|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Gene 28-05-2009, 14:03 |
[2.5 TD] Manualna Skrzynia Biegów |
Autor |
Wiadomość |
WB10 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2008, 12:04 [2.5 TD] Manualna Skrzynia Biegów
|
|
|
Witam.
W moim Pajero słychać klekotanie prawdopodobnie w skrzyni biegów. Kilka dni temu wymieniłem tarczę sprzęgła i łożysko w kole zamachowym i od tamtej pory wydaje mi się że odgłosy ze skrzyni są głośniejsze a dodatkowo słabo wchodzi jedynka (tzn. mam odczucie jakby wcześniej wchodziła głębiej, czasami potrafi wyskoczyć).
Co do skrzyni biegów zaobserwowałem pewną prawidłowość, kiedy wciśnie się sprzęgło skrzynia przestaje hałasować to samo dzieje się gdy przyciągnę dzwignię zmiany biegów w kierunku 2 (bez wciśniętego sprzęgła i nie wrzucając biegu). Może to normalne w tych samochodach że skrzynia głośniej pracuje bez wciśniętego sprzęgła ale nie sądzę. Mam nadzieję że skrzynia nie jest do d..y bo poza tym wszystko jest ok Nie miałem wcześniej do czynienia z samochodami terenowymi dlatego chciałbym się was poradzić. |
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 14:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wojtekkkkk
Forumowicz
Auto: pajero 3.2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Paź 2007 Posty: 106 Skąd: lublin
|
Wysłany: 11-05-2008, 18:17
|
|
|
jeśli problem pojawił się od wymiany sprzęgła to wskazuje na bład w montażu, ale chyba jedynie dżwigni zmiany biegów, jeśli to było wcześniej to usterka w skrzyni, miałem cos takiego,daje się naprawić. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 11-05-2008, 20:44
|
|
|
To prawdopodobnie łożysko na walku sprzęgłowym i synchronizator. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
WB10 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2008, 12:17
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Spróbuję jeszcze raz wymontować i zamontować dżwignię zmiany biegów, ale nie wiem jaki błąd można popełnić przy tej czynności, ostatnio robiłem to kiedy dźwignia była na "luzie", może powinien być wrzucony bieg ?.
Jeśli chodzi o łożysko na wałku sprzęgłowym to jest ich chyba kilka, jedno w obudowie sprzęgła i na pewno są jakieś wewnątrz skrzyni, czy trzeba wymieniać wszystkie? Zbyszekm2 piszesz w liczbie pojedyńczej więc chodzi ci pewnie o łożysko w obudowie.
I jeszcze jedno, pewnie trzeba rozbierać skrzynię żeby dostać się do synchronizatora ?
Jeśli macie jakieś uwagi to bardzo proszę.
Pozdrawiam Wojtek. |
|
|
|
 |
dzawor [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 09:55
|
|
|
Czesc
Ja nie dawno naprawilem skrzynie w mojej pojarce. pomoge ci zdjagnozowac co sie dzieje jezeli napiszesz wiecej szczegółów. Mianowicie:
czy skrzynia halasuje na kazdym biegu?
i co jeszcze wazne czy nie pozamieniales srub (4 sruby do drazka zmiany biegow i 3 do drazka zmiany biegow w reduktorze) w miejscu gdzie przykrecasz drazek zmiany biegow do elementu przejsciowego miedzy skrzynia a reduktorem?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
scood74 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 12:45
|
|
|
przy takich objawach ja bym zaczol od sprawdzenia poziomu oleju w skrzynce , jak jest za malo oleum to objawem bedzie miedzy innymi wlasnie problemy z zapinaniem biegow i dziwne dzwieki |
|
|
|
 |
kargullo2
Forumowicz

Auto: Pajero'92 2,5tdi
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 17-03-2009, 20:22
|
|
|
Witam.Troche stary temat,ale dotknal i mnie.Moja skrzynka zaczela halasowac.Stalo sie to nagle.Poczatkowo byl problem wrzucic wsteczny bieg.Teraz cos rzezi,jak wcisne sprzeglo to przestaje.Poczatkowo myslalem ze docisk.Da sie jachac, 1,2,3,4 bieg wchodza bez problemow,ale halasuja.Natomiast na wstecznym wydaje sie jeszcze glosniejsza,no i 5bieg wchodzi dobrze,ale puscic sprzegla do konca sie boje poniewaz straszny zgrzyt i nie czuje ze cokolwiek ciagnie.Prosze o jakies wskazowki lub rady.Dzieki.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Passenger
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero2,8TDi(SupSel)+Galloper
|
Wysłany: 05-08-2009, 20:22
|
|
|
Czy ktoś wie, gdzie mogę zdobyć schemat budowy manualnej skrzyni biegów SS do 2,8 TDi ??? |
|
|
|
 |
Passenger
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero2,8TDi(SupSel)+Galloper
|
Wysłany: 10-08-2009, 15:57
|
|
|
Dzięki! Właśnie o to mi chodziło . Nie znam rosyjskiego, ale sobie jakoś poradziłem
W ogóle - strona czad! Rosjanie to jednak niezwykły naród |
|
|
|
 |
slr650
Nowy Forumowicz
Auto: Montero
|
Wysłany: 11-08-2009, 19:38 Re: Manualna Skrzynia Biegów
|
|
|
WB10 napisał/a: | Witam.
W moim Pajero słychać klekotanie prawdopodobnie w skrzyni biegów. Kilka dni temu wymieniłem tarczę sprzęgła i łożysko w kole zamachowym i od tamtej pory wydaje mi się że odgłosy ze skrzyni są głośniejsze a dodatkowo słabo wchodzi jedynka (tzn. mam odczucie jakby wcześniej wchodziła głębiej, czasami potrafi wyskoczyć).
Co do skrzyni biegów zaobserwowałem pewną prawidłowość, kiedy wciśnie się sprzęgło skrzynia przestaje hałasować to samo dzieje się gdy przyciągnę dzwignię zmiany biegów w kierunku 2 (bez wciśniętego sprzęgła i nie wrzucając biegu). Może to normalne w tych samochodach że skrzynia głośniej pracuje bez wciśniętego sprzęgła ale nie sądzę. Mam nadzieję że skrzynia nie jest do d..y bo poza tym wszystko jest ok Nie miałem wcześniej do czynienia z samochodami terenowymi dlatego chciałbym się was poradzić. |
Tak jak bym czytal o swojej skrzyni-IDENTYCZNE objawy! Posiadam Montero z 2002r a skrzynia rzezi jak by przejechala milion mil...Jednak podpowiedzi ktorych udzielono Ci na forum sa dla mnie malo przejrzyste Mam prosbe napisz mi co konkretnie nalezy wymienic aby dalo sie tym autem jezdzic? Pozdrawiam Tadeusz |
_________________ ,.,., |
|
|
|
 |
|
|