem takie spalanie - wszystko zależy od sposobu obchodzenia sie z gazem jednak pozwolę sobie nie zgodzić się z opinią, że to auto nie sprawia wrażenia bezpiecznego. jadąc nim w okolicach 160 (oczywiście legalnie na niemieckiej autostradzie) auto prowadzi się bardzo pewnie. wiadomo, ze nie bedzie się nim jechało w zakręcie tak jak lancerem, który do drogi jest po prostu przyssany i w zakręcie prawie nie czuć ugięcia zawieszenia, ale jak na SUV uważam ze jest na prawdę w porządku.

air2air.net 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-03-2009, 06:11   

Oczywiscie masz racje. Ja niemieckich autostrad nie bralem pod uwage, tylko pisalem o naszych, polskich realiach. W wiekszosci nasze drogi sa dosc waskie, dosc krete i czesto pozbawione odpowiedniego pobocza. Do tego ruch drogowy czesto bardzo komplikuje wyprzedzanie nawet mocnym samochodem.
Ponadt to w Outlanbderze poczucie dyskomfortu jazdy przy duzych predkosciach poteguje bardzo duzy halas w kabinie.
Suma sumarum podtrzymuje, ze Outlander nie nadaje sie do szybkiej jazdy. Osobiscie preferuje ustawienie tempomatu i jazde z predkosciami 90+110km-h. Ale to kwestia gustu.

DominoS
[Usunięty]

Wysłany: 12-03-2009, 15:16   

no ja również na trasie sobie wrzucam w granicah 100-120 na tempomat ale jak trzeba szybciej to jakoś do 140-160 nie czuje dużego dyskomfortu.
kwestia subiektywna :)
a przy prędkości 100-120 na prawdę nie czuję się praktycznie w ogóle prędkości i jedzie się bardzo spokojniutko i komfortowo

KkAaZz 
Forumowicz
otlander II 3,0

Auto: mitsubishi outlander II 3.0,6V
Wysłany: 12-03-2009, 21:57   

witam wszystkich. Mam już outka 4 miesiące i w końcu mogę się podzielić wielkością spalania, gdyż trochę jeździłem. Wyjątkowo optymistycznie nie jest.
Wrocław - Elbląg - Wrocław. Kiepska droga 450km, przez kilka dużych miast, więc i korki...wyszło 10,3l/100km. Jazda? Różnie, ale nawet przy sprzyjających wiatrach nie przekraczałem 110km/h. Z komputera wyszła średnia prędkość 66km. Choć jak trzeba było to wyprzedzałem mocno - do dechy.

Inna trasa

Wrocław - Bielsko-Biała - Wrocław. Autostrada 200x2 + 50x2 - dwupasmówka.

Tu na autostradzie 110-120, czasem 130-140. Wyszło 12,5.

A po mieście ... lepiej nie mówić

Pozdrawiam
kazik

air2air.net 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-03-2009, 13:28   

Zaraz zaraz, jakto lepiej nie mowic? Przeciez to jest:
1. duzy i ciezki samochod
2. posiadajacy silnik o calkiem duzej pojemnosci.

Ja sie dokladnie takiego spalania spodziewalem. Przeciez nie kupuje takiego samochodu osoba, ktora chcialaby aby spalanie w miescie wynosilo 7 litrow a w trasie 4.5.
Uwazam, ze spalanie jest adekwatne do jego masy i pojemnosci.

Super silnik, super przyspieszenie. Dzieki temu wyprzedzanie jest szybkie i bezpieczne.

:finga:

KkAaZz 
Forumowicz
otlander II 3,0

Auto: mitsubishi outlander II 3.0,6V
Wysłany: 13-03-2009, 14:31   

hej, hej jasne, ale gdyby w mieście żarł koło13l byłoby fajniej, a on potrafi 18-20 i to już miłe nie jest.
Trasa to przyjemność - zwłaszcza jeśli wszyscy ciągną się w ogoneczku, a Ty jedyny możesz bezpiecznie wyprzedzić. To jest super!!!
kazik

air2air.net 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-03-2009, 15:05   

Ale on nie mial palic 13 litrow w miescie :)
Z reszta mnie czasami tyle spala. Spala mi rowniez 15 i 18.
Nie wiadomo w jakich warunkach byly wykonane pomiary, ktore zaowocowaly podaniem ich w folderze reklamowym. Wyobrazmy sobie Warszawe na ulicy Marynarskiej o 8:30 rano i to samo miejsce ok 20tej. I to miasto i to miasto. Nawet to samo :) Tylko, ze w pierwszym przypadku spalanie bedzie oscylowalo w granicach 16l/100km, a w drugim spokojnie ok 10l/100km.
Wszystko zalezy od tego w jakim korku jedziemy. Sa takie, ze sie godzine stoi i przejedzie jedynie 7-10 km. Sa tez takie, ze niby sa, ale dosc szybko sie w nim mozna przemieszczac.
Mysle, ze w zwiazku z roznym zatloczeniem roznych miast w Polsce trudno jest porownac spalanie samochodow w miescie. Na trasie juz jest latwiej, chociaz i tak duzo zalezy od stylu jazdy.

GrzesiekJozefow 
Forumowicz

Auto: Outlander 2008r. 3.0 V6 XLS
Wysłany: 18-03-2009, 12:01   

air2air.net napisał/a:
:shock:
160 km/h???
Jak mozna tym samochodem jezdzic z taka predkoscia? Gratulacje za odwage :wink:

Eee bez przesady na dobrej drodze jak np. obwodnica Garwolina można spokojnie jechać z ta prędkością. :) Chociaż uczciwie przyznam, że Outek w prowadzeniu rzeczywiście odstaje nieco od osobówek. :wink:

A wracając do tematu, ostatnio często zdarza mi się jeździć dosyć spokojnie ~90 km/h troche miasta, więcej trasy i wtedy Outek spala +/- 10 l/100 km.

Grzesiek

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 18-03-2009, 20:44   

GrzesiekJozefow napisał/a:
Eee bez przesady na dobrej drodze jak np. obwodnica Garwolina można spokojnie jechać z ta prędkością. :)
Panowie, aż tak się nie rozpędzajcie z tymi prędkościami 8)
Odsyłam do 10 pkt. zasad forum ;)

Odpowiedz do tematu