|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
iPlus USB |
Autor |
Wiadomość |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-03-2009, 18:07
|
|
|
Teraz to mnie dobili - chciałem porady fachowców, a mam większy problem, bo ilu fachowców tyle opinii...
Więc co mam wybrać?
Super wymagającym użytkownikiem nie jestem - chcę tylko by net działał bez problemów w całym domu, nie zrywał połączeń i jako-tako zachowywał prędkość.
Więc który standard wybrać?
Ja już na prawdę nie mam bladego pojęcia w co zainwestować |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-03-2009, 20:54
|
|
|
docencik87 napisał/a: | jaca71 napisał/a:
Ile razy dziennie przerzucasz płyty BR z jednego kompa na drugi?
Tak się składa, że mam NAS, i robiąc kopię może nie raz dziennie, ale dosyć często. |
Teraz ja nie wiem czy mnie nie obrażasz Co to jest NAS?
docencik87 napisał/a: | jaca71 napisał/a:
bez problemów chodzi na 54Mbit.
To ja poproszę wykres z menadżera zadań podczas przesyłania plików między komputerami. To, że Ci winda pokazuje 54Mb/s to nie znaczy, że tyle jest. |
A co Ci da wykres jeśli podejdę pod router z laptopem? Ale fakt masz troche racji zrobiłem eksperyment i 700MB płytę kopiuje po łączu coś między 3 a 5 minut. Co daje prędkości od 20 do 30Mbit/s. Tyle że u mnie problemem nie są ściany (porządny panel ten problem rozwiązał). Problemem jest blokowisko i na 5dB antenie dookólnej łapie prawie 40 sieci
I tak przy okazji może rozwiązaniem jest łączę 5GHz? Tyle że to przez te ściany raczej nie przejdzie? Jak myślisz? |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11-03-2009, 21:05
|
|
|
Network Access Storage czyli dysk sieciowy.
Są hybrydy obsługujące i 2,4 i 5 GHz. Może to rozwiązanie . |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 15-03-2009, 23:00
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | Ja już na prawdę nie mam bladego pojęcia w co zainwestować | ja bym sprawdził jakie mam najbliższe nadajniki ... i wybrał by tego, u kogo by był najlepszy osiągalny sygnał (sygnał przepustowości, nie zasięgu "na komórce")
[ Dodano: 15-03-2009, 23:02 ]
bartek2800 napisał/a: | Ja już na prawdę nie mam bladego pojęcia w co zainwestować | ja bym sprawdził jakie mam najbliższe nadajniki ... i wybrał by tego, u kogo by był najlepszy osiągalny sygnał (sygnał przepustowości, nie zasięgu "na komórce") |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
|
|
|
 |
Xecutioner [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2009, 23:51
|
|
|
Cześć, nie wiem czy jeszcze ktoś interesuje się tym tematem ale przypadkowo wpadłem na niego i chętnie podzielę się swoją opinią.
Posiadałem około 1 roku temu internet z ORANGE. To był największy badziew jaki miałem, zawsze miałem 4-5 kresek a w rezultacie nie było netu. Idealnie działał niedaleko salonów Orange gdyż oni w większości mają poinstalowane nadajniki. Wtedy internet zapiernicza na 100%. Ale nie zawsze byłem w takim zasięgu. Wiecznie siedziałem na infolinii i próbowano ze mnie idiotę robić. Niestety źle trafili, pracowałem w orange i znam wszystkie chwyty. Szczerze nie polecam.
Obecnie jestem w posiadaniu internetu z Plusa i Ery. Z plusem bywa różnie ale na pewno inaczej niż na tej ich reklamie. Połączenia są lepsze od orange ale nie za dobre. Większa część PL jest pokryta nadajnikami.
Teraz Era, jak dla mnie jest OK. najlepsza oferta ze wszystkich. Prawie zawsze mam zasięg. Często żona z Erą i Plusem po PL się buja. Każdy internet ma z innej firmy w jakiej pracuje i przeważnie jeździ z 2 laptopami. Zawsze mówi że internet z Ery jest a z Plusa już nie za bardzo.
Ważną uwagą jest też to, że fakt znajdowania się nadajnika z np. Orange jest gwarancją 100% że będzie się miało internet. Spowodowane jest to tym, że są 2 rodzaje nadajników (tak lekko łopatologicznie rzecz ujmując). Jedne nadajniki odpowiadają tylko za połączenia telefoniczne a drugie za połączenia i internet.
Jeszcze jednym ważnym i dla wielu myślę decydującym aspektem jest ograniczenie. Przeważnie wynosi ono do 5GB ściągania z sieci. Powiem szczerze, że żonie która pobiera w większości pocztę i przegląda strony nie zawsze to wystarcza.
Reasumując, najbardziej polecałbym internet drogą kablową ale jeśli nie masz takiego to na erze na pewno się nie zawiedziesz.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|