Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Smrodek
Autor Wiadomość
Iwonka 
Forumowicz

Auto: był Lancer kombi 1.6
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 31-05-2009, 09:39   Smrodek

Witam!

Mam dosc wkurzajacy problem. Auto mlode, ledwo 2 lata stuknely a z klimy wydobywa sie smrodek. Zeby bylo ciekawiej bo byl juz rok temu jak go kupilismy od dilera. Sam zapach pojawia sie tylko i wylacznie po WYLACZENIU klimy. Czyli jak sie nie uzywa klimy jest ok, jak sie wlaczy tez, dopiero po wylaczeniu - niestety smierdzi.

Rok temu zostal wymieniony filtr kabinowy i zrobione odgrzybianie - pomoglo na mniej wiecej 2 miesiace.

2 tyg. temu znow wymienilem filtr kabinowy i zostalo zrobione "potrojne ozonowanie". Jade wczoraj i wydaje mi sie ze znowu zaczynam to czuc

Ozesz co teraz z tym ustrojstwem?? Jakies sugestie? Do fachmanow od klimy (porzadny, polecany zaklad) oczywiscie pojade i ich pod wlos wezme.

Perki1985 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus
Wysłany: 31-05-2009, 09:57   

Miałem to samo. Źle wyczyścili ci klime. Pojechałem z reklamacja wkońcu zrobili to dobrze, a jeśli chodzi o speców od klimy to zapytaj na forum regionalnym, tam napewno ci doradza

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 31-05-2009, 11:26   Re: Smrodek

Iwonka napisał/a:
potrojne ozonowanie

Ale z tego co wiem ozonowanie jest najmniej skutecznym rozwiązanym (za to najzdrowszym - brak chemi) więc proponuję powiedzieć że masz problem większy i niech to porządnie przeczyszczą czymś mocniejszym.

conrad 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 06' 4G18
Wysłany: 05-06-2009, 20:17   

W dwuletnim aucie, przy okazji przeglądu 45.000 km w ASO, zadbałem o klimatyzację. Została ona napełniona - 300g czynnika chłodniczego (skuteczność klimy wzrosła) oraz odgrzybiona, zapewne preparatem chemicznym (wcześniej zakurzone kratki nawiewu powietrza nabrały błysku). Po tej operacji, w przypadku użycia nawiewu (ciepły lub zimny) w aucie panował drażniący zapach - "smrodek". Przy włączonej klimatyzacji drażniący zapach nie występował. Po dwóch tygodniach od obsługi klimy wszystko wróciło do normy, "smrodek" nie występuje w żadnym z przypadków.

...oczywiscie filtr pyłków (kabinowy) został także wymieniony.

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 05-06-2009, 20:43   

Ja miałem podobnie ale w nowym aucie po lecie. Po włączeniu klimy przez chwilę smrodek był. Wyczyścili jakąś pianka przy przeglądzie w zimie i teraz jest ok.

Generalnie zauważyłem, że autko nie lubi jak klima jest wyłączana równocześnie z silnikiem
Wtedy przy następnym włączeniu potrafi "zajechać"
Ja wyłączam chwile wcześniej i jest ok.

Iwonka 
Forumowicz

Auto: był Lancer kombi 1.6
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 12-07-2009, 09:16   

udalo mi sie w koncu znalezc czas i pojechac do warsztatu. Porozmawialismy dluzsza chwile i udalo dowiedziec sie ze:
1. w jednych autach (nawet nowych) klima smierdzi a w innych (nawet starych) nie i nie bardzo wiadomo dlaczego
2. mozna probowac wyczyscic parownik ale wiaze sie to ze zdjeciem deski (koszt 700) i nie ma gwarancji ze np. za 3 mies nie wroci smrodek
3. najlepiej byloby wymienic parownik (pan pogrzebal chwile w kompie i rzekl ze w zamienniku nie wystepuje) ale i tak za jakis czas np. rok moze zaczac smierdziec (koszt nie wiadomo ile ale jak znam ceny w ASO to lepiej nie wiedziec)
4. w przyszla sobote powtarzamy odgrzybianie - gratis w cenie poprzedniej uslugi - i zobaczymy co bedzie

No ogolnie niezatęgo ...

Prawde mowiac nie jestem fachowcem od klimatyzacji ale np. pkt 1 jest dla mnie zastanawiajacy (tym bardziej ze warsztat jest jednym z najbardziej polecanych w Lodzi). Pkt 2 i 3 raczej odpuszcze bo nie mam drukarki do pieniedzy poza tym nie po to kupuje nowe auto zeby zaraz w serwis mase pieniedzy ladowac. Jak nie bedzie wyjscia to bede samemu bawic w odgrzybianie co jakis czas.

Klimy zawsze uzywam rozsadnie: nie naduzywam obiegu zamknietego, zawsze wylaczam na pare min przed planowanym zatrzymaniem, filtr kabinowy wymieniam co najmniej raz w roku, nawet na jesieni w zimie wlaczam ja co najmniej raz w tygodniu na chwile zeby sprezarka popracowala.

Odpowiedz do tematu