Znow plyn - chlodzacy :) |
Autor |
Wiadomość |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 17-05-2006, 14:06 Znow plyn - chlodzacy :)
|
|
|
Witam
Znow mam pytanko tym razem o ciecz chlodzaca. Otoz temperatura jak zawsz utrzymuje sie wg wskazania jakies 1-2mm poza pierwsza kreska czyli jest wporzo. Wentylator jakis tydzien temu slyszalem znaczy jest OK. I teraz tak. Jest zbiorniczek wyrownawczy. Jezdze sobie po miescie stan sie utrzymuje jednakowy. Tyle ile wlalem tyle jest ale teraz tak: jakies 2 miesiace temu wybieram sie pod Wroclaw (jakies 200km) na A4 sprawdzam jest pelno. Przed powrotem do domu kontrola i plyn w zbiorniku wyrowanawczym jest na dnie (jakies 1cm od dna). Stres, bieganina czy do tego zielonego dziadostwa z kerfura moge dolac rozowe borygo. Pomieszalem w sloiku nie zrobil sie kisiel wiec dolalem do MAX. Przyjechalem do domu ubylo ale nie ponizej minimum. 2 tygodnie w tyl 200km w okolice Zakopca. Gdzies na stacji patrze a tu mi plynu przybylo. Ja w szoku bo nigdy nie widzialem zeby czegos przybylo. Zajrzalbym do chlodnicy ale raz juz doswiadczylem fontanny Telefon do taty - mowi ze to normalne ze sie rozszerza. Aha czyli OK. Jeszcze jedna kontrola u celu podrozy - plyn pod korkiem. Potem spadlo do poziomu 1cm nad dnem. Stwierdzilem, ze jak wywala to nie bede dolewal i jezdze 1cm od dna co jest o w kość ponizej minimum. W weekend bylem znow kolo Zakopca. Na trasie mialem prawie pelny zbiorniczek, jak teraz sprawdze bedzie 1cm na dnie.
Co robic? Uznac ze w porzadku czy dlubac w czyms? Silnika mam nadzieje nie przegrzalem. Nie odczylem bynajmniej a i test spalin dzis na przegladzie przeszedl...
ps. Ile wytrzyma lejacy amorek? Przeglad przeszedlem na granicy tolerancji. Warto za 100zl tylne uzywki ze sprezynami wziac czy pakowac od razu 300zl w KYB? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-05-2006, 14:13
|
|
|
Nie warto uzywek. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2006, 16:22
|
|
|
Źle odpowietrzony układ? |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 19-05-2006, 16:45
|
|
|
hmmm a jak go odpowietrzyc? Czytalem ze sam sie odpowietrza... |
|
|
|
 |
Yapa [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2006, 23:13
|
|
|
masz zaworek w korku?może to korek.. |
|
|
|
 |
realski [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2006, 10:04 i
|
|
|
jk plyn jest slodki a napewno jest .. sprawdz.. na jezyku
daj go na obroty auto musi byc juz po jakiejs trasie ....
podsadz reke do wylotu tlumika postaraj sie tak z minutke i sprawdz czy nie ma na dloni
slodkiego .. jesli jest to bieda cos ci lekko podcieka do tlokow .
jesli nie sprawdz dokladnie korek od chlodnicy byc moze gumki sa juz twarde i moze puszczac lekko bedzie to widac na chlodnicy .,,
jesli masz gaz sprawdz trujniki gazowe wpiete do ukladu chlodzenia bardzo czesto puszcza w tym miejscu bedzie wdac naloty od plynu .. nastepna sprawa
jesli masz kanal i od strony paska rozrzadu pod spodem zobaczysz nalot z plynu nawet minimalny pompa ci zaczyna przciekac ..
to tyle wzgledem twojej usterki . |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 26-06-2006, 22:33
|
|
|
Może być syf w układzie - jak rureczkę przytka to wywali płyn nawet przez zakręcony korek - ja tak miałem (co prawda nie w Mitsu) - opróżniłem cały układ - wlałem jakiś preparat to czyszczenia chłonic i całego układu - pochodził na tym - wylałem przepłukałem wodą, zalałem płynem, porządnie odpowietrzyłem i już od 2 lat wszystko ok.
A potrafiło być tak jak w 1 poście - i to w najmniej odpowiednich momentach. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
|