|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CJ1A 1.3] Podświetlenie na desce rozdzielczej |
Autor |
Wiadomość |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 20-06-2009, 21:21
|
|
|
byhlk napisał/a: | Ale nawet kiedy włączam awaryjne powinien przycisk mrugać razem z kierunkami tak jak to jest na zegarach |
kierunki na zegarach mrugają ale sam przycisk nie mruga .... nie ma podświetlenia no chyba że ktoś se założył tak jak mi bartek_nkm |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-06-2009, 09:22
|
|
|
Przycisk nie mruga, ale podświetlony jest, u mnie świeci po włączeniu świateł pozycyjnych/mijania/halogenów. |
_________________ Tamagocchi ("Bordello Edition" - Bartek) i EA3,5W, EA2W, B12
Były: EA2W, CP9A-4G63t i E57A-4D68t
"All is hardcore when made with love" |
|
|
|
 |
krzys78
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2006 Posty: 229 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 02-07-2009, 23:11
|
|
|
Jest podświetlany. Taka malutka żaróweczka z długimi wąsami. Jak kupiłem nie swieciła u mnie...teraz znowu nie świeci. |
|
|
|
 |
miro87
Mitsumaniak SEO Pozycjoner

Auto: Colt CJ0 1.3 '97
|
Wysłany: 07-09-2009, 15:08
|
|
|
Uff, dzisiaj wziąłem się za wymianę żarówek przy pokrętłach w środkowym panelu.
Robiłem to pierwszy raz, ale poszło całkiem nieźle.
Wymienione:
- żarówka (prawa) podświetlająca środkowe i prawe pokrętło
- żarówka podświetlająca obręcz przy zapalniczce
Efekt:
świeci jak... ta lala
Trochę opuszki palców bolą bo ciężko się dostać do tych żaróweczek po odkręceniu panelu.
A teraz w skrócie (wiem, że było, ale co tam...:):
- zaczynamy od podważenia cienkim śrubokrętem lub nożykiem na "rogach" panelu przy pokrętłach - najlepiej podważać za porządkiem wszystkie zatrzaski
- gdy wyjmiemy panel odkręcamy 4 śrubki
- teraz za dużo ruchu nie ma, ale żarówki znajdują się nad pokrętłem "ciepło-zimno" oraz między pokrętłem siły nawiewu i miejsca nawiewu - od żarówek prowadzą zielone kabelki (bynajmniej u mnie), więc łatwo je zlokalizować
- wystarczy sprytnie pociągnąć za kabelki i powinno wyjść
- ciężko jest wyciągnąć te żarówki, zwłaszcza prawą, ale myślę, że warto bo efekt jest... wiadomo jaki cieszy oko wieczorkiem.
Żaróweczki tanie (1zł/szt).
Jeśli chodzi o podświetlenie przycisku awaryjnych to powinien mrugać po włączeniu, a czy świeci, gdy nie włączone to nie wiem bo nie sprawdziłem
Pozdrawiam i życzę udanej wymiany żaróweczek |
|
|
|
 |
polbo
Mitsumaniak Karpik egzotyczny :)

Auto: Colt CJ1A 1.3 ['96]
|
Wysłany: 07-09-2009, 19:31
|
|
|
miro87, mam mala prosbe. Moglbys zrobic zdjecie panelu wieczorem? Zastanawiam sie czy fakt jak to u mnie wyglada (wybitnie nierownomierne podswietlenie) zwiazany jest z przepaleniem zarowni, czy moze ten typ tak ma.
Bylbym wdzieczny. |
_________________ Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
 |
|
|
|
 |
miro87
Mitsumaniak SEO Pozycjoner

Auto: Colt CJ0 1.3 '97
|
Wysłany: 07-09-2009, 19:40
|
|
|
zaraz cyknę fotkę
[ Dodano: 07-09-2009, 19:57 ]
Jest i fotka oświetlenia kokpitu.
P.S. fotka przed przestawieniem czasu hehe
przycisk awaryjnych jednak świeci
pozdrawiam |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
Auto: Mitsubischi Colt 1.3
|
Wysłany: 10-09-2009, 01:14
|
|
|
witam,
wymiana zarowek w kokpicie to nielatwa sprawa ale gdybym mial zrobic to teraz raz jeszcze,na pewno nie mial bym z tym problemu.Wlasnie skonczylem,zmienilem oswietlenie calego kokpitu,wszystko swieci teraz na czerwono ,efekt piorunujacy,koszt - niemaly ale warto zainwestowac w dobre LED-y,tradycyjne "postojowki daja za malo swiatla.Wazne jest rownomierne rozproszenie,miejsca nie doswietlone psuja efekt (takim miejscem jest czesc predkosciomierza od 40 do 120,oswietlana jest przez mala diode T5,niestety nie ma dobrego zamiennika,na szczescie folia aluminiowa sprawdzila sie idealnie).
Polecam HYPER POWER LED,naprawde daje rade,lub LED W5W 9 LED SMD
jutro wrzuce zdjecie |
|
|
|
 |
Darekn15
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3
|
Wysłany: 14-09-2009, 10:56
|
|
|
Witam,
Chciałbym podpytać o podświetlnie innych elementów nie wymienionych w wątku :
1 - włącznik podgrzewania szyby tylnej - ile ma żaróweczek i jak go wymontować. Panel pokręteł nawiewu oczywiście zdjąłem, ale nie mam pomysłu jak wysunąć "konsole", oprócz 4 śrub, z tyłu trzyma ją jeszcze "zawias", więc możliwy jest tylko ruch ze 2 cm w górę ale bez możliwości wysunięcia. Doradzicie coś?
2 - regulator położenia świateł - czy jest podświetlany i jak go zdemontować
3 - włącznik światła przeciwmgielnego i halogenów - j/w
4 - regulator intensywności podswietlenia - j/w
5 - podświetlenie schowka posażera - w jednym z wątków chyba było że jest , tylko nie jestem pewny czy dotyczyło to modelu CJ0 czy innego Colta.
Z góry dziękuję za porady. |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2009, 15:30
|
|
|
Darken15,moge ci odpowiedziec na 3 i 5 pytanie,
ad 3. jesli chodzi o wlacznik przeciwmgielnego,to musisz go delikatnie podwazyc malym srobokretem i kiedy sie wysunie ,pociagnac do siebie.Odlaczasz kabel i przelacznik trzymasz w dloni.Nastepnie musisz zdjac ramke i podwazyc 4 piny,ktore trzymaja obudowe.Po zdjeciu obudowy musisz wysunac plytke z i wyciagnac zarowke,z reszta sobie poradzisz.Napewno bedziesz rozmyslal nad taka mala czescia,ktora wyleci z obudowy wylacznika ale nie martw sie,znajdziesz miejsce z ktorego pochodzi.
ad 5. podsietlenie schowka to zajecie czysto praktyczne,u mnie dziala za pomoca prostego wylacznika zamontowanego do obudowy schwka,cos takiego jak w lodowce np.
zasilanie podciagnolem z zapalniczki,a lampa ? w/g uznania,ja mam z Opla astry III,ktora podswietla tylna rejestracje,dziala idealnie,dodatkowo schowek wyscielilem samoprzylepnym czarnym filcem.
Co do reszty zagadnien o ktore pytasz,mysle ze podswietlanie ich nie ma sensu ale to moje osobiste zdanie.Napewno nie wyciagniesz nawiewow,do zarowek musisz dostac sie,wsadzajac palce do srodka,nalezy je delikatnie nacisnac w dol,klip powinien za ktoryms razem puscic.Mysle ze choc troche pomoglem,zrobie zdjecie dzis wieczorem i pokaze jak to u mnie wyglada,pozdro |
|
|
|
 |
ziutek
Mitsumaniak Colt 1.3 2003r
Auto: COLT
|
Wysłany: 14-09-2009, 15:55
|
|
|
ad 1. jak już dostaniesz się do panelu nie musisz odkręcać tych 4 śrubek, włącznik wyciągniesz jest na wcisk, zaś sam włącznik jest zmontowany na zatrzaski po bokach zauważysz. Delikatnie i ostrożnie bo są tam 2 sprężynki żebyś nie pogubił bo mogą wyskoczyć. Są tam 2 malutkie żaróweczki.
ad 2. regulator nie jest podświetlany, też jest zamontowany na wcisk, wystarczy od spodu go wypchnąć, wyjdzie bez problemu.
ad 4. identyczna sytuacja co w punkcie 2 |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2009, 20:50
|
|
|
wiec wyglada to wlasnie tak,w realu o wiele lepiej,postaram sie zrobic dokladniejsze foty |
|
|
|
 |
Darekn15
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3
|
Wysłany: 15-09-2009, 08:22
|
|
|
Dziękuję obu kolegom za odpowiedzi i jeszcze zapytam.
mitsu B - co to za ?zielone? światełko widoczne pod wyłącznikiem ogrzewania szyby tylnej - u mnie jest tam chyba zaślepka.
ziutek - czy wyłącznik podgrzewania szyby jest wciśnięty do panelu "od góry" czy "od przodu"? W sobotę próbowałem go wyjąć/wypchnąć, ale jakość nie zamierzał ustąpić - może działałem zbyt delikatnie ? |
|
|
|
 |
ziutek
Mitsumaniak Colt 1.3 2003r
Auto: COLT
|
Wysłany: 15-09-2009, 09:04
|
|
|
Wciśnięty jest od przodu, wystarczy wypchnąć go od tyłu, wychodzi bez problemowo.
[ Dodano: 15-09-2009, 13:38 ]
mitsu B,
A powiedz mi jak sobie poradziłeś z podświetleniem zegara, standardowo zegar jest za niebieska plastikową płytką, wstawiłeś inna czy czerwona dioda nie zmieniła koloru podświetlania? |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2009, 14:43
|
|
|
Darekn15 , to zielone swiatelko to wlacznik klimatyzacji
ziutek , niebieska plastikowa plytka byla peknieta,wiec ja poprostu zdemontowalem,teraz podswietla ja w5w led ,na czerwono |
|
|
|
 |
polbo
Mitsumaniak Karpik egzotyczny :)

Auto: Colt CJ1A 1.3 ['96]
|
Wysłany: 25-09-2009, 20:21
|
|
|
mitsu B, zauwazylem na zdjeciu, ze masz (chyba) podswietlona stacyjke? U mnie nie swieci, w ogole wydaje mi sie to nierozbieralne.
Zmienilem w kokpicie i zabralem sie za zegary, ale za mocno to jak dla mnie swiecilo [zegary], wiec wrocilem do tego co bylo, natomiast podswietlona stacyjka - byloby fajnie |
|
|
|
 |
|
|