|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
świadectwo homologacji... |
Autor |
Wiadomość |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 23-06-2006, 19:47 świadectwo homologacji...
|
|
|
Witam
Otóż ostatnimi dniami zabrałem sie za załatwianie przeglądu technicznego autka w Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów, celem wymiany dowodu rejestracyjnego , bo nie było już w nim miejsca na nową pieczątke. Wczoraj, jak już gdzieś pisałem, udałem się na stację diagnostyczną. Na pierwszej z racji luźnego sworznia wahacza Pan diagnosta odmówił mi podbicia, ale na drugiej stacji nie było już problemu. Miejsza z tym. Drugi Pan diagnosta wystawił mi stosowny kwitek do Wydziału Komunikacji ale.... i tutaj pojawiła się po 9 latach od kupna auta nowina. Otóż na tabliczce znamionowej mojego auta jest masa dopuszczalna 1660 kg a w dowodzie rejestacyjnym mam 1640 kg. Pan diagnosta stwierdził, że pewnie ktoś się pomylił i wystawił mi kwitek na prawidłową wagę , z tabliczki znamionowej. Dzisiaj po 3,5 godziny stania w kolejce w Wydziale komunikacji odszedłem z kwitkiem. Otóż Pani nie może wydać mi nowego dowodu bo jest rozbieżność i dupcia. Zacząłem dochodzić kto popełnił błąd prawie 10 lat temu i oto jakie są fakty
- na tabliczce znamionowej mojego auta jest 1660 kg (i na taka wagę mam kwitek z OSKP)
- w dowodzie rejestracyjnym mam 1640 kg
- na świadectwie homologacji, które dostałem kupując auto w salonie jest 1640 kg.....
I tutaj niestety odkryłem rzecz ciekawą. Mianowicie, Mitsubishi Polska (lub salon, bo dokładnie nie wiem kto wystawia homologacje) dało mi homologacje w sumie na inny typ pojazdu. Owszem, w tym świadectwie homologacji są wszystkie numery mojego samochodu (podwozia, silnika i co tam jeszcze jest) ale ta jedna masa dopuszczalna jest inna. Wniosek z tego , że chyba Mitsubishi Polska albo wypisało moją homologacje (na mojej homologacji numer silnika, samochodu sa wpisane recznie, a pozostałe dane, jak właśnie masa pojazdu jest już wydrukowana) na złym blankiecie, albo wręcz homologacje od zupełnie innego auta (być może sświadomie, lub też nie). Fakt jest taki że z Mitsubishi Polska dostałem homologacje na 1640 kg a na tabliczce znamionowej auta jest 1660kg. No i teraz po 10 latach użytkowania mam problem z wrtórnikiem dowodu rejestracyjnego bo mi w WK nie chą wydać jeśli dane się różnia. I to już moja broszka żeby to wyjaśnić a to przecież czas, czas, urlop i w efekcie jakieś tam stracone pieniądze.
Udało mi się ten problem przeskoczyc (troszkę Pan diagnosta mi poszedł na rękę i przepisał dalej ten błąd Mitsubishi Polska, którego nikt przez 10 lat nie zauważył) ale fakt faktem, że papiery dostarczone przez MP nie odpowiadają stanowi faktycznemu Więc jak ktoś będzie miał czas to może sprawdzić jak ma u siebie, bo jeśli będzie wymieniał dowód to może sie okazać że będzie miał ten sam problem. Mi w sumie załatwienie tego zajęło dwa dni... :/ gdzie normalnie tą sprawę załatwia się w max 3-4 h.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
|
|