bateria w notebooku |
Autor |
Wiadomość |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2507 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-12-2008, 17:03 bateria w notebooku
|
|
|
witam
mam pytanie czy w notebooku trzeba formatowac baterie??? jesli tak to jak ? bo w tym co mam nie formatowałem i trzyma 30min ale to raczej wina słabej bateri a nie formatowania. |
|
|
|
 |
slik
Mitsumaniak

Auto: carisma 1,9 DID
Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 47 Skąd: Lublin/Łęczna/Starościn
|
Wysłany: 21-12-2008, 21:27
|
|
|
trzeba, tak jak w komorce, tz jakies 2-3 pełne rozładowania i ładwania po jakies 12 godzin, na wyłączonym i bez ruszania |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 22-12-2008, 10:56
|
|
|
slik napisał/a: | pełne rozładowania | Głupoty gadasz.
Baterii litowo-jonowych i litowo-polimerowych nie trzeba formować (formatuje się HDD). Te baterie nie mają efektu pamięci dlatego nie należy dopuszczać do ich nadmiernego rozładowania bo to uszkadza cele baterii. Jeśli już jest sytuacja na przy której komórka/laptop inne urządzenie posiadające aku li-ion lub li-pol się rozładuje do tego stopnia, że się wyłączy to nie należy na siłę włączać urządzenia bo bardziej katujemy baterię. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
slik
Mitsumaniak

Auto: carisma 1,9 DID
Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 47 Skąd: Lublin/Łęczna/Starościn
|
Wysłany: 22-12-2008, 11:47
|
|
|
nie chce się kłócić, co do słowa formowanie nie formatowanie masz racje, a co do reszty to poszukałem troche w necie i większość osób uważa podobnie jak ja że należy formować baterie ale znalazłem też ciekawy artykół http://www.scribd.com/doc...ch-w-laptopach, pewne jest to że formowanie na pewno nie zaszkodzi |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2009, 11:00
|
|
|
Pozwolę sobie "odgrzać kotleta"
Więc jeśli kupię sobie nowy tel komórkowy to jak najlepiej formatować baterię?
Czy jest to konieczne?
W instrukcji obsługi telefonu często pojawia się informacja o nie przeładowywaniu i odłączeniu od zasilania zaraz po naładowaniu baterii - czy to nie przeszkadza w formatowaniu??
Czy nie uszkodzę w ten sposób baterii?
Z góry dzięki za sugestie |
|
|
|
 |
SZYNA
Mitsumaniak a nawet dwóch

Auto: Galant 2.0 (SS 1.6 - tatowy)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Lut 2007 Posty: 130 Skąd: Wrocław / Zawidów
|
Wysłany: 25-04-2009, 21:26
|
|
|
Nie, nie uszkodzisz. Formatujesz w ten sposób, że używasz telefonu dopóki się nie wyłączy, potem podłączasz do niego ładowarkę na ok. 12 godzin, tak postepujesz najlepiej przez 3 cykle. Ogólnie mówiąc: rozładowujesz do zera, ładujesz przez 12 godzin - na tym to polega. Dzięki temu będziesz mógł się cieszyć dłuższą pracą telefonu na baterii |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2009, 21:37
|
|
|
I tak przebiega cały proces "formata"? |
|
|
|
 |
SZYNA
Mitsumaniak a nawet dwóch

Auto: Galant 2.0 (SS 1.6 - tatowy)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Lut 2007 Posty: 130 Skąd: Wrocław / Zawidów
|
Wysłany: 25-04-2009, 21:47
|
|
|
Raczej nic więcej robić nie trzeba |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-04-2009, 22:07
|
|
|
Ogólnie ogniwa mają to do siebie że warto je zawsze rozładować prawie do pusta i potem naładować do pełna. Wtedy najdłużej bateria zachowa swoje właściwości.
Krzychu |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-04-2009, 12:43
|
|
|
SZYNA napisał/a: | Nie, nie uszkodzisz. Formatujesz w ten sposób, że używasz telefonu dopóki się nie wyłączy, potem podłączasz do niego ładowarkę na ok. 12 godzin, tak postepujesz najlepiej przez 3 cykle. Ogólnie mówiąc: rozładowujesz do zera, ładujesz przez 12 godzin - na tym to polega. Dzięki temu będziesz mógł się cieszyć dłuższą pracą telefonu na baterii |
Bezdedura, nie ma żadnego racjonalnego powodu by wykonywać tak karkołomna figurę.
Jak już zostało napisane baterie litowe i polimerowe nie wymagają formowania. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2009, 12:48
|
|
|
jaca71 napisał/a: | SZYNA napisał/a: | Nie, nie uszkodzisz. Formatujesz w ten sposób, że używasz telefonu dopóki się nie wyłączy, potem podłączasz do niego ładowarkę na ok. 12 godzin, tak postepujesz najlepiej przez 3 cykle. Ogólnie mówiąc: rozładowujesz do zera, ładujesz przez 12 godzin - na tym to polega. Dzięki temu będziesz mógł się cieszyć dłuższą pracą telefonu na baterii |
Bezdedura, nie ma żadnego racjonalnego powodu by wykonywać tak karkołomna figurę.
Jak już zostało napisane baterie litowe i polimerowe nie wymagają formowania. |
Czyli format nie zaszkodzi, ale też nie pomoże? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 26-04-2009, 13:17
|
|
|
Przez rozładowanie do prawię końca i ładowanie do pełna zawsze - skracamy ilość cykli ładunkowo-rozładunkowych (a w ten sposób jest podawana żywotność aku) więc w ciągu 2 lat mniej razy ten się wykona. A co do formatowania baterii to są różne opinie osobiście zawsze bym to parę razy zrobił na początku. W niczym nie przeszkodzi a może nam coś dać.
Krzychu |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-04-2009, 13:24
|
|
|
Ostatnio kupiłem akumulatorki AA firmy Duracell - na opakowaniu napisane jest że ilość cykli ładowanie rozładowanie to 300. W tym okresie gwarantują powyżej 90% pojemności.
I teraz na logikę:
Jeśli te 300 ładowań zrobisz po około 30-40% to czasookres użytkowania akumulatorków będzie mniejszy niż jak ładowania zrobisz w przedziałach 80-90%.
Sens w rozładowywaniu prawie do wyłączenia urządzenia i naładowania go do pełna jest jak najbardziej. Ale już formowanie nie ma sensu.
BTW. akumulatorki litowe i polimerowe nie lubią przegrzewania. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2009, 13:53
|
|
|
jaca71 napisał/a: | BTW. akumulatorki litowe i polimerowe nie lubią przegrzewania. |
Właśnie o to się martwię Bo po naładowaniu do pełna powinno się zaraz odłączyć, żeby nie przegrzać i przeładować
Ten tel który mam teraz (6230i) formatowałem raz przez 5h. Czy coś to dało?
Po 4latach trzyma średnio 3 dni krócej niż na starcie. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-04-2009, 14:29
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | Ten tel który mam teraz (6230i) formatowałem raz przez 5h. Czy coś to dało?
Po 4latach trzyma średnio 3 dni krócej niż na starcie. |
Czyli co teraz działa przez 1/2 dnia? Mó od nowości do końca 18 miesięcy trzymał równo 3 do 4 dni
W komórce masz układ chroniący przed przegrzaniem. Dlatego komórka zostawiona w samochodzie na słońcu się wyłączy i nic się nie stanie. |
|
|
|
 |
|