Przesunięty przez: mkm 16-08-2009, 13:05 |
check engine |
Autor |
Wiadomość |
skorpion
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer 1,3GL 1994 r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-01-2009, 18:15 check engine
|
|
|
Witam mam lancera rocznik 1994 .od wtorku nie jeżdze ,bo się boje ,że coś się stanie powarznego.Otóż zaświeciła się kontrolka CHECK ENGINE ,i nie znam przyczyny ,oddałem na warsztat ,ale i tam nie mogą zdiagnozować .jeśli ktoś miał podobne problemy to proszę o rady |
|
|
|
 |
pepi
Forumowicz

Auto: gitarowe
Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 519 Skąd: zabrze
|
Wysłany: 23-01-2009, 18:34
|
|
|
Hejka
Powiem ci jak wyglądało u mnie
Tylko ze ja mam gaz był zle ustawiony sonda zle odczytywała i się zapalała kontrolka
U kumpla bez gazu tez była taka sytuacja – i miał do wymiany właśnie te sonde
Może to być właśnie jej przyczyna
W obu przypadkach nie było oznak słabnącego auta lub jakiś wybryków szarpania itp. w czasie jazdy |
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 23-01-2009, 23:00
|
|
|
skorpion, weź auto i olej warsztaty Oni nie zrobią nic dobrego.
Najpierw trzeba auto zdiagnozować. Kup diodę i postępuj zgodnie z poradami na www.mitsubishifan.webpark.pl > Dane naprawczo-regulacyjne > Diagnoza błędów ECU.
Potem jak już będziesz wiedział co jest grane to będziemy leczyć |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2009, 16:26
|
|
|
jeżeli auto ci odpala to znaczy że komp jest ok.i samo świecenie CHECKA nie jest grożne ja sądzę że przyczyna leży po stronie sondy lambda--(dwu przewodowa biały+czarny) sprawdż sondę u mechanika koszt to ok.30zł.------nowa sonda to ko.70zł. |
|
|
|
 |
ann87
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer '93 1.6 v16
|
Wysłany: 01-02-2009, 19:46
|
|
|
londolut napisał/a: | skorpion, weź auto i olej warsztaty Oni nie zrobią nic dobrego.
Najpierw trzeba auto zdiagnozować. Kup diodę i postępuj zgodnie z poradami na www.mitsubishifan.webpark.pl > Dane naprawczo-regulacyjne > Diagnoza błędów ECU.
Potem jak już będziesz wiedział co jest grane to będziemy leczyć |
Gdzie w Lancerze 93' będzie to złącze diagnostyczne? U mnie jest taka sytuacja że CHECK ENGINE pali się tylko na benzynie natomiast na gazie już nie i po wciśnięgu sprzęgła auto zdycha i na benzynie i na gazie. |
|
|
|
 |
Deo [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2009, 20:38
|
|
|
ann87, pod deską w obrębie nóg kierowcy, najprawdopodobniej obok bezpieczników (gniazdo 12 pinowe) lub bliżej środkowej kolumny (gniazdo 16 pinowe) |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 02-02-2009, 00:56
|
|
|
ann87, dokładnie tak jak napisał Deo albo wpisz w szukajce 'błędy ECU'. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
skorpion
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer 1,3GL 1994 r
|
Wysłany: 10-02-2009, 21:22
|
|
|
dziękuje Wszystkim za pomoc ,nareszcie postawiono diagnozę ,sonda.dla wiadomości były kłopoty z zczytaniem komputera,okazało się ,że sa dwa gniazda diagnostyczne,należy połączyć dwie wtyczki komputera aby zczytać ,kody błędów pozdrawiam i dziękuje |
|
|
|
 |
xon
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi space wagon 2,4gdi
|
Wysłany: 17-04-2009, 09:53
|
|
|
kolego sona w twoim lancku ma buc 10 ohm 4 kanałowa z grzałką:D 2 białe jeden carny i niebiski z kompem bendzie wszystko ok bo to własnie sie swieci jak on znajdzie bład:D MOZESZ prubowac sam usunac bład i zoabczyc co to da a dokłanie robi sie to tak odpinasz przysłowiaowy - od akumulatora i czekasz jakies 5 minut oczywiscie na wyłaczonym silniku:D podpinasz i nie swieci jasli zaswieci jest problem w osprzetem silnika czyli własnie sonda wtrysk badz wtryski przepustnica wszystko co odowiada za prace silnika:D reset kompa i patrz co dalej jesli masz lpg i na lpg swieci masz zle ustawiony gaz bo gaziarze p[odłanczaja sie pod sonde i jeden wtrys zeby komp nie głup[iał:D jesli na benzynie zdecydowanie sonda |
_________________ LANCER AUTOMAT PO NIEWIELKIM TUNINGU OK150KM:D
Lancer poszedł w zapomnienie teraz Space Wagon 2,4 GDI 110 kW 150 Km |
|
|
|
 |
|