|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Własna strona internetowa |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-04-2009, 20:41
|
|
|
deenbe napisał/a: |
obsluga php jest na kazdym bezplatnym serwerze, a w wiekszosci dodatkowo baza MySQL
|
Jakiś przykład chętnie sobie założę tam stronę. A jak jeszcze z bazą to już kosmos w ogóle by był.
Krzychu |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2009, 20:45
|
|
|
cba.pl - php5 i 4, mysql, sqlite,
yoyo.pl php i mysql |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 25-04-2009, 20:50
|
|
|
Powiem szczerze im wiecej czytam tym mniej wiem heh
Mieliscie swietny pomysl z tym zeby na poczatku poprobowac z zakladaniem darmowych "stronek" i musze jakos sprobowac Chociaz ciemno to widze hehe
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2009, 20:53
|
|
|
co do stron php...
mialem kiedys klientke ktorej ktos napisal strone w php tylko nie wiem po co uzyl tego php'a skoro wszystko by zrobil w html... |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-04-2009, 22:29
|
|
|
Robson86 a może napisz jak chcesz żeby Twoja strona wyglądała, co na niej było i jaka była jej funkcjonalność (czy ma mieć jakies galerie, pola do edycji itd itd)
p.s do nauki nie musisz kupować serwera. Strone w samym HTML uruchomisz na komputerze w domu, beż zadnego serwera, do PHP potrzebny jest już serwer (w skrócie zainstalujesz program o nazwie Krasnal i wszystko będzie Ci w domu działać). |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2009, 22:41
|
|
|
karolgt napisał/a: | Krasnal | albo wamp'a |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-04-2009, 23:06
|
|
|
deenbe napisał/a: | karolgt napisał/a: | Krasnal | albo wamp'a |
Apache nie jest straszny 3 kliknięcia. Jak ktoś zna angielski do PHP też podepnie. MySQL instaluje się 3 kliknięciami.... A mamy 100% prawdziwy serwer co się może kiedyś tam przydać (pokazać komuś na szybko fotę czy coś) a te programy które podajecie niekiedy nie działają tak jak serwer z tego co wiem a mieszają w systemie w podobny sposób.
Lepiej wziąć edytor którym można pisać stronę na serwerze crimson edytor z tego co pamiętam tak potrafi czyli mamy sobie jakiś serwer w sieci konfiguruje ftp-a i jak dajemy save to nam automatycznie wysyła plik który edytujemy na serwer odświeżamy stronę gotowe bez problemu i instalowania czegokolwiek. Ale ja mam manię nie instalowania multum rzeczy w windowsie i robienia z niego powolnej krowy. Nie każdy musi tak lubieć.
A tak w ogole to my tu gadu gadu a niech kolega sobie zacznie od HTML-a najwyżej z CSS na początek bo mu za dużo mieszamy w głowie. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2009, 23:32
|
|
|
krzychu napisał/a: | a te programy które podajecie niekiedy nie działają tak jak serwer z tego co wiem a mieszają w systemie w podobny sposób. |
uzywales?
a co w krasnalu i wampie nie ma apache'a i serwera mysql?:) |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-04-2009, 23:35
|
|
|
deenbe napisał/a: | uzywales?
a co w krasnalu i wampie nie ma apache'a i serwera mysql?:) |
Z tego co wiem są one okrojone i czasem wychodzi coś że na krasnalu chodziło a potem na serwerze już nie. Ale fakt nie używałem bazuje na zdaniu kolegi który z tego żyje. Od zawsze jak się bawiłem instalowałem sam wszystkie komponenty po kolei.
Krzychu |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2009, 23:37
|
|
|
bo krasnal to....
juz wamp jest o wiele lepszy i nie ma mowy o czyms okrojonym
[ Dodano: 25-04-2009, 23:39 ]
krzychu napisał/a: | czasem wychodzi coś że na krasnalu chodziło a potem na serwerze już nie. |
no wiesz to ze cos nie dziala na serwerze a dzialalo na krasnalu to nie znaczy ze krasnal do dupy jest... w krasnalu jak dobrze pamietam wszystko domyslnie jest wlaczone... |
|
|
|
 |
Raffil
Mitsumaniak GoldCariManiak

Auto: Carisma 1.8 GDI (07.2000r.)
|
Wysłany: 26-04-2009, 01:08
|
|
|
Panowie.. mielismy pomoc cos koledze..
Zacznij jak Ci radzili od zabawy z prostymi stronkami (jakis tekst, obrazek, tlo i takie tam); Css'y potem java i tak dalej i dalej..
Szczerze polecam Niezły serwer. Jest juz jakis czas na rynku i jest dość stabilny.. Na twoje potrzeby mysle ze wprost idealny..
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
trawkins [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2009, 07:51
|
|
|
Testować stronki zawsze lepiej i wygodniej na localhost szybciej i wygodniej, do tego celu używam XAMPP zajefajny serwerek prosta instalacja. |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-04-2009, 07:59
|
|
|
gulgulq napisał/a: | od biedy to robisz coś w wordzie |
krzychu napisał/a: | dużo lepszym wyjście jest front page |
dżizas, jak czytam takie herezje to nie wiem czy śmiać się czy płakać!
Masz już książkę, masz chęci, do tego masz ten kurs - pomoc.
Jako edytor polecam to, dla początkującego bardzo dobry, do tego darmowy.
Proszę, wręcz błagam - nie używaj do robienia stron worda, to edytor tekstu nie .html ani FrontPage - nie wiem po co to powstało, chyba żeby psuć zaplecze internetu.
Panowie - piszę do tych dwóch orłów - skoro chłopak dopiero zaczyna przygodę z programowaniem stron, to niech nie nasiąka złym podejściem, niech wie co to walidacja, układ blokowy strony i css.
Wasze rady sprawią, że zbuduje stronę na tabelkach i każdy wiersz będzie opisany innym stylem. Bynajmniej nie kaskadowym. A do tego (Boże nie dopuść) wsadzi gdzieś ramki...
Robson86, na początek zrób bardzo prostą stronę, dwukolumnowy układ strony (lewa i prawa kolumna) z topem i stopką.
Zamiast grafik daj border (krawędzie) i jakieś delikatne wypełnienie - wszystko to zrobisz CSS-em. Nie zaczynaj od mocno skomplikowanych rzeczy, stopniowo. Baw się tym, formatuj tekst, dodaj menu, itd.
Stronę taką możesz wrzucić na darmowy serwer Yoyo.pl - chyba jeszcze nie dodają reklam do stron. Na początek wystarczy, potem możesz coś kupić.
Nie przerażaj się, że im więcej czytasz tym mniej wiesz - z czasem (szybciej niż Ci się wydaje) ogarniesz .html i css na tyle, że budowanie stron zacznie dawać Ci satysfakcję.
Aha, na koniec:
igi napisał/a: | Robson86 a ja proponuje coś takiego joomla. |
Igi, zrób własną templatkę to zmienisz zdanie, joomla owszem jest fajna, ale zanim mogłem się pod tym podpisać wiele godzin minęło (o kawach po nocach, nerwach i wyrwanych włosach nie wspomnę). Administracja zapleczem to jedno, budowanie templatki drugie. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Mar 2005 Posty: 3765 Skąd: innąd
|
Wysłany: 27-04-2009, 07:50
|
|
|
Grześku napisał/a: |
igi napisał/a: | Robson86 a ja proponuje coś takiego joomla. |
Igi, zrób własną templatkę to zmienisz zdanie, joomla owszem jest fajna, ale zanim mogłem się pod tym podpisać wiele godzin minęło (o kawach po nocach, nerwach i wyrwanych włosach nie wspomnę). Administracja zapleczem to jedno, budowanie templatki drugie. |
Słoneczko nie przesadzaj
Co do templatek to nie jest aż tak trudno a poza tym są miliony darmowych które można przerabiać.
Kwestia tego co Robson dokładnie chce |
|
|
|
 |
|
|