Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kofi
13-05-2009, 09:50
Niestety...nie miła sytuacja spotkała mojego colta :(
Autor Wiadomość
ruslana81 
Mitsumaniak
żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-03-2009, 08:13   

krzychu napisał/a:
Jeszcze przy okazji może być EuroTax.

dokładnie :wink:
krzychu napisał/a:
No a wartość zawsze jest wyliczana na chwilę szkody, a nie wartość w chwili zawarcie ubezpieczenia

No właśnie dlatego o tym napisałam, bo niestety, wiele osób przy likwidacji szkody jest BARDZO rozczarowana i wykłócają się z ubezpieczycielem, że przecież samochód ubezpieczony był na np. 15.000 zł i tyle odszkodowania chce dostać! Jest to bardzo częsty przypadek, ludzie nie pamiętają o tym. Każdy ma prawo (nie tylko ubezpieczyciel, ale też ubezpieczający) domagać się rekalkulacji składki w okresie trwania umowy ubezpieczenia. Wystarczy tel. do agenta i umówić się na spotkanie (np. raz na 6 m-cy). Warto pamiętać, że wraz ze spadkiem wartości auta spada suma ubezpieczenia, a więc i składka :wink:

MichuGdy napisał/a:
Facet był do rzeczy.

No to całe szczęście, bo tu jest bardzo różnie. Nie chodzi nawet o wiedzę fachową tych osób, ale o ich zasady współpracy z podmiotem, dla którego likwiduje szkodę (rzeczoznawca zazwyczaj będzie reprezentował interesy tego, kto mu za to płaci :P ).

MichuGdy napisał/a:
Ciekaw jestem ile przyjdzie czekać mi na ostateczną decyzję.

Pytanie raczej - ile będziesz czekał na wypłatę odszkodowania - teoretycznie jest na to 30 dni (w Twoim przypadku, gdzie sprawa jest jasna, nie ma okoliczności "innych" i raczej już się nie pojawią). Decyzja o odszkodowaniu nie oznacza, że kasa właśnie płynie i nie jest równoczesna z terminem wypłaty! To tak na marginesie.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-03-2009, 08:27   

ruslana81 napisał/a:

No właśnie dlatego o tym napisałam....

A ja chciałem tylko poprawić bo napisałeś "zazwyczaj" chciałem poprawić że nie zazwyczaj a "zawsze" jest obliczana na dzień szkody.

Krzychu

ruslana81 
Mitsumaniak
żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
Wysłany: 19-03-2009, 08:40   

krzychu napisał/a:
napisałeś

ehym, ehym..."-łaś"

Jestem ostrożna w życiu z używaniem słów "zawsze" i "nigdy". W przypadku ubezpieczeń majątkowych każde zdarzenie może okazać się bardzo "nietypowe" i wystąpią okoliczności mające wpływ na cała sprawę. Generalnie - wartość pojazdu wyliczana jest na dzień szkody. Bez używania słów "zazwyczaj" i "zawsze". Pasi?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-03-2009, 08:46   

ruslana81 napisał/a:
krzychu napisał/a:
napisałeś

ehym, ehym..."-łaś"

Pardom :partyman: często się mi to zdarza.

Pasi :mrgreen:

Krzychu

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 19-03-2009, 09:04   

Tak czytam ten protokół i mam pewne wnioski:

- Myślę że może być coś nie tak z chłodnicą, bo górny uchwyt jest naprężony. Przy okazji może też być coś nie tak ze szczelnością obiegu klimy.

- Obejrzyj tylny zderzak dokładnie, bo jeśli zerwane jest jakiekolwiek mocowanie to powinna być wymiana, gdyż technologia naprawy producenta nie przewiduje klejenia.

-Obejrzyj od wewnątrz błotniki tylne. Oceń czy są tylko wygięte czy jest wyraźna krawędź załamania blachy. Jeśli jest to powinna być wymiana, nie naprawa (Przy szkodzie całkowitej ta część nie będzie miała pełnej wartości więc nie daj jej sobie wycenić jako sprawnej)

- Nie widzę dokładnie na zdjęciu, ale dziwnie wyglądają szpilki tylnego lewego koła. Być może dostało. Pytanie co z piastą ?

- Tylna osłona przeciwbłotna w lewym nadkolu prawdopodobnie do wymiany (nie widzę jej na wykazie)

- Sprawdź czy lampy lewe przednie nie mają popękanych mocowań (gdy zderzak się naprężał mógł tam spowodować jakieś uszkodzenia.

- Zobacz czy wiązki elektryczne halogenów nie są uszkodzone.

- Nie ma żadnych uszkodzeń wnętrza ? Żaden głośnik się nie oberwał ?

- Sprawdź mechanizmy szyb bocznych. Oceń czy nie zostały uszkodzone podnośniki i prowadnice.

Tyle mi z tych zdjęć przychodzi do głowy.
WALCZ :wink:

MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Wysłany: 20-03-2009, 01:27   

cns80, dziękuje za ekspertyzę być może okaże się pomocna :)

[ Dodano: 14-04-2009, 17:50 ]
hello Mitsumaniacy !

Wie może ktoś ile taka ubezpieczalnia ma czasu na danie jakiejś odpowiedzi ?

Niebawem minie miesiąc od sporządzenia protokołu z rzeczoznawcą a Pani z infolinii mówiła, że czekają na jakieś zaświadczenia i protokół z policji :evil:

Pozdrawiam,
Michał

Odpowiedz do tematu