|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[PajeroIV] Bagaznik na rowery |
Autor |
Wiadomość |
jw1900
Mitsumaniak

Auto: Pajero V98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-06-2009, 11:21 [PajeroIV] Bagaznik na rowery
|
|
|
Witam,
przymierzam sie do uzupelnienia kompletu rowerow dla rodzinki (na razie wyposazone sa dzieciaki ) i probuje jakos podejsc do problemu ich przewozenia.
Wczesniej, z racji wieku pociech i posiadanej osobowki kombi, swietnie spisywal sie ClipOn Thule na tylnym bagazniku, 2 rowerki i jeszcze zostawalo miejsca i brak ograniczenia predkosci jazdy. Tyle, ze teraz chodzi juz o 4 sztuki, no i na tylnej klapie jest kolo zapasowe.
Jesli ktos ma jakies pomysly, albo jeszcze lepiej doswiadczenia, bylbym wdzieczny za podzielenie sie nimi.
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Gene 29-06-2009, 11:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
jw1900
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-06-2009, 12:20
|
|
|
Witaj Gene,
dzieki za linki, dwa juz ogladalem, Montblanca nie znalem do tej pory. Nie jestem absolutnie przywiazany do firmy (Thule), jestem otwarty na dowolne sensowne rozwiazanie.
Jakis czas temu przy markecie widzialem Pajero III z zamontowanym czyms bardzo podobnym do ClipOn, dlatego zwrocilem od razu uwage. Byly na tym trzy rowery, wygladalo to calkiem niezle, bo z samochodu "wagon" nie robil sie "superwagon" Jakos to sprytnie bylo zrobione. Tylko nijak sobie nie moge przypomniec, co to dokladnie bylo, a teraz nic podobnego nigdzie nie widze.
Poza tym jak widze na dachu kilka rowerow, to mnie lekko sciska, jak autko moze sie zachowywac na trasie (wiatr, zakrety itp.). Nie mam zadnych doswiadczen z jazda z czyms wiekszym na dachu (maks do tej pory to kilka par nart W kombi rowery na tylnej klapie bagaznika to byla rewelacja. I ktos (ta pojarka przy markecie) cos podobnego jednak wykombinowal.. Cos podobnego byloby idealne. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-06-2009, 12:41
|
|
|
jw1900 napisał/a: | Poza tym jak widze na dachu kilka rowerow, to mnie lekko sciska, jak autko moze sie zachowywac na trasie (wiatr, zakrety itp.). |
To prawda srodek ciezkosci idzie w gore. Trzeba miec sie na bacznosci i przewidywac manewry. Na pewno spada srednia predkosc bo autem duzo latwiej strzelic boka. Do tego dochodzi kwestia pamietania, ze Pajero uroslo o ponad metr. Jak zaatakujesz garaz w supermarkecie lub niski wiadukt to klopoty gwarantowane. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
jw1900
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-06-2009, 12:55
|
|
|
Cytat: | Jak zaatakujesz garaz w supermarkecie lub niski wiadukt to klopoty gwarantowane |
: ))) do marketu raczej tak nie wjade, przy nizszym wiadukcie faktycznie mozna sie "zapomniec", za to nie raz glaskalem galezie zwisajace nad droga antenka 1,4m postawiona po stronie kierowcy. Tyle, ze rower to juz nie antenka.. |
|
|
|
 |
exc_racing [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2009, 21:14
|
|
|
Ja mam do Pajero bagażnik rowerowy montowany na hak i przewożę na nim... 5 rowerów !!!
heheh
No ale sam go sobie przystosowałęm do większego obciążenia:
Standardowo jest on przystosowany do przewozu 3 rowerów + 1 na dodatkowej dostawce. Lecz ja dokupiłem jeszcze jedną dostawkę i przy pomocy spawarki paru profili stalowych zrobiłem bagażnik którym mogę przewieźć 5 rowerków ale...
... ale wiadomo jest, że ha wszystkiego nie utrzyma dlatego dodatkowo bagażnik dopinam gumami do koła zapasowego oraz pasami do... relingów dachowych
Jak znajdę jakieś zdjęcie jak wygląda ten mój wynalazek to podeśle ale od razu zapewniam że wygląda kosmicznie
Ja wychodzę z założenia że jeśli nie ma czegoś czego potrzebuje to kupuje podobne i przerabiam pod własne wymogi.
Tutaj zdjęcia samego bagażnika:
http://picasaweb.google.c...PrzwozuRowerow#
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jw1900
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-07-2009, 09:39
|
|
|
Dzieki za info i czekam na zdjecie calosci na autku, nie widzialem 4 na haku (przy klapie z kolem), a co dopiero 5..
Jesli wziac pod uwage manewrowanie, rowery na dachu to pewnie lepsze wyjscie (no, moze nie piec ), tylko ta wysokosc, opory powietrza..
Dlatego ja coraz blizszy jestem uchwytom na dachu, tyle ze z mocowaniem za widelec, czyli przednie kolka do bagaznika. Przewidywane plusy:
- mniejsze obciazenie na dachu
- mniejsze opory powietrza
- mniejsza wysokosc
- (byc moze) mniejsza pokusa dla zlodzieja (rowery bez przednich kolek, a przynajmniej moze utrudnienie - na jednym kolku szybko nie odjedzie )
Za pare dni mam miec rowerki, to sie przymierze, jak by to wygladalo.
W kazdym razie czekam na fotki tej dostawki na hak , na cos sie trzeba bedzie w koncu zdecydowac.
pozdr, |
|
|
|
 |
exc_racing [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2009, 13:59
|
|
|
Moim zdaniem do tego typu samochodu najlepsze rozwiązanie to właśnie bagażnik montowany na hak. Auto się trochę wydłuża ale nie ma dużego wpływu na manewrowość.
Plusy:
+ auto nie rośnie w górę
+ lepiej znosi boczne podmuchy wiatru
+ łatwiejszy montaż i demontaż rowerów
Minusy:
- auto się troszkę wydłuża
- brak dostępu do bagażnika samochodu przez tylne drzwi |
|
|
|
 |
joebar
Mitsumaniak
Auto: Montero 3.8 V6
|
Wysłany: 18-07-2009, 17:58
|
|
|
Ja mam bagażnik na rowery na dachu. Przy każdym korzystaniu z niego muszę używać krzesła nie jest to za wygodne. Jednak korzystam z niego bardzo rzadko w innym wypadku kombinowałbym coś innego. |
|
|
|
 |
exc_racing [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2009, 18:10
|
|
|
Odnośnie jeszcze manewrowania samochodem z bagażnikiem rowerowym montowanym na hak:
W Pajero to jest mało zauważalne ale jakby taki na 5 rowerów zamontować na L-ce... no to już jest chyba gorzej jak autobusem przegubowym... |
|
|
|
 |
jw1900
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-07-2009, 09:43
|
|
|
Zabierajac rowerki, nie wybiera sie raczej jako celu parkingu w galerii w centrum miasta, wiec z tym manewrowaniem nie ma co chyba przesadzac. Choc z czterema czy piecioma z rowerami za tylna klapa to z Pajero Wagona robi sie mala waskotorowka ) Poza tym, jak sie juz podstawi to krzeselko i wrzuci na dach, to oprocz ostrozniejszej jazdy mozna zapomniec, ze sie ma taki bagaz ze soba.
pozdr, |
|
|
|
 |
|
|