Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:40 |
bordowa Cari GDI automat |
Autor |
Wiadomość |
Ramirez
Nowy Forumowicz
Auto: Cari GDI 2000 automat
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-08-2009, 21:10 bordowa Cari GDI automat
|
|
|
witam!
Czy mógłbym prosić o opinię na temat tej Cari:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C9264948
Znajomy oglądał i podobno wnętrze jest bardzo zadbane. Czy Waszym zdaniem na karoserii widać ślady stłuczek?
Chciałbym jeszcze zapytać o tę automatyczną skrzynię:
- czy te skrzynie pracują sprawnie?
- jak wygląda sprawa niezawodności - przy takim przebiegu?
- czy to jest skrzynia Tiptronik? Jeśli nie - to czym to się różni, bo jestem całkiem zielony w temacie skrzyń automatycznych? |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 07-08-2009, 22:37
|
|
|
Te skrzynie są bardzo udane. Są inteligentne (uczą się Twego stylu jazdy), pracują miękko, płynnie i z reguły są bezproblemowe. Ten rocznik jeszcze tiptronika nie miał. |
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 07-08-2009, 23:07
|
|
|
No właśnie, coś mi ten automat tu nie pasuje, niby jest na fotce (wnętrze auta), ale w opisie aktualnie ma - manualna ... |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
Ramirez
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2009, 23:55
|
|
|
A co do tego to wydaje mi się to po prostu pomyłką - znajomy oglądał wstępnie samochód ale bez wnikania czy był bity itp. - na pewno jest to automat, w środku wygląda na bardzo zadbany, w ogóle nie powycierany i silnik pracuje równo. Tyle wiem.
Pomimo tego, że lubię jak prawa ręka ma zajęcie przy zmienianiu biegów i nigdy nie myślałem, że kupiłbym sobie automat, to zachęcony dobrą opinią o tych skrzyniach tu na forum, dam tej Cari szansę - jutro pojadę ją obejrzeć i się nią przejechać.
Kiedyś przejechałem kilkaset kilometrów automatem - był to Hyundai Getz ze słabiutkim silnikiem, a jechałem w terenie lekko górzystym i irytowało mnie to, że pod stosunkowo niewielką górkę lekkie przyciskanie gazu nic nie dawało - samochód cały czas zwalniał. Wciskałem gaz dalej stopniowo, aż w pewnym momencie nagle redukował 2 biegi i w kabinie już nie można było spokojnie rozmawiać ... ale to już zupełnie inne auto i zupełnie inna historia, więc postaram się jutro podejść do tematu bez uprzedzeń. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-08-2009, 13:04
|
|
|
Kierownica w tym egzemplarzu jest właśnie nieźle wytarta, ale może taki materiał. Co do operowania gazem w automatach, to właśnie musi być bardziej zdecydowane. Muskanie pedału gazu zazwyczaj nie przynosi efektów. Pod górę zawsze można przełączyć skrzynie w tryb D3 (albo po prostu 3 tak jak w Carismie) i samochód będzie ciągnął na trójce. GDI jest na tyle mocne, a skrzynia na tyle kumata, że raczej takich problemów nie ma. |
|
 |
Ramirez
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-08-2009, 19:26
|
|
|
Dzięki wielkie za rady - Cari zakupiona! Wróciłem nią do domu ok 100 km i jazda tym automatem to rzeczywiście prawdziwa przyjemność.
Rzeczywiście kierownica jest dość mocno wytarta - przeszedłem się po okolicy i znalazłem jeszcze 2 Carismy, jedna z nich miała też taką kierownicę i przy przebiegu 200000 była jeszcze bardziej wytarta - ciężko stwierdzić. Jest trochę drobnych usterek ale silnik i skrzynia pracują perfekcyjnie, więc jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
Daniello81
Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 09-08-2009, 11:11
|
|
|
przyjemności z prowadzenia Cari
pozdro. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 09-08-2009, 16:54
|
|
|
Tylko profilaktycznie od razu wymień olej i filtr w automacie |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
TomyLee4 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2009, 18:34
|
|
|
Jak wyżej. Wymień olej i filtr w skrzynia, a później już dopiero za 90 tys. U mnie wymianka ma kosztować 350 zł (ustalilem z mechanikiem od automatów). Ta skrzynia jest idealna. Również nigdy nie mialem automatu,a teraz już bym jej nie zamienił. Moje pytanie: rozgryzłeś już funkcję HOLD? |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-08-2009, 18:56
|
|
|
Hold to taki tryb zimowy jakby. Auto rusza wtedy z drugiego biegu, o ile się nie mylę. |
|
 |
Ramirez
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-08-2009, 07:09
|
|
|
Tak, po wciśnięciu Hold samochód rusza z dwójki - widać to po obrotach. Nie wiem czy jeszcze działa to jakiś inny sposób. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 26-08-2009, 11:06
|
|
|
Generalnie stara się jeździć na maksymalnie wysokich biegach i małych obrotach po to by nie zrywać kółek na śliskim. W Workshop Manualu jest nawet wykres-schemat zmiany biegów w trybie HOLD porównany ze zwykłym trybem działania skrzyni. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|