Nawigacja |
Autor |
Wiadomość |
toru
Forumowicz
Auto: mitsubishi
|
Wysłany: 26-06-2009, 17:44 Nawigacja
|
|
|
Witam!
Moje sugestie jeżeli chodzi o zakup nawigacji.
Przy zakupie Miśka napaliłem się na navi ,do jazdy próbnej udostępniono mi wersje z navi fabryczną .Początkowo robi wrazenie ale po kilku godzinach jak sie człowiek przekona o pokryciu map doszedłem do wniosku że nie oto chodzi , później byłem w kilku salonach car hi-fi i przeglądałem różne opcje zestawów 2 DIN , kasa podobna jak za fabryczny parametry lepsze , funkcje kompa nie chodza ale coś za coś.Mysle sobie wydac ok 10 tys i w obu przypadkach mieć zawsze jakieś ale -nie bardzo.
Potestowałem kilka modeli przenośnych różnych producentów i ostatecznie zdecydowałem sie na navigona 8110.Wzornictwo idealnie pasuje do środka mapy europy bajka , u nas też nie najgorzej a jak trasa po Polsce to wkładam karte AM i śmiga bez żadnych przeróbek .
I jaka nawigacja ładnie pokaze odpowiedni pas ruchu , ostrzeże o radiowozie , suszarce albo zawoła głosem Hołka ''uwaga Panie'' .Oczywiscie jest problem estetyki nie każdy lubi jak mu cos odstaje na szybie ale jak zostaje 8 tyś w kieszeni to można przymknąć oko |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-06-2009, 00:28
|
|
|
toru napisał/a: | nie każdy lubi jak mu cos odstaje na szybie | nie musi byc na szybie. Można kupić podstawkę do mocowania powyżej nawiewu. Jest znacznie wygodniejsza w użyciu niż przeklejana do szyby. ja używam takiej http://allegro.pl/item652...cja_gps_cb.html do Nokii 500. Trzeba było tylko przymocować uchwyt śrubą do podstawki i założyć całość na nawiew. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
toru
Forumowicz
|
Wysłany: 27-06-2009, 17:17
|
|
|
faktycznie bardzo ciekawe rozwiązanie dzięki za sugestie ale niestety do navigona nie przydatne bo ma tzw goraca stopke dzieki czemu nie plączą sie zadne kable i trzeba korzystac z fabrycznego uchwytu
[ Dodano: 28-06-2009, 22:02 ]
a tak na marginesie to za zaoszczedzoną kase zamontowałem w serwisie webasto taki model na pilota i powiem wam że to dopiero jest super sprawa porównywalna chyba tylko z klimą |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 29-06-2009, 09:36
|
|
|
Hej,
Gorąca stopka do 8110 z mocowaniem na kratce nawiewu jest dostepna u przedstawiciela Navigona w PL, firma Bajtelz Wa-wy. www.bajtel.pl Jest to akcesorium szwedzkiej firmy Brodit wiec jakość b. dobra.
/Dominik |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
toru
Forumowicz
|
Wysłany: 29-06-2009, 16:19
|
|
|
Dzieki kolego juz zamówiłem jak dostane to zobacze moze da się zamocowac jakoś w górnym schowku |
|
|
|
 |
jachupda
Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 D-ID
|
Wysłany: 29-06-2009, 22:02
|
|
|
Zeby miec dobra nawigacje nie musisz kupowac navigona za ponad 1000 PLN . |
_________________ pozdrawiam
Jachu |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 29-06-2009, 23:08
|
|
|
Toru,
Proponuję również zakupić aktualizację softu do wersji 8310 ze strony producenta. Bajka w porównaniu z 8110.
Pozdr. |
Dominik |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 30-06-2009, 00:44
|
|
|
toru napisał/a: | faktycznie bardzo ciekawe rozwiązanie dzięki za sugestie ale niestety do navigona nie przydatne bo ma tzw goraca stopke dzieki czemu nie plączą sie zadne kable i trzeba korzystac z fabrycznego uchwytu
[ Dodano: 28-06-2009, 22:02 ]
a tak na marginesie to za zaoszczedzoną kase zamontowałem w serwisie webasto taki model na pilota i powiem wam że to dopiero jest super sprawa porównywalna chyba tylko z klimą |
fajne, owszem ale jedynie zimz..teraz raczej nie ma co sie entuzjazmowac |
dab
 |
|
|
|
 |
|