Przesunięty przez: kochajj 06-04-2006, 22:17 |
[E33A 2.0] Remont silnika 4G63 |
Autor |
Wiadomość |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-04-2006, 12:13
|
|
|
Bartek napisał/a: | tlok pozazuje, ze oszczedzasz na gazie. Jezeli po oczyszczeniu tego bialego nalotu bedzie widzac nadtopienia - tloki do wyrzucenia |
Własnie miałem to napisać tylko inaczej. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2006, 12:17
|
|
|
Zabardzo nie wiem w jaki sposob oszczedzam na gazie niec nie grzebalem, w serwisie tak mi ustawili a na tej instalacji nie zrobilem wiecej niz 15 000 km |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 21-04-2006, 12:21
|
|
|
No to gaziarze ustawili Ci za uboga mieszankę. uboga mieszanka = za wysoka temperatura. za wysoka temperatura = wypalona uszczelka, zawory, tłoki i silnik do remontu.... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 21-04-2006, 12:21
|
|
|
Uboga mieszanka zabija silnik na dystansie 500 km...... wiec 15 000 to stanowczo wystarczy..... ale tu nie ma o czym dywagowac - oczyscic tloki - sprawdzic nadtopienia, jak wystepuja, to pomiary gladzi i zasuwac do sklepu po nowe, jak nie sa ponadtapiane - pomiary i decyzja.... Poiarow przez internet nikt z nas nie zrobi..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2006, 14:01
|
|
|
Problem polega na tym że w warsztacie nie mają urządzeń do pomiarów i nie wiem co z tym fantem zrobić , a co do gazowników powinienem im się dobrać do du..... |
Ostatnio zmieniony przez kapsel 21-04-2006, 14:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 21-04-2006, 14:04
|
|
|
Czyli ustawiali na oko.
Nieważne ju z w tej chwili.
Po pierwsze zrób silnik. Po drugie jedź na regulację gazu do warsztatu gdzie mają analizator spalin. Po trzecie - nie oszczędzaj za wszelka cenę bo potem jak już widać czekają Cię spore wydatki... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2006, 14:06
|
|
|
Nie chcę oszczędzać i dlatego to wszystko tak długo trwa, np. uszczelka takomy jest już w koszu na smieci, jakie pierscionki założyć jakiej firmy polecacie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 21-04-2006, 14:15
|
|
|
GOETZE polecam - tyle że kosztują 200 zł za komplet...
... na jeden cylinder... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2006, 14:17
|
|
|
Może coś pośredniego, ani ne tanie ani za drogie
[ Dodano: 23-04-2006, 21:41 ]
Tak wygląda jeden z tłoków po oczyszczeniu, w zasadzie wszystkie są jednakowe więc mam nadzieję że nie muszę ich wymieniać. Ale wolę poradzić się forumowiczow którzy maja większą wiedzę odemnie
[ Dodano: 23-04-2006, 21:42 ]
może ktoś popatrzy na ten tłok |
Ostatnio zmieniony przez kapsel 23-04-2006, 20:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dany-ct [Usunięty]
|
Wysłany: 10-06-2006, 19:17
|
|
|
kapsel napisał/a: | Nie chcę oszczędzać i dlatego to wszystko tak długo trwa, np. uszczelka takomy jest już w koszu na smieci, jakie pierscionki założyć jakiej firmy polecacie |
a czy Takoma to dziadoska firma ??? bo u mnie poskładali całom góre na komplecie takomy |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 11-06-2006, 10:55
|
|
|
Są gorsze..... poprawnie założona (i nie katowana ubogą mieszanką) Takoma wytrzyma 100 000 km spokojnie.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
dany-ct [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2006, 20:10
|
|
|
Bartek napisał/a: | Są gorsze..... poprawnie założona (i nie katowana ubogą mieszanką) Takoma wytrzyma 100 000 km spokojnie.... |
to mnie troche uspokoiłeś bo mialem cały zestaw z takomy , goście co u nich robiłem raczej się znają , głowica byłą planowana a gazownie mam na wtrysku tak że może będzie ( mam nadzieje ) |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 23-07-2006, 01:55
|
|
|
Moj galant ma w tej chwili 210 tys Km
dodac mu nalezy jakies 30-40tys
przed wyjazdem do angli wymienilem profilaktycznie pompe wody ktora jeszcze niechalasowala ale miala jakies tam ubytki wody
olej zawsze byl taki jak zalecal producent (nigdy niebylo odstepstwa)15-w40 castrol
ostatnie jakies 50 tys km jest otrute gazem
auto pierwszy raz bralo udzial w KJS'ach jak mialem 18 lat jak zdalem prawko (8 lat temu)
auto regularnie smigalo na zloty street racingowe gdzie byl butowany do odciecia co piatek
co niedziele zloty z innym klubem na ktorym odbywaly sie szalenstwa na placykach manewrowych
zaliczone dwa wyscigi na torze , pare ostych kułek na pełny gwizdek
jazda z v max na autostradzie przynajmniej raz dwa razy w miesiacu
regularna wymiana czesci exploatacyjnych
twarde zawieszenie dajace w kosc całemu samochodowi
PODSUMOWANIE
dolewam 0,5 litra na 4 tys km
odkad niejezdze na gazie auto kopci
auto na przeciagu 16 lat istnienia stracilo na hamowni 9koni
posiada wiekszy momet obrotowy niz zaklada katalog fabryczny
nigdy niebylo w tym silniku zadnego remontu
zawory klepią...... jak w wiekszosci galantow z tego czasu
chyba duzo zalezy od szczescia jaki sie egzemplarz komus trafi
teraz to sie musze modlic do najswietszej panienki przyspieszenia zeby na czas pobytu w anglii nadal nic autku niedolegalo.
pomijam kwestie problemow z elektroniką czy z ecu...... tego sie uniknac niedalo
w tylek daje zato dawac rdza ktorej nigdy niebylo i myslalem ze niebedzie :/ |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
|