Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Własna strona internetowa
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-04-2009, 20:41   

deenbe napisał/a:

obsluga php jest na kazdym bezplatnym serwerze, a w wiekszosci dodatkowo baza MySQL

Jakiś przykład chętnie sobie założę tam stronę. A jak jeszcze z bazą to już kosmos w ogóle by był.

Krzychu

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2009, 20:45   

cba.pl - php5 i 4, mysql, sqlite,
yoyo.pl php i mysql

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 25-04-2009, 20:50   

Powiem szczerze im wiecej czytam tym mniej wiem :rolleyes: heh
Mieliscie swietny pomysl z tym zeby na poczatku poprobowac z zakladaniem darmowych "stronek" i musze jakos sprobowac :) Chociaz ciemno to widze :evil: hehe
Pozdroo

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2009, 20:53   

co do stron php...
mialem kiedys klientke ktorej ktos napisal strone w php tylko nie wiem po co uzyl tego php'a skoro wszystko by zrobil w html...

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 25-04-2009, 22:29   

Robson86 a może napisz jak chcesz żeby Twoja strona wyglądała, co na niej było i jaka była jej funkcjonalność (czy ma mieć jakies galerie, pola do edycji itd itd)

p.s do nauki nie musisz kupować serwera. Strone w samym HTML uruchomisz na komputerze w domu, beż zadnego serwera, do PHP potrzebny jest już serwer (w skrócie zainstalujesz program o nazwie Krasnal i wszystko będzie Ci w domu działać).

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2009, 22:41   

karolgt napisał/a:
Krasnal
albo wamp'a

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-04-2009, 23:06   

deenbe napisał/a:
karolgt napisał/a:
Krasnal
albo wamp'a

Apache nie jest straszny 3 kliknięcia. Jak ktoś zna angielski do PHP też podepnie. MySQL instaluje się 3 kliknięciami.... A mamy 100% prawdziwy serwer co się może kiedyś tam przydać (pokazać komuś na szybko fotę czy coś) a te programy które podajecie niekiedy nie działają tak jak serwer z tego co wiem a mieszają w systemie w podobny sposób.

Lepiej wziąć edytor którym można pisać stronę na serwerze crimson edytor z tego co pamiętam tak potrafi czyli mamy sobie jakiś serwer w sieci konfiguruje ftp-a i jak dajemy save to nam automatycznie wysyła plik który edytujemy na serwer odświeżamy stronę gotowe bez problemu i instalowania czegokolwiek. Ale ja mam manię nie instalowania multum rzeczy w windowsie i robienia z niego powolnej krowy. Nie każdy musi tak lubieć.

A tak w ogole to my tu gadu gadu a niech kolega sobie zacznie od HTML-a najwyżej z CSS na początek bo mu za dużo mieszamy w głowie.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2009, 23:32   

krzychu napisał/a:
a te programy które podajecie niekiedy nie działają tak jak serwer z tego co wiem a mieszają w systemie w podobny sposób.

uzywales?

a co w krasnalu i wampie nie ma apache'a i serwera mysql?:)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-04-2009, 23:35   

deenbe napisał/a:
uzywales?

a co w krasnalu i wampie nie ma apache'a i serwera mysql?:)

Z tego co wiem są one okrojone i czasem wychodzi coś że na krasnalu chodziło a potem na serwerze już nie. Ale fakt nie używałem bazuje na zdaniu kolegi który z tego żyje. Od zawsze jak się bawiłem instalowałem sam wszystkie komponenty po kolei.

Krzychu

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2009, 23:37   

bo krasnal to.... :lol:

juz wamp jest o wiele lepszy i nie ma mowy o czyms okrojonym

[ Dodano: 25-04-2009, 23:39 ]
krzychu napisał/a:
czasem wychodzi coś że na krasnalu chodziło a potem na serwerze już nie.

no wiesz to ze cos nie dziala na serwerze a dzialalo na krasnalu to nie znaczy ze krasnal do dupy jest... w krasnalu jak dobrze pamietam wszystko domyslnie jest wlaczone...

Raffil 
Mitsumaniak
GoldCariManiak

Auto: Carisma 1.8 GDI (07.2000r.)
Wysłany: 26-04-2009, 01:08   

Panowie.. mielismy pomoc cos koledze..

Zacznij jak Ci radzili od zabawy z prostymi stronkami (jakis tekst, obrazek, tlo i takie tam); Css'y potem java i tak dalej i dalej..

Szczerze polecam Niezły serwer. Jest juz jakis czas na rynku i jest dość stabilny.. Na twoje potrzeby mysle ze wprost idealny..

Pozdrawiam

trawkins
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2009, 07:51   

Testować stronki zawsze lepiej i wygodniej na localhost szybciej i wygodniej, do tego celu używam XAMPP zajefajny serwerek prosta instalacja.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 26-04-2009, 07:59   

gulgulq napisał/a:
od biedy to robisz coś w wordzie

krzychu napisał/a:
dużo lepszym wyjście jest front page

dżizas, jak czytam takie herezje to nie wiem czy śmiać się czy płakać!

Masz już książkę, masz chęci, do tego masz ten kurs - pomoc.

Jako edytor polecam to, dla początkującego bardzo dobry, do tego darmowy.

Proszę, wręcz błagam - nie używaj do robienia stron worda, to edytor tekstu nie .html ani FrontPage - nie wiem po co to powstało, chyba żeby psuć zaplecze internetu.

Panowie - piszę do tych dwóch orłów - skoro chłopak dopiero zaczyna przygodę z programowaniem stron, to niech nie nasiąka złym podejściem, niech wie co to walidacja, układ blokowy strony i css.
Wasze rady sprawią, że zbuduje stronę na tabelkach i każdy wiersz będzie opisany innym stylem. Bynajmniej nie kaskadowym. A do tego (Boże nie dopuść) wsadzi gdzieś ramki... :mrgreen:

Robson86, na początek zrób bardzo prostą stronę, dwukolumnowy układ strony (lewa i prawa kolumna) z topem i stopką.
Zamiast grafik daj border (krawędzie) i jakieś delikatne wypełnienie - wszystko to zrobisz CSS-em. Nie zaczynaj od mocno skomplikowanych rzeczy, stopniowo. Baw się tym, formatuj tekst, dodaj menu, itd.

Stronę taką możesz wrzucić na darmowy serwer Yoyo.pl - chyba jeszcze nie dodają reklam do stron. Na początek wystarczy, potem możesz coś kupić.

Nie przerażaj się, że im więcej czytasz tym mniej wiesz - z czasem (szybciej niż Ci się wydaje) ogarniesz .html i css na tyle, że budowanie stron zacznie dawać Ci satysfakcję.

Aha, na koniec:
igi napisał/a:
Robson86 a ja proponuje coś takiego joomla.

Igi, zrób własną templatkę to zmienisz zdanie, joomla owszem jest fajna, ale zanim mogłem się pod tym podpisać wiele godzin minęło (o kawach po nocach, nerwach i wyrwanych włosach nie wspomnę). Administracja zapleczem to jedno, budowanie templatki drugie.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Wysłany: 27-04-2009, 07:50   

Grześku napisał/a:

igi napisał/a:
Robson86 a ja proponuje coś takiego joomla.

Igi, zrób własną templatkę to zmienisz zdanie, joomla owszem jest fajna, ale zanim mogłem się pod tym podpisać wiele godzin minęło (o kawach po nocach, nerwach i wyrwanych włosach nie wspomnę). Administracja zapleczem to jedno, budowanie templatki drugie.

Słoneczko nie przesadzaj :D

Co do templatek to nie jest aż tak trudno a poza tym są miliony darmowych :D które można przerabiać. :)

Kwestia tego co Robson dokładnie chce :)

Odpowiedz do tematu