Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr kabinowy (węglowy)
Autor Wiadomość
karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2009, 11:48   Filtr kabinowy (węglowy)

Czy zna ktoś z Was oznaczenie kodowe filtra kabinowego i/lub zamiennika z węgla aktywowanego takowego? Używam do Cors-iarza od paru sezonow i określam poziom przydatności za b.wysoki (szczególnie w mieście) więc czemu by nie wyposażyć Outka w takie cóś... 8)

Pozdro

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 07-05-2009, 17:47   

masz np. na tej aukcji http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=608688157 nie wiem czy jest dostępny w ASO. Na przeglądzie założyli mi zwykły nawet nie pytając jaki preferuję. Przy kolejnym orzyjadę ze swoim i też przejdę na węglowy, chyba że zrobię to wcześniej sam.

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 07-05-2009, 18:19   

Dzienks rezon ... ale nie jest to na pewno do Outka I ? Bo jakos nie zauwazylem zeby byl do II-ójki a ta reszta modeli do których pasuje to też roczniki sprzed Outka II.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-05-2009, 18:35   

w intercarsie macie katalog części i tam chyba przy JC firmie są 2 przy jednym pisze że z wąglem.

A skoro już temat istnieje jakie korzyści płyną z wąglowego filtra?

Krzychu

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 07-05-2009, 18:40   

krzychu napisał/a:
w intercarsie macie katalog części i tam chyba przy JC firmie są 2 przy jednym pisze że z wąglem.

A skoro już temat istnieje jakie korzyści płyną z wąglowego filtra?

Krzychu

ponoc :) bardziej absorbuje wszelkie zapachy i dokladnie filtruje kurz/pylki itp,
z mojego doswiadczenia - a jezdzilem z 2 lata na weglowych zanim potem znow nie wrocilem do papieru :) - moge powiedziec, ze nie odczulem roznicy we wdychanym powietrzu po przejsciu przez wegiel 8) trzeba wierzyc reklamie :) natomiast zauwazylem ze przy filtrze weglowym nawiew lekko stracil na sile ciagu 8) , (moze dzieki temu ze wegiel objetosciowo jest gestszy niz papierowy filtr)
Generalnie uwazam ze zmieniajac filtr raz na pol roku badz przed kazdym sezonem roznica pomiedzy oba produktami sie zaciera....no chyba ze ktos mieszka w Bytomiu :!: wtedy podwojny weglowy nie pomoze :twisted: ;-)

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 07-05-2009, 19:49   

dab napisał/a:
ponoc bardziej absorbuje wszelkie zapachy
tylko tyle. Jest daleki od ideału ale jednak. Najbardziej odczuwalna różnica przy zapachach naturalnych - sosnowy las, nawiezione pole, itp :wink: Na miejskie - skuteczność jednak ograniczona ilością węgla.
kurz/pyłki tu węgiel nie ma nic do powiedzenia - za to odpowiada papier. Filtr węglowy to też papier z naniesioną warstwą węgla podobno aktywnego
Filtr jest chyba identyczny w Outkach 1 i 2. Przynajmniej z wyglądu. Trzeba by zmierzyć.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 07-05-2009, 23:50   

Numer katalogowy oryginalnego filtra kabinowego to 7803A005 i z tego co mi wiadomo filtr jest z węglem. Cena 115PLN

pablo_escobar 
Forumowicz

Auto: Outlander 2008 3.0l 4WD
Wysłany: 08-05-2009, 11:51   

Mam w Outku II węglowy filtr od miesiąca i w miescie sie spisuje-mniej spalin w srodku, ale to moze bo jest świeży...

Kupiłem przez DEXX auto za ok55zl. Produkcja włoska, wysoka jakość.

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 08-05-2009, 12:59   

Co do skuteczności filtra to różnice będą nawet pomiędzy nimi samymi -zależne od producenta filtra... Oprócz minimalizacji "gamy zapachowej" w naszym aucie ma niezaprzeczalna i potwierdzoną laboratoryjnie zaletę wiązania z metalami ciężkimi (aby te nie przedostawały się do naszego organizmu na przykład) ale to również zależy od modyfikacji jakimi węgiel aktywny(aktywowany) został poddany.
Jak już wspomniałem wcześniej jestem zadowolonym użytkownikiem i różnice udaje mi się wyczuć...
I
I jakoś powątpiewam w "węglowność" tego oryginalnego ,bo wszystkie zapachy świata mam w kabinie jak nic... a w małej corsie z filtrem własnoręcznie kupowanym i zakładanym już nie.

Odpowiedz do tematu