Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Nie działająca szyba od strony kierowcy
Autor Wiadomość
Kawon7 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant `98 2.0
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-03-2009, 22:03   [EAxx] Nie działająca szyba od strony kierowcy

Witam!
Jestem "świeżym" posiadaczem miśka, ale od samego kupna drażni mnie jeden problem. Mianowicie szyba od kierowcy nie działa. Kiedy naciskam przycisk od otwierania słysze tylko takie ciche: cyk cyk cyk. Nie wiem o co chodzi bo juz nawet kiedy rozebrałem drzwi i wyciągnełem cały podnośnik szyby z silniczkiem, podłanczając inny działający - jest to samo :( Czyli z etgo mi wychodzi, że to u mnie w elektryce jest coś nie hallo.. Tylko co?? jeżeli ktos miał taki problem i jakos go rozwiązał to bardzo proszę o jakąś podpowiedź, bo jazda bez otwierania szyby kierowcy jakos mnie nie bawi :(
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 13:06, w całości zmieniany 1 raz  

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2009, 23:34   

pozostaje tylko panel sterowania w drzwiach kierowcy. wyglada jednak na to ze drugi mechanizm ktory podlaczales jest uszkodzony, lub jesli podlaczyles go po zamontowaniu- problem mechaniczny przy ruchu szyby.

tucci 
Mitsumaniak
TWIERDZA WROCLAW

Auto: EA5A '01
Wysłany: 16-03-2009, 00:41   

przekaznik trzeba wymienic

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2009, 01:52   

po co, inne szyby dzialaja :shock:

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 16-03-2009, 09:00   

to ja sie podepne pod temat ja mam w drzwiach od kierowcy taki problem ze przy zamykaniu szyba odbija to znaczy zamyka sie do konca i w tym momecie zjedzie w dół tak z 15cm :roll: musze zaczymac ja jak jest juz prawie do góry brakuje jej tak z 2cm do zamkniecia i i z tej pozycji zamyka sie juz normalnie. wiecie jak to naprawic?

danielm777
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2009, 18:55   

eremita napisał/a:
to ja sie podepne pod temat ja mam w drzwiach od kierowcy taki problem ze przy zamykaniu szyba odbija to znaczy zamyka sie do konca i w tym momecie zjedzie w dół tak z 15cm :roll: musze zaczymac ja jak jest juz prawie do góry brakuje jej tak z 2cm do zamkniecia i i z tej pozycji zamyka sie juz normalnie. wiecie jak to naprawic?

mam dokładnie ten sam problem co Ty - zauważyłem że szyba staje pod kątem w ostatnim momencie - podejrzewam że wystarczy zdjąć tapicerkę i dokręcić prowadnice które prawdopodobnie się poluzowały - może też regulacja będzie potrzebna. Narazie nie mam kiedy sie za to zabrać więc to tylko moja hipoteza jednak wydaje sie prawdopodobna - daj znać czy sobie z tym poradziłeś :-)

Rados
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2009, 01:34   

U mnie problem wystąpił ostatnio z prawą przednią szybą od strony pasażera. Tyle, że szyba się nie otwiera i nie zamyka zarówno z panelu sterowania kierowcy, jak i z przycisku pasażera. Słychać jedynie już wyżej wspomniane cyk-cyk-cyk... Czyżby wina mogła leżeć w mechaniźmie opuszczania szyby, silniczku, czy gdzieś w przekaźnikach?

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 02-06-2009, 08:02   

Rados jak słyszysz kilk - klik to znaczy że przyciski dzisałają bo w momencie jak chcesz ruszyć szybką odrazu działa bezpiecznik przeciążeniowy (nie wiem czy nie czasem termik) więc to bym wykluczył. I tak albo masz "zastaną" szybę w uszczelce, albo silnik się skończył i blokuje albo mechanizm w którymś miejscu trzyma. W moim poprzednim aucie poszła linka (rozczepiła się na kilka drucików) i blokowała. Jak to jest w Galu ciężko powiedzieć bo tego nie rozbierałem. Jak chcesz to naprawić to zacznij od zjęcia boczka i polookaj i podotykaj co tam się stało.

--------------------------------------------------------------------------------

AnoniM79
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2009, 16:38   

Witam.
Krótkie pytanko:
1. Czy podnośnik szyby od strony kierowcy przed lift, różni się jakoś od po lift?
2. Czy jest różnica między wersją LHD i RHD?
Kupiłem jak się okazało wersję angielską (nic oczywiście nie było o tym wspomniane) i nic a nic :twisted: nie pasuje. Mocowania listwy w innych miejscach, linki za krótkie, wtyczka inna.
Pytałem na innych aukcjach to mam odpowiedź, że są identyczne.
Dlatego skołowany pytam ekspertów :D , jak to naprawdę jest.
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 04-07-2009, 17:11, w całości zmieniany 1 raz  

silvermind
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2009, 18:12   

jeśli chodzi o niedziałającą szybe od strony kierowcy to w moim przypadku była to wina przekażnika w panelu sterowania niestety z racji tego ze kupiłem amerykański wynalazek nie udało mi się dobrac zamiennika i byłem zmuszony rozebrac cały przekaznik i go naprawic no ale sie udalo i dziala.Nie wiem jak jest w wersji europejskiej ale u mnie były tam dwa przekażniki jeden był odpowiedzialny za podnoszenie a drugi za opuszczanie szyby.

[edit w tym dziale nie zamieszcamy ofert sprzedaży!!!!]
Ostatnio zmieniony przez Owczar 07-07-2009, 10:58, w całości zmieniany 1 raz  

shinai 
Mitsumaniak

Auto: , Galant 2,5 V6 sport
Kraj/Country: UK
Wysłany: 04-07-2009, 18:42   

przedwczoraj miałem ten sam problem tylna szyba sie nie otwierała słychac było tylko Cyk cyk rozebrałem popsikałem wszystko WD40 potem rolki smarem w sprayu i działa :)

voytech 
Mitsumaniak

Auto: EA3W '99 Avance
Wysłany: 23-11-2009, 09:06   

Nie działała mi prawa tylna szyba "od zawsze", czyli była już taka, gdy kupowałem Micka.
Ostatnio jednak udało mi się znaleźć czas z kolegą i przysiedliśmy do tematu.
Service manual z działu Downloads można sobie w buty wsadzić, niby rozpiska pinów jest, ale na pewno nie do mojego auta. Tam gdzie w manualu są 2 piny ja mam 5 + elektronikę itd.
Anyway: pierwsza diagnoza - podnośnik. Sprowadziłem nowy z Allegro - też nie działa.
Znowu dłubaninka, druga diagnoza : przewód masowy pomiędzy słupkiem B a podnośnikiem.
Tym razem trafna, po podaniu masy fungują mi wszystkie szyby :-) .

[edit by mod= Proszę nie zamieszczać ogłoszeń sprzedaży w tym dziale!!!]
Ostatnio zmieniony przez Owczar 23-11-2009, 10:25, w całości zmieniany 1 raz  

nurni 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1,3 12V
Wysłany: 09-06-2010, 20:20   

Mam podobny problem z szybą od pasażera (Colt CJ0) - cyk, cyk. Zaczeło się od tego. Jechaliśmy z kumplami na mecz, jeden z nich wpadł na pomysł włożenia szalika między szybe. Kiedy chciał docisnąć szalik, szyba się opuściła (zrobił tak 2x), nie dało rady, zamknął szybe i od tego czasu nie można jej opuścić (tylko cyk, cyk). Bezpieczniki i przekaźniki są OK, silnik raczej też, ponieważ podczas próby opuszczenia szyby robi się ciepły (jakby coś się zablokowało). Linka cała, niepostrzępiona, prowadnice proste. Jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę o pomoc.

Odpowiedz do tematu