[Skrzynia biegów - metaliczny zgrzyt] Co to może być ? |
Autor |
Wiadomość |
OutekII
Forumowicz
Auto: Outlander Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-05-2009, 09:18 [Skrzynia biegów - metaliczny zgrzyt] Co to może być ?
|
|
|
Witam
Mam przejechane OII ok. 2 650 km. Wszystko do tej pory było ok.
Od kilku dni przy zmianie biegów z 1/2 oraz 2/3 słyszę dziwny metaliczny zgrzyt/odgłos. Brzmi to tak jakbym najechał na studzienkę kanalizacyjną.
Co to może być ? Zgłaszać w ASO ? Dzieje się to nie za każdym razem, na razie sporadycznie przy puszczaniu sprzęgła.
Pzdr. |
|
|
|
 |
AW
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0
|
Wysłany: 15-05-2009, 11:41
|
|
|
Czy ten metaliczny dźwięk pojawia się w momencie wciskania sprzęgła? Jeśli tak to mam podobny efekt. Zgłaszałem to w serwisie, ale otrzymałem odpowiedź, że „te typy tak mają”.
Z moich obserwacji wynika, że dźwięk pojawia się tylko przy szybkim naciskaniu pedału sprzęgła. U siebie ten efekt zauważyłem, gdy na liczniku było około 15 tyś kilometrów. Teraz mam 26 tysięcy i nic się nie dzieje. |
|
|
|
 |
OutekII
Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2009, 11:47
|
|
|
AW napisał/a: | Czy ten metaliczny dźwięk pojawia się w momencie wciskania sprzęgła? Jeśli tak to mam podobny efekt. Zgłaszałem to w serwisie, ale otrzymałem odpowiedź, że „te typy tak mają”.
Z moich obserwacji wynika, że dźwięk pojawia się tylko przy szybkim naciskaniu pedału sprzęgła. U siebie ten efekt zauważyłem, gdy na liczniku było około 15 tyś kilometrów. Teraz mam 26 tysięcy i nic się nie dzieje. |
Dzisiaj to zdiagnozuję, ale wydawało mi się, że jak puszczam sprzęgło. Jutro podjadę do aso, ale spodziewam się podobnej diagnozy - tttm czyli te typy tak mają .
Pzdr. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 15-05-2009, 12:02
|
|
|
OutekII napisał/a: | tttm czyli te typy tak mają | nie mają |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
OutekII
Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2009, 12:06
|
|
|
rezon napisał/a: | OutekII napisał/a: | tttm czyli te typy tak mają | nie mają |
To może niektóre będą miały .
pzdr. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-05-2009, 15:39
|
|
|
rezon napisał/a: | OutekII napisał/a:
tttm czyli te typy tak mają
nie mają |
Mają. |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-05-2009, 16:40
|
|
|
OutekII napisał/a: | może niektóre będą miały | to będą reklamowane. Nie wyczytałem w instrukcji, gwarancji, ani też w folderach, ani nie byłem uprzedzony przez sprzedawcę, że te typy tak mają. Co innego wibracje nadwozia właściwe dla danego typu, a co innego OutekII napisał/a: | dziwny metaliczny zgrzyt/odgłos. Brzmi to tak jakbym najechał na studzienkę kanalizacyjną |
Oczywiście Outlander to fajne auto i dobrze mi się nim jeździ, ale nie po to kupuję w salonie aby słuchać później, że TTTM. A jak tomekrvf napisał/a: | Mają. | to niech przestaną mieć, bo to nie jest normalny odgłos w samochodzie za ponad 100kzł. Nawet w Cinquecento czegoś takiego nie miałem. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 16-05-2009, 00:19
|
|
|
rezon napisał/a: | to niech przestaną mieć, bo to nie jest normalny odgłos w samochodzie za ponad 100kzł. Nawet w Cinquecento czegoś takiego nie miałem. |
Ale miałeś inne dżwięki których nie ma w Outlanderze |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-05-2009, 16:49
|
|
|
tomekrvf napisał/a: | Ale miałeś inne dżwięki których nie ma w Outlanderze | o tak - pełny zakres nadwoziowy . Wytrzymałem 1,5 roku - to był najszybciej sprzedany przeze mnie samochód. Outlander kosztuje jednak ok. 6x więcej, zatem powinien być chociaż 3x lepszy pod każdym względem - skrzypienia również. Akceptuję hałas diesla, jego drgania przy mocniejszym naciśnięciu pedału gazu, słabo wyciszone nadwozie (nadkola,błotniki, podłoga, tunel), styropianowe wkładki pod nogami (tego nie miałem w żadnym samochodzie ) ale metaliczne zgrzyty przy wciskaniu pedału sprzęgła, to na pewno nie jest normalne i typowe zjawisko |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 16-05-2009, 21:02
|
|
|
rezon napisał/a: | ale metaliczne zgrzyty przy wciskaniu pedału sprzęgła, to na pewno nie jest normalne i typowe zjawisko |
W Cieniasie nie ale w Outlanderze tak. |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-05-2009, 08:22
|
|
|
tomekrvf napisał/a: | w Outlanderze tak. | u mnie nie ma takich zgrzytów - czy to niepokojący objaw? Mam z tego powodu reklamować samochód? Powinienem się domagać w ASO aby mi je dostarczyli, bo tak ma być? tomekrvf, bez przesady, rozumiem miłość do Mitsubishi czy ew. inne powody udowadniania że TTTM, ale w samochodach za 100kzł to nie jest normalne. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 18-05-2009, 00:59
|
|
|
rezon, iloma Outlanderami II jeździłeś? |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-05-2009, 06:26
|
|
|
tomekrvf napisał/a: | iloma Outlanderami II jeździłeś? | dwoma. Tym który kupiłem mam ponad 30kkm. Samochodami jeżdżę od 1988r. w różnym wieku - 0-18lat, stanie technicznym, itd. W zależności od miejsca pracy robię od 30 do 100kkm na rok, więc jeżeli chcesz mnie przekonać, że metaliczne zgrzyty przy wciskaniu sprzęgła to normalne zjawisko w samochodach, a w Outlanderze w szczególności to będzie trudno. W moim nie ma takich zgrzytów i oby tak dalej. Metaliczne zgrzyty wg mnie nie są normalne w żadnym samochodzie - zwłaszcza za ponad 100kzł. tomekrvf, naprawdę uważasz, że to normalne zjawisko i Outlandery mają mieć takie zgrzyty? |
|
|
|
 |
OutekII
Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2009, 09:14
|
|
|
[quote="rezon"]Metaliczne zgrzyty wg mnie nie są normalne w żadnym samochodzie - zwłaszcza za ponad 100kzł.
No to już wszystko się wyjaśniło. Mój OII w socjal wersji Invite kosztował grubo poniżej magicznej 100kzł, wiec zgrzyty to norma .
A tak poważnie, nie byłem w aso, bo zgrzyty są na tyle sporadyczne, że powiedzą mi że nic nie słyszą. Czekam więc na ich zanik lub ....
Pzdr. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-05-2009, 10:02
|
|
|
OutekII napisał/a: | bo zgrzyty są na tyle sporadyczne, że powiedzą mi że nic nie słyszą. Czekam więc na ich zanik | i tego szczerze życzę, bo użeranie się z ASO w drażliwej sytuacji wymaga zazwyczaj duuuużo cierpliwości i najlepiej pomocy prawnika. Ale często bywa skuteczne. W moim przypadku - bezskuteczne reklamowanie Octavii w ASO Krosno skończyło się na ładnie uzasadnionym piśmie do Skoda Auto w Poznaniu i niemal natychmiastowej miłej reakcji centrali. Byłbym niepomiernie zawiedziony ew. inną reakcją przedstawiciela Mitsubishi w Polsce na jakieś ewidentne usterki samochodu (np. zgrzyty metaliczne sprzęgła). Tymbardziej, że właściwie nie mam się do czego przyczepić w Outku . Nie jest bez wad, ale takich które są dla niego właściwe (wyciszenie, małe hamulce, praca zawieszenia na zakrętach, wyrywanie kierownicy przy przyspieszaniu) - czyli widziały gały co brały. No może sporadyczne buczenie hamulca przedniego prawego koła, ale to zgłoszę przy okazji serwisu . |
|
|
|
 |
|