[CAxA] Jakie żarówki? |
Autor |
Wiadomość |
Matejo
Mitsumaniak Mateusz

Auto: Colt CA5A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-03-2009, 16:17
|
|
|
witam mam mały problem a mianowicie umierają mi żarówki w moim Colciku,
potrzebuje wymienić je jak najszybciej bo
wieczorową porą dosłownie nic nie dają jakbym jechał bez świateł ,
a niestety niegdzie nie moge trafić na żarówki wymieniane powyżej w temacie,
znalazłem jakies w markecie niebieskie i jest na nich napisane że swiecą 50% lepiej od standardowych cena tez jest przystepna 21zl ale niechce kupić jakiegoś bubla i mam pytanie co sądzicie o takich żaróweczkach z marketów H4. |
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 30-03-2009, 18:09
|
|
|
A ja polecam Tungsram Sportlight np. te
http://www.allegro.pl/ite...e_tungsram.html
Szczerze to nie widziałem różnicy między nimi a Philips Blue Vision bo kolega ma takie w swojej maździe, a kosztują prawie połowę mniej (30zł za H4). Trwałość też jest co najmniej zadowalająca ponieważ świecą już u mnie 1,5 roku:) Tak więc polecam! |
|
|
|
 |
Matejo
Mitsumaniak Mateusz

|
Wysłany: 30-03-2009, 18:43
|
|
|
widze że zabardzo niczego tym żaróweczką nie brakuje więc chyba sie skusze bo i cena przystepna dziekuje za podpowiedz |
|
|
 |
Dedis [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2009, 19:28
|
|
|
lepsze są tej samej firmy megalight +60% nie są niebieskie = lepsza widoczność |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 30-03-2009, 19:36
|
|
|
na widoczność naprawdę nie narzekam (chyba, że w deszczu, ale wtedy tylko żółte się sprawują), powiem więcej dużo lepiej widać niż na żarówkach "ze stacji benzynowej" philipsach ale zwykłych białych H4 bo takich używałem wcześniej. Te sportlight mają lekko niebieskawą bańkę nie tak jak marketowe buble które faktycznie pogarszają widoczność właśnie przez nadmiar farby na bańce. Nie zawiedziesz się słowo daję;)
P.S. Jeśli dosłownie nic nie widzisz to winowajcami nie muszą być wcale zarówki (chyba, że masz właśnie tanie buble z marketu z napisem "HID" na opakowaniu-zaprzeczenie już w nazwie bo HID oznacza high intensity discharge a jak wiadomo halogenowe żarówki świecą dzięki ciepłu-spowodowanemu przepływem prądu przez żarnik, a nie jak w ksenonach czyli prawdziwych HID'ach poprzez wyładowanie w gazie:) ), może masz po prostu źle ustawione światła-z tym albo jedz na stację albo ustaw sam wg. instrukcji jaką zamieściłem koledze tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33271
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejo
Mitsumaniak Mateusz

|
Wysłany: 30-03-2009, 20:09
|
|
|
ok dzieki idas,
już skopiowałem opis regulacji i jak tylko bede miał chwile czasu zabiore sie za regulacje,
jak to nic nieda może kupie żarówki a jak nie to chyba bede musiał coś wykombinować,
może trzeba bedzie je umyć.
Pozdrówka |
|
|
 |
krzychoo_soft
Forumowicz
Auto: Colt IV, 95r
Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 34 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: 14-04-2009, 17:55
|
|
|
Nie mogłem się doszukać jednoznacznej odpowiedzi więc zapytam w tym temacie.
Chodzi o podświetlenie przycisków w desce rozdzielczej... Np w przycisku "przeciwmgielne". W żadnym sklepie nie mogę dostać tej malutkiej żaróweczki... ma ktoś patent na to? Myślałem żeby tam małego LED-a na 12V wstawić ale jak będzie świecić inaczej to czeka mnie wymiana wszystkich żaróweczek |
|
|
|
 |
|