Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyciemnianie szyb
Autor Wiadomość
poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-05-2009, 07:29   

Cytat:
Przyciemniane szyby są bardzo praktyczne, pod warunkiem że jest to zrobione fabrycznie, folie predzej czy później ulegają zniszczeniu i wyglada to koszmarnie. A dożywotnia gwarancja to chwyt marketingowy bo naturalnie nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych a rysy są zmorą folii szczególnie przy dzieciach.

w poprzednim samochodzie miałem 7 lat folie i 2 urwisów w samochodzie.
Nie miałem z tym żadnego problemu - folie po 7 latach wyglądały bardzo dobrze - żadnych rys - pęcherzyków czy tego typu skaz.( folie zakładane w warsztacie )
btw jedyny problem to jazda na wstecznym- nocą nic nie widać - zdarzało się, że cofałem tylko na lusterkach zewnętrznych - kilka razy musiałem wyjść z samochodu, żeby zobaczyć czy mogę włączyć bezpiecznie wsteczny ( nie miałem czujników cofania)

roobku 
Forumowicz
inż.

Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Wysłany: 22-05-2009, 08:37   

m4t3us2 napisał/a:
Widzę, że na tym forum większość to fani ciemnych szyb, ja do nich nie należę i to nie tylko dlatego że kojarzą mi się z karkami i ludźmi mającymi coś do ukrycia, ale przede wszystkim dlatego, iż powodują utrudnieni a nawet zagrożenie na drodze – Czy ktoś z was próbował włączyć się do ruchu skręcając w prawo przy dużym natężeniu gdy na środkowym pasie stoi taki zaklejony parawan?

jak zwykle najwięcej do powiedzenia maja ludzie którzy nigdy nie mieli doczynienia z dobrze przyciemnionymi szybami, tzn dobra folia (nie taka z giełgy czy Allegro za 10zł) i naklejona w dobrym zakładzie, po pierwsze dużo większy komfort jazdy w słoneczny dzień, w nocy nie trzeba przestawiać lusterka środkowego bo jadące z tyłu auta nie oślepiają, nie widac pozostawionych w środku przedmiotów co nie kusi amatorów cudzej własnośći, w czasie wypadku nie pokaleczysz się odłamkami szkła

co do utrudnień w ruchu i zagrożenia na drodze to powinieneś jeszcze wnioskować o wysokie zawieszenie samochodów ciężarowych i tirów - można by było pod ramą widzieć co jedzie po jego drugiej stronie

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 22-05-2009, 09:02   

roobku napisał/a:
jak zwykle najwięcej do powiedzenia maja ludzie którzy nigdy nie mieli doczynienia z dobrze przyciemnionymi szybami
Miałem dwa służbowe zrobione profesjonalnie.

roobku napisał/a:
po pierwsze dużo większy komfort jazdy w słoneczny dzień
Zgadza się.
roobku napisał/a:
w nocy nie trzeba przestawiać lusterka środkowego bo jadące z tyłu auta nie oślepiają
To chyba nie jest jakaś filozofia ?
roobku napisał/a:
nie widac pozostawionych w środku przedmiotów co nie kusi amatorów cudzej własnośći
Zgadza się, chociaż czasem tłuką na próbę, bo może znajdą coś fajnego :)
roobku napisał/a:
w czasie wypadku nie pokaleczysz się odłamkami szkła
POdobnie nie wybijesz tej szyby, gdy będziesz chciał się wydostać, np. gdy wpadniesz autem do wody. A odłamki szkła szyby samochodowej są przeważnie najmniejszym problemem jeśli chodzi o urazy podczas wypadków.

Co do utrudnień w ruchu, to owszem, przyciemnione auta utrudniają, ale tak samo ciężarówki, dostawczaki czy SUVy, więc to bez znaczenia. Za to pod moją szkołą najwięcej zderzaków i lamp porytych, o słupki, doniczki, murki miały zawsze auta z przyciemnionymi szybami :P

Są ZA, ale i są PRZECIW.

Demonic 
Mitsumaniak

Auto: Biały
Wysłany: 22-05-2009, 09:06   

cns80 napisał/a:
Są ZA, ale i są PRZECIW.

Najważniejsze aby plusy nie przysłoniły minusów.

roobku 
Forumowicz
inż.

Wysłany: 22-05-2009, 10:03   

jednemu podoba sie grzebień, drugiemu to co na grzebieniu

m4t3us2
[Usunięty]

Wysłany: 22-05-2009, 13:24   

roobku - chcesz mi powiedzieć, że jako użytkownik drogi nie mam nic do powiedzenia - trochę to dziecinne?
Samo przyciemnianie jest mi obojętne, w słoneczne dni bardzo przydatne - tego jestem pewien, w nocy - raczej masakra, a w ruchu - może doprowadzić do czyjejś tragedii (przesadnie przyciemniane).
Natomiast argument ukrycia rzeczy na tylnym siedzeniu - no cóż ja mam bagażnik, zazwyczaj wystarcza i wole, aby złodziej widział, że samochód jest pusty a nie wywalił szybę kontrolnie.

tak na dokładkę - o nic nie wnioskuję, ale co to za logika? - inni bardziej utrudniają, wiec, czemu się mnie ktoś czepia?
Mam nadzieje ze nie jeździsz na oślepiających ledach - bo o ile czarne szyby utrudniają życie 2 razy w roku to takie światła zawsze jak jadę w nocy.

pozdrawiam

roobku 
Forumowicz
inż.

Wysłany: 22-05-2009, 13:35   

m4t3us2 napisał/a:
roobku - chcesz mi powiedzieć, że jako użytkownik drogi nie mam nic do powiedzenia - trochę to dziecinne?
Samo przyciemnianie jest mi obojętne, w słoneczne dni bardzo przydatne - tego jestem pewien, w nocy - raczej masakra, a w ruchu - może doprowadzić do czyjejś tragedii (przesadnie przyciemnianie).
Natomiast argument ukrycia rzeczy na tylnym siedzeniu - no cóż ja mam bagażnik, zazwyczaj wystarcza i wole, aby złodziej widział, że samochód jest pusty a nie wywalił szybę kontrolnie.

tak na dokładkę - o nic nie wnioskuję, ale co to za logika? - inni bardziej utrudniają, wiec, czemu się mnie ktoś czepia?
Mam nadzieje ze nie jeździsz na oślepiających ledach - bo o ile czarne szyby utrudniają życie 2 razy w roku to takie światła zawsze jak jadę w nocy.

pozdrawiam

każdy może wyrazić swoją opinię, mi chodziło o typowe czepianie się - bo przyciemniane szyby zasłaniają innym widoczność, tak racja zasłaniają ale zasłaniają tez auta większe/wyższe nie mające przyciemnionych szyb

o stan techniczny moich samochodów mozesz być spokojny, jeśli chodzi o swiatła min 2 razy do roku jeżdze na kontrole ustawienia i zawsze po wymianie żarówki, nie mam Xenonów z Allegro

basik 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 29-05-2009, 16:11   

roobku napisz jak z zerwaniem folii nie było problemu? Będziesz przyciemniał znowu? Byłem dzisiaj w tej firmie co Ty przyciemniałeś za tył + tylne drzwi powiedzieli mi 584zł. Z terminami tylko lipa bo mają dużo roboty.

roobku 
Forumowicz
inż.

Wysłany: 29-05-2009, 18:44   

basik napisał/a:
roobku napisz jak z zerwaniem folii nie było problemu? Będziesz przyciemniał znowu? Byłem dzisiaj w tej firmie co Ty przyciemniałeś za tył + tylne drzwi powiedzieli mi 584zł. Z terminami tylko lipa bo mają dużo roboty.

folia zeszła ale został na szybie klej, folie wystarczy podskrobać paznokciem i potem ciągnąć w dół, natomiast z klejem są jajka mi zeszło ok 1,5h aby to wyczyścić, zużyłem prawie litr denaturatu i kilka szmatek ale nie ma śladu że było coś naklejane,

strasznie mnie korci żeby sobie przyciemnić jeszcze raz :) ale znająć moje szczęście długo bym nie pojeżdził :) jeszcze się zastanawiam :)

znalazlem jeszcze firmę EURO-GLAS na ul. Łokietka (www.euroglas.com.pl) też mają fajną ofertę folii, ceny podobne do tej firmy co ja robiłem, może z terminami mają lepiej

poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-05-2009, 21:57   

roobku napisał/a:
olia zeszła ale został na szybie klej, folie wystarczy podskrobać paznokciem i potem ciągnąć w dół, natomiast z klejem są jajka mi zeszło ok 1,5h aby to wyczyścić, zużyłem prawie litr denaturatu i kilka szmatek ale nie ma śladu że było coś naklejane,

mi zajęło to 3 minuty - ale folia na szybach była 4 lata a nie jak u Ciebie parę tygodni

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu