Przesunięty przez: JCH 27-02-2009, 10:29 |
[MSS 1.6] SKRZYNIA BIEGÓW - wibracje na sprzęgle |
Autor |
Wiadomość |
mydlina
Forumowicz
Auto: space star 1.6 comfort
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-02-2009, 10:03 [MSS 1.6] SKRZYNIA BIEGÓW - wibracje na sprzęgle
|
|
|
Dzień Dobry! jako kompletny laik mam pytanie, które ludziom obeznanych może sie wydawać cookolwiek głupie.Mianowicie, czy może ktoś wie, jakie mogą być przyczyny drżenia pedalu sprzęgła.Na razie nie jest to mocny defekt-odczuwalne wibracje na pedale, ale nie wiem sie czy owe wibracje nie bedą się pogłębiać...i czy juz teraz nie jest to początek jakieś większej usterki...No to tyle,Dzięki |
_________________ Ajax, footbag, ornitologia i mój MiŚŚ!!!! |
Ostatnio zmieniony przez JCH 27-02-2009, 10:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gabriel68
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 88 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 27-02-2009, 20:23
|
|
|
Jeszcze chyba nie ma tragedii. Jeśli nie czujesz, że wibracje przenoszą Ci się na cały samochód to chodzi raczej o sprzęgło. W swojej poprzedniej furze miałem podobnie jakoś się przyzwyczaiłem ,aż pewnego dnia żona zakomunikowała mi, że stoi na górce coś śmierdzi i fura nie ciągnie (spalone sprzęgło), ale to było dwa lata później. Do dziś nie wiem czy jedno miało coś wspólnego z drugim.
Pytania dodatkowe:
odczuwasz wibracje na pewno tylko na pedale sprzęgła czy gazu np też?
zanim ruszysz tzn stojąc na włączonym silniku czujesz też te wibracje czy tylko podczas jazdy?
ruszasz spokojnie z jedynki bez szarpnięć{silnik rozgrzany)?
jak wysoko łapie ci sprzęgło blisko podłogi czy musisz wycisnąć wysoko?
dźwięku terkotu nie słyszysz?
A i żeby nie wyrobił ci się efekt trzymania non stop podczas jazdy nogi na sprzęgle to nie pomaga |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 27-02-2009, 21:40
|
|
|
pewnie wysiadł tłumik drgań skrętnych, czyli te sprężynki które znajdują sie na obwodzie tarczy sprzęgła
na pocieszenie powiem, że nie opłaca sie wymieniać samych sprężynek tylko cale sprzeglo |
|
 |
Gabriel68
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 88 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 27-02-2009, 23:15
|
|
|
Kliknąć dla powiększenia. To jest to o czym mówi xjacobs. Nie opłaca się xjacobs ? Rzuć jakieś ceny (tak z ciekawości się pytam) |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 28-02-2009, 14:07
|
|
|
szczerze to nie chce mi się szukać, ale po doliczeniu robocizny w 80% przypadków wymiana jest niewiele tańsza - można wymienić od razu i mieć nowe sprzęgło, chyba, że było niedawno wymieniane, to po co |
|
 |
mydlina
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2009, 14:45
|
|
|
wiellki dzięki za odpowiedź-no na razie drgania sa tylko na pedale sprzegła-nie przenoszą sie na inne pedały , ani na bude samochodu.Co do innych pytań na które musz eodpowiedzieć sam sobie-to odpowiem jak wróci kobita-bo zabrąła MIśa-i poszłaaaaa...hehehe.jeszcze raz wielki dzieki-jak ustale przyczyne wibracji to napewno powiem co i jak! |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 28-02-2009, 15:07
|
|
|
oczywiście nie traktuj mojej wypowiedzi jako wykładni :D:D
podziękujesz jak sie okaze, ze skutecznie zabawilem sie we wrozke |
|
 |
Martiii
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 SOHC Hatchback LPG
|
Wysłany: 24-04-2009, 22:26
|
|
|
Witam.Ostatnio robiłem u znajomego gumy na półosiach SPACE STAR 1,8 GDI, po zamontowaniu wszystkiego i zalania skrzyni olejem zaczoł sie podobny problem ze sprzegłem!!Drgania na sprzęgle i innych pedałach i lekkie buczenie na wolnych obrotach???Czy to też może być sprzęgło.Wszystko sie ujawnia jak autko złapie temperature!Sprzęgło bierze bardzo wysoko, i wibracje są juz cały czas jak sie jedzie i stoji czasami tylko jak włączy sie wsteczny bieg i w położeniu sprzega 3.4 ustają wibracje i słychać ładnie silniczek a nie cało skrzynie lub sprzęgło!!!Czy ktoś miał podobne problemy???I śmiało można zdiagnozować że to sprzęgło????Pomocy??? |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
mydlina
Forumowicz
|
Wysłany: 28-04-2009, 08:45
|
|
|
No ja muszę podziekować xjacobs bo "skutecznie zabawiłeś się we wróżkę"- i rzeczywiście padły te sprężynki na obwodzie sprzęgła-wymieniłem całe sprzęgło i jest ok! Niestety nie mogę pomóc w kwestii, która opisuje Martii, bo u mnie były to tylko drgania na sprzeglę, silnik pracuje ładnie, a wibracje nie przenoszą się na inne pedały. Jeszcze raz DZIĘKI! tyle. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|