|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przyciemnianie szyb |
Autor |
Wiadomość |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-05-2009, 07:29
|
|
|
Cytat: | Przyciemniane szyby są bardzo praktyczne, pod warunkiem że jest to zrobione fabrycznie, folie predzej czy później ulegają zniszczeniu i wyglada to koszmarnie. A dożywotnia gwarancja to chwyt marketingowy bo naturalnie nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych a rysy są zmorą folii szczególnie przy dzieciach. |
w poprzednim samochodzie miałem 7 lat folie i 2 urwisów w samochodzie.
Nie miałem z tym żadnego problemu - folie po 7 latach wyglądały bardzo dobrze - żadnych rys - pęcherzyków czy tego typu skaz.( folie zakładane w warsztacie )
btw jedyny problem to jazda na wstecznym- nocą nic nie widać - zdarzało się, że cofałem tylko na lusterkach zewnętrznych - kilka razy musiałem wyjść z samochodu, żeby zobaczyć czy mogę włączyć bezpiecznie wsteczny ( nie miałem czujników cofania) |
|
|
|
 |
roobku
Forumowicz inż.
Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 244 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-05-2009, 08:37
|
|
|
m4t3us2 napisał/a: | Widzę, że na tym forum większość to fani ciemnych szyb, ja do nich nie należę i to nie tylko dlatego że kojarzą mi się z karkami i ludźmi mającymi coś do ukrycia, ale przede wszystkim dlatego, iż powodują utrudnieni a nawet zagrożenie na drodze – Czy ktoś z was próbował włączyć się do ruchu skręcając w prawo przy dużym natężeniu gdy na środkowym pasie stoi taki zaklejony parawan? |
jak zwykle najwięcej do powiedzenia maja ludzie którzy nigdy nie mieli doczynienia z dobrze przyciemnionymi szybami, tzn dobra folia (nie taka z giełgy czy Allegro za 10zł) i naklejona w dobrym zakładzie, po pierwsze dużo większy komfort jazdy w słoneczny dzień, w nocy nie trzeba przestawiać lusterka środkowego bo jadące z tyłu auta nie oślepiają, nie widac pozostawionych w środku przedmiotów co nie kusi amatorów cudzej własnośći, w czasie wypadku nie pokaleczysz się odłamkami szkła
co do utrudnień w ruchu i zagrożenia na drodze to powinieneś jeszcze wnioskować o wysokie zawieszenie samochodów ciężarowych i tirów - można by było pod ramą widzieć co jedzie po jego drugiej stronie |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 22-05-2009, 09:02
|
|
|
roobku napisał/a: | jak zwykle najwięcej do powiedzenia maja ludzie którzy nigdy nie mieli doczynienia z dobrze przyciemnionymi szybami | Miałem dwa służbowe zrobione profesjonalnie.
roobku napisał/a: | po pierwsze dużo większy komfort jazdy w słoneczny dzień | Zgadza się.
roobku napisał/a: | w nocy nie trzeba przestawiać lusterka środkowego bo jadące z tyłu auta nie oślepiają | To chyba nie jest jakaś filozofia ?
roobku napisał/a: | nie widac pozostawionych w środku przedmiotów co nie kusi amatorów cudzej własnośći | Zgadza się, chociaż czasem tłuką na próbę, bo może znajdą coś fajnego
roobku napisał/a: | w czasie wypadku nie pokaleczysz się odłamkami szkła
| POdobnie nie wybijesz tej szyby, gdy będziesz chciał się wydostać, np. gdy wpadniesz autem do wody. A odłamki szkła szyby samochodowej są przeważnie najmniejszym problemem jeśli chodzi o urazy podczas wypadków.
Co do utrudnień w ruchu, to owszem, przyciemnione auta utrudniają, ale tak samo ciężarówki, dostawczaki czy SUVy, więc to bez znaczenia. Za to pod moją szkołą najwięcej zderzaków i lamp porytych, o słupki, doniczki, murki miały zawsze auta z przyciemnionymi szybami
Są ZA, ale i są PRZECIW. |
|
 |
Demonic
Mitsumaniak

Auto: Biały
|
Wysłany: 22-05-2009, 09:06
|
|
|
cns80 napisał/a: | Są ZA, ale i są PRZECIW. |
Najważniejsze aby plusy nie przysłoniły minusów. |
|
|
|
 |
roobku
Forumowicz inż.
|
Wysłany: 22-05-2009, 10:03
|
|
|
jednemu podoba sie grzebień, drugiemu to co na grzebieniu |
|
|
|
 |
m4t3us2 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2009, 13:24
|
|
|
roobku - chcesz mi powiedzieć, że jako użytkownik drogi nie mam nic do powiedzenia - trochę to dziecinne?
Samo przyciemnianie jest mi obojętne, w słoneczne dni bardzo przydatne - tego jestem pewien, w nocy - raczej masakra, a w ruchu - może doprowadzić do czyjejś tragedii (przesadnie przyciemniane).
Natomiast argument ukrycia rzeczy na tylnym siedzeniu - no cóż ja mam bagażnik, zazwyczaj wystarcza i wole, aby złodziej widział, że samochód jest pusty a nie wywalił szybę kontrolnie.
tak na dokładkę - o nic nie wnioskuję, ale co to za logika? - inni bardziej utrudniają, wiec, czemu się mnie ktoś czepia?
Mam nadzieje ze nie jeździsz na oślepiających ledach - bo o ile czarne szyby utrudniają życie 2 razy w roku to takie światła zawsze jak jadę w nocy.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
roobku
Forumowicz inż.
|
Wysłany: 22-05-2009, 13:35
|
|
|
m4t3us2 napisał/a: | roobku - chcesz mi powiedzieć, że jako użytkownik drogi nie mam nic do powiedzenia - trochę to dziecinne?
Samo przyciemnianie jest mi obojętne, w słoneczne dni bardzo przydatne - tego jestem pewien, w nocy - raczej masakra, a w ruchu - może doprowadzić do czyjejś tragedii (przesadnie przyciemnianie).
Natomiast argument ukrycia rzeczy na tylnym siedzeniu - no cóż ja mam bagażnik, zazwyczaj wystarcza i wole, aby złodziej widział, że samochód jest pusty a nie wywalił szybę kontrolnie.
tak na dokładkę - o nic nie wnioskuję, ale co to za logika? - inni bardziej utrudniają, wiec, czemu się mnie ktoś czepia?
Mam nadzieje ze nie jeździsz na oślepiających ledach - bo o ile czarne szyby utrudniają życie 2 razy w roku to takie światła zawsze jak jadę w nocy.
pozdrawiam |
każdy może wyrazić swoją opinię, mi chodziło o typowe czepianie się - bo przyciemniane szyby zasłaniają innym widoczność, tak racja zasłaniają ale zasłaniają tez auta większe/wyższe nie mające przyciemnionych szyb
o stan techniczny moich samochodów mozesz być spokojny, jeśli chodzi o swiatła min 2 razy do roku jeżdze na kontrole ustawienia i zawsze po wymianie żarówki, nie mam Xenonów z Allegro |
|
|
|
 |
basik
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 1.8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Lis 2008 Posty: 199 Skąd: Kraków (okolice)
|
Wysłany: 29-05-2009, 16:11
|
|
|
roobku napisz jak z zerwaniem folii nie było problemu? Będziesz przyciemniał znowu? Byłem dzisiaj w tej firmie co Ty przyciemniałeś za tył + tylne drzwi powiedzieli mi 584zł. Z terminami tylko lipa bo mają dużo roboty. |
|
|
|
 |
roobku
Forumowicz inż.
|
Wysłany: 29-05-2009, 18:44
|
|
|
basik napisał/a: | roobku napisz jak z zerwaniem folii nie było problemu? Będziesz przyciemniał znowu? Byłem dzisiaj w tej firmie co Ty przyciemniałeś za tył + tylne drzwi powiedzieli mi 584zł. Z terminami tylko lipa bo mają dużo roboty. |
folia zeszła ale został na szybie klej, folie wystarczy podskrobać paznokciem i potem ciągnąć w dół, natomiast z klejem są jajka mi zeszło ok 1,5h aby to wyczyścić, zużyłem prawie litr denaturatu i kilka szmatek ale nie ma śladu że było coś naklejane,
strasznie mnie korci żeby sobie przyciemnić jeszcze raz ale znająć moje szczęście długo bym nie pojeżdził jeszcze się zastanawiam
znalazlem jeszcze firmę EURO-GLAS na ul. Łokietka (www.euroglas.com.pl) też mają fajną ofertę folii, ceny podobne do tej firmy co ja robiłem, może z terminami mają lepiej |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-05-2009, 21:57
|
|
|
roobku napisał/a: | olia zeszła ale został na szybie klej, folie wystarczy podskrobać paznokciem i potem ciągnąć w dół, natomiast z klejem są jajka mi zeszło ok 1,5h aby to wyczyścić, zużyłem prawie litr denaturatu i kilka szmatek ale nie ma śladu że było coś naklejane, |
mi zajęło to 3 minuty - ale folia na szybach była 4 lata a nie jak u Ciebie parę tygodni
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|