|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Colt - rejestracja na 2 osoby |
Autor |
Wiadomość |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-07-2006, 23:11
|
|
|
apsik85 napisał/a: |
Załóżmy oczywiście czysto teoretycznie, że jadę jutro do urzędu skarbowego a do Niemiec po podpis byłego właściciela zostało mi mało czasu Jutro napisze Ci jakie są haracze w Urzędzie skarbowym. |
nie wiem jak urzad skarbowy ale urzad celny ma haracz 100 zl za tydzien zwłoki w zglaszaniu, (a jakos 5-7 dni jest na zgloszenie/oplacenie wszystkiego)
a co do oplaty skarbowej 150 zl to jest tylko raz, a co do reszty to wypowiem sie kolo wtorku jak juz (oby) bede po wszystkim |
|
|
|
 |
apsik85 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-07-2006, 11:11
|
|
|
No i tutaj opanowała mnie qrwica.... bylem w urzedzie skarbowym i im to zwisa i powiewa ze umowa jest na dwie osoby.. i tak ci karzą czekać tydzień czasu i podpisywac jakies druczki darowizny , jeszcze ,mnie w błąd wprowadzili i zamiast 155,- zaplacilem 305,- z czego 150 odzyskam za tydzien |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31-07-2006, 01:12
|
|
|
OK, ja juz wszytko zalatwilem, Colcik dostal juz obywatelstwo polskie, wiec moge napisac male FAQ co i jak;]
1. Kupujemy Colcika
2. Idziemy do urzedu celnego, a raczej do "agencji celnych" ktore pomoga nam wypelnic wszystkie papiery - koszt od 30 do 50 zl,ale ci ludzie wiedza co i jak wiec mysle ze czasu mozemy zaoszczedzic sporo i mamy wypelione dobrze. Z tymi papierami udajemy sie do urzedu celnego. Jesli rejestrujemy na 2 osoby, musimy na napisanym wczesniej oswiadczeniu (ze wlasciciel udziela nam - wspolwlascicielowi pelnomocnictwa) kupic 3 znaczki po 5 zl, na co dostaniemy pieczatke (ta oplata bedzie tez uwzgledniana w urzedzie komunikacji). Na koniec placimy 150 zl za akcyze i czekamy okolo 2 dni na odbior papierow
3. Tego samego dnia mozemy jechac do urzedu skarbowego gdzie wypelniany 2 proste blankiety i czekamy na odbior papierow. (u mnie trwalo to 6 dni)
4. Jedziemy do urzedu komunikacyjnego, gdzie wplacamy 150 zl na zwolnienie samochodu z VAT (bez tej oplaty nie odbierzemy papierow z urzedu skarbowego, wiec lepiej to zrobic odrazu)
5. w miedzy czasie mozemy sobie wplacic 500 zl oplaty recyklingowej na rachunek w banku (nr konta dostaniemy w urzedzie komunikacji)
6. Musimy miec tlumaczenie umowy kupna-sprzedazy i Brief'u. Dodatkowo jesli umowe kupna-sprzedazy mamy polsko-niemiecka to i tak musimy ja przetlumaczyc bo urzad komunikacyjny chce ja miec "potwierdzona" - koszt okolo 100 zl
7. odbieramy papiery z urzedu celnego
8. odbieramy papiery z urzedu skarbowego
9. robimy przeglad Colcika
10. Musimy miec tez oplacone OC
11. Skladamy wszystkie papiery w urzedzie komunikacyjnym - koszt 257 zl (w tym tablice, dowod, karta pojazdu)
i tyle;]
w sumie ~ 1200-1250 zl
czas - (przy dobrej organizacji) - 6-7 dni (urzad skarbowy opoznia najbardziej)
p.s nie wiem czy to ma znaczenie,ale to co napisalem wyzej dotyczylo Colta 1,6 z niemiec i wszystko odbywalo sie w krakowie. |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Pomógł: 24 razy Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 1577 Skąd: Chechło City
|
Wysłany: 15-12-2007, 09:35
|
|
|
a ja to robiłem tak, zapłaciłem 12 zeta na poczcie, potem pojechałem do celnego tam skasowali mnie 58, następnie zapłaciłem tłumaczenia 160, w skarbowym 160 i nieoddałem papierów poniewarz wymagaja przeglądu, pojechałem zrobiłem przegląd zapłaciłem 169 zeta i teraz sie zastanawiam czy musze samochód rejestrować? wyszły jakies nowe przepisy które wymagaja dwóch dowodów samochodu bo jeśli musze to jeszcze zapłace 500 zeta recyklingu plus 260 za tablice i karte pojazdu a gdzie jeszcze ubezpieczenie wozu? to i jak bym nieliczył to i tak niewyjdzie tyle co mówią ze sie płaci za wszystkie opłaty |
_________________ MÓJ GALANt
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=48554
http://forum.mitsumaniaki...p=968287#968287
 |
|
|
|
 |
krotka
Mitsumaniak Sticker Princess ;)

Auto: Czarny - Colt CJ0 '98 :)
|
Wysłany: 17-12-2007, 02:25
|
|
|
Kurcze, a czy oby napewno umowa musi być na dwie osoby?
Bo moim autem sytuacja jest taka : Właścicielem auta jest mama, która nawet nie ma prawa jazdy. W link4 jako główny kierowca zgłoszony jest tata, a ja jako drugi kierowca.
Mam 60% zniżek na OC taty, do tego zwyżkę za mój wiek.
W drugim aucie też właścicielem jest mama, a tata kierowcą zgłoszonym do ubezpieczenia.
Więc może to kombinowanie z dwoma właścicielami jest niepotrzebne? |
_________________ | krotka | & | czarny | & | zupełnie nowe drzewko | & | totalnie rozbrajające coś | & | turcja |
 |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Pomógł: 24 razy Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 1577 Skąd: Chechło City
|
|